O tanara din Slatina isi inchiriaza uterul

În judeţul Olt sunt zeci de femei care vor să poarte în pântec copilul altora, deşi pare greu de crezut, tinerele sunt dispuse să recurgă la astfel de bussines-uri.
 Chiar dacă legea nu este deloc clară, femeile sunt dispuse să-şi asume toate riscurile. Negoţul cu vieţi de copii merge bine şi pe aceste meleaguri. Pentru vreo 20.000 de euro este de acord să se sacrifice şi o tânără de 24 de ani din Olt.
 Are doi prunci, însă mărturiseşte că e în branşă de mult. „Am făcut chestia asta pentru nişte persoane din Bucureşti, dar am fost ca mamă purtătoare acolo. Îmi daţi 1.000 de euro când plecăm spre analize. Când aflaţi că sunt însărcinată îmi mai daţi 9.000 de euro. Şi 10.000 la sfârşit. Facem un act notarial, cum că eu o să renunţ după naştere la copil, în favoarea soţului dumneavoastră”, declară slătineanca care a dorit să-şi păstreze anonimatul. După cele 9 luni trecute de la înseminarea artificială prin care a trecut mama surogat, bărbatul cuplului infertil recunoaşte pruncul la naştere invocând o relaţie extra-conjugală. Apoi începe un proces de încredinţare a copilului. Mama surogat renunţă la bebeluş, iar cealaltă femeie îl adoptă. Din punct de vedere legal, copilul este al celei care îl naşte, aşa că nu garantează nimeni că mama purtătoare nu se ataşează de el în perioada sarcinii şi nu se răzgândeşte în final.
Tranzacţiile pot depăşi suma de 10.000 de euro, la care se adaugă banii de întreţinere. Femeile care îşi pun fertilitatea la bătaie riscă până la 7 ani de închisoare, potrivit Legii Adopţiei. Însă cuplurile au găsit soluţia. Declară mama surogat ca fiind o relaţie extraconjugală.În România, legislaţia permite doar metoda adopţei. Copilul este declarat ca fiind al mamei purtătoare cu tatăl biologic. Ulterior mama biologică  îl adoptă.

Nu oricine poate fi mama-surogat

”Starea de sănătate este esenţială”, a declarat medicul ginecolog Hashemi Masoud, şeful secţiei de ginecologie din cadrul Spitalului Municipal Slatina. În România există însă un vid de legislaţie. Ceea ce îngreunează situaţia. “Neavând actualmente o legislaţie, sarcina cu mama purtătoare nu poate fi aplicată”, a mai precizat dr. Hashemi Masoud. Doctorii sunt cei care decid cu privire la cuplurile care pot beneficia de reproducere umana asistată medical. Legea nu prevede în ce fel poate fi contestată decizia medicilor. De asemenea, nu este stipulată o vârstă minima şi maxima pentru iniţierea procedurii. Se stipulează ca persoana „trebuie să aibă vârsta necesară pentru a procreea”.

Niciun comentariu: