Poluare cu ţiţei pe râul Olteţ

În dimineaţa zilei de ieri, râul Olteţ, afluent al râului Olt, a fost poluat cu ţiţei pe o distanţă de aproximativ 15 kilometri, între oraşul Balş şi zona Vlăduleni – Fălcoiu. În zona abatorului de carne de la ieşirea din oraşul Balş, o conductă a Conpet SA s-a fisurat, iar potrivit reprezentanţilor Gărzii de Mediu Olt conducta transporta ţiţei pe sub râu şi s-a corodat în timp.
„Poluarea cu ţiţei este din cauza fisurii la conducta Gherceşti – Icoana, pe malul stâng al Olteţului, în zona Balş. Conducta avariată este în albia inundată, accesul în zonă fiind foarte dificil în acest moment. Pata de ţiţei se întinde pe toată lăţimea râului Olteţ”, este punctul de vedere al reprezentanţilor Ministerului Mediului şi Pădurilor. Imediat după sesizarea poluării pe râul Olteţ a fost întreruptă alimentarea cu ţiţei a conductei, iar în zonă s-au deplasat angajaţii a patru echipe de intervenţie cu dotările necesare de la Serviciul de Gospodărire a Apelor Olt, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Olt, Conpet şi Envirotech Constanţa, firma care s-a ocupat de depoluarea petei de ţiţei. În zona comunei Fălcoiu, echipele de intervenţie s-au deplasat la faţa locului unde au montat mai multe baraje cu material absorbant de coagulare a ţiţeiului şi baraje plutitoare din filtre de ecologizare a apei, pentru a opri unda de poluare ca să nu ajungă în lacul Drăgăneşti, iar mai apoi să ajungă în râul Olt.
„S-a intervenit prin împrăştiere de material absorbant pentru limitarea poluării şi coagularea ţiţeiului în barajele absorbante, iar ulterior s-a intervenit cu baraje de reţinere pentru izolarea zonei avariei şi identificarea conductei care a fost corodată. De asemenea, în aval, în zona localităţii Fălcoiu, s-au montat baraje absorbante. Fisura a fost identificată în mijlocul râului Olteţ, însă sunt condiţii greu accesibile pentru a interveni la ea. Deocamdată, nu se poate aproxima ce cantitate de ţiţei s-a scurs în apă. Ventilele au fost închise şi nu mai vine ţiţei pe conductă”, spunea ieri, la ora prânzului, inginerul de mediu Cristian Pencu. În zona unde s-a deversat ţiţei în râul Olteţ, până în după-amiaza zilei de ieri se împrăştiase peste o tonă de material absorbant.

Niciun comentariu: