Autostrada Sudului ar putea trece prin Slatina

Românii ar putea circula în câţiva ani, pe o nouă autostradă, Autostrada Sudului care va face legătura între Bucureşti şi Timişoara prin partea sudică a ţării.
 
Două dintre variantele luate în calcul de oficialii Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) includ municipiul Slatina pe culoarul Autostrăzii Sudului.
 Despre acest proiect se vorbeşte încă din 2009 pe vremea când ministru al Transporturilor era Radu Berceanu, proiect rămas doar pe hârtie. Acum această investiţie ar putea prinde viaţă. Şi asta pentru că recent CNADNR a dat anunţ pentru organizarea unei licitaţii aferente întocmirii studiului de prefezabilitate(SPF) pentru noua autostradă. „ În data de 10 octombrie a.c. a fost demarată procedura de licitaţie publică deschisă, fiind publicat în SEAP anunţul de participare, pentru elaborarea documentaţiei faza studiu de prefezabilitate aferent obiectivului Autostrada Sudului. Termenul limită de depunere a ofertelor este data de 22 noiembrie a.c., zi în care va avea loc şi deschiderea acestora. După desemnarea ofertei câştigătoare şi semnarea contractului termenul de elaborare a documentaţiei SPF este de 6 luni”, se arată în comunicatul remis redacţiei noastre de către conducerea CNADNR. Construirea Autostrăzii Sudului va conduce la descongestionarea traficului pe DN6 şi va realiza un nou culoar de circulaţie prin zona de sud, ce va lega partea sud estică a ţării cu partea de vest, respectiv cu Culoarul 4 Pan European aflat în execuţie.
 
Două variante de traseu includ Slatina pe harta Autostrăzii
Deocamdată traseul Autostrăzii Sudului nu este clar definit. CNADNR a propus patru variante de traseu pentru noua autostradă. Prin caietul de sarcini a fost solicitată analizarea necesităţii şi oportunităţii investiţiei în 4 variante tehnico-economice:
1. Lugoj-Drobeta Turnu Severin-Craiova-Slatina-Roşiorii de Vede-Alexandria-Bucureşti
2. Lugoj- Drobeta Turnu Severin-Calafat-Craiova-Caracal-Roşiorii de Vede-Alexandria-Bucureşti
3. Lugoj-Drobeta Turnu Severin-Craiova-Caracal-Roşiorii de Vede-Alexandria-Giurgiu-Bucureşti
4. Lugoj-Drobeta Turnu Severin-Craiova-Slatina-Piteşti-Bucureşti
România are în prezent 332 de kilometri de autostradă. Din aceştia 113 kilometri de autostradă au fost construiţi înainte de 1990, ceea ce înseamnă că în ultimii 20 de ani în România s-au realizat 219 kilometri.

Niciun comentariu: