Palatul Victoria şi Victor Ponta: Oltenii iar fără… miniştri

De la primele declaraţii referitoare la componenţa noului guvern de această dată condus de social-democratul Victor Ponta au existat o serie de discuţii cu privire la faptul ca judeţul nostru merită măcar un ministru, spunem acest lucru după ce ani la rând Oltul s-a situat printre judeţele cu cele mai bune rezultate la alegerile care au avut loc. S-a vehiculat numirea senatorului de Olt, Dan Şova în fruntea ministerului de Justiţie, ei bine, totul a rămas doar la stadiul de propunere, asta pentru că locul acestuia a fost luat de Titus Corlăţean. În calcul a fost luat şi deputatul de Olt al PNL, Gigel Ştirbu, acesta putea obţine cu succes funcţia de ministru al Culturii în locul actorului Mircea Diaconu, care, culmea se află şi în incompatibilitate.
Rezultate bune la Olt, răsplată 0 la Bucureşti
Deşi judeţul nostru s-a clasat nu o dată, ci de mai multe ori în topul judeţelor care au avut cele mai bune rezultate la alegeri, cei de la centru se pare că nu au fost prea darnici cu liderii organizaţiilor judeţene. În zadar s-a chinuit fostul preşedinte al PSD Olt, Ion Tomna să claseze Oltul pe primul loc ca rezultat la alegerile locale din 2008. Cei ce la Bucureşti au rămas imuni atunci când s-a pus problema numirii unui ministru al Agriculturii de la Olt atunci când a fost cazul. În zadar se pare că se chinuie acum şi actualul preşedintele al social democraţilor olteni, Paul Stănescu, care deşi este evident că se află în topul preferinţelor oltenilor atunci când vine vorba de exprimarea votului se vede clar că rezultatele bune ale organizaţiei nu-i impresionează prea tare pe mai marii de la centru atunci când vine vorba de răsplată. Oare oltenii chiar nu merită un ministru?
Cum este posibil ca organizaţii de judeţ mult mai mici şi cu rezultate aproape ruşinoase să fie reprezentate într-un minister sau altul şi Oltul nu? Este greu de comentat şi mai greu de explicat în cazul în care oamenii acestor organizaţii de la Olt chiar muncesc şi chiar se luptă în campaniile electorale pentru obţinerea unor rezultate care să-i facă mândrii că s-au implicat în politică.


Guvernul Ponta, unul cu probleme?!
Pare că liderii USL au încercat să împace toate caprele şi toate verzele, de la împărţirea paritară inclusiv a ministerelor bănoase, la necesitatea de a lăsa impresia unei înnoiri prin punctele neesenţiale, la aceea de a anula rapid nişte reforme incomode şi de a scăpa de nişte oameni incomozi, dar şi la necesitatea de a ţine cont de solicitările partenerilor externi, în primul rând UE şi FMI. În plus, acest guvern cu mandat limitat, aflat sub presiunea unor aşteptări electorale şi publice uriaşe avea nevoie şi de ceva competenţă, în zonele cele mai sensibile. Alegerea lui Florin Georgescu pentru Ministerul Finanţelor este un semnal clar că BNR va avea un cuvânt foarte greu de spus în politica fiscală a viitorului cabinet, ceea ce e bine.
Viceguvernatorul BNR este, în plus, un partener de discuţii credibil şi în relaţia cu FMI, fiind probabil şi un răspuns la temerile Fondului dar şi ale CE că noul guvern va scăpa caii bugetului în tot felul de cavalcade electorale cu risc maxim de răsturnare a bugetului. Şi tot de un profesionist cât mai puţin colorat politic avea nevoie USL şi la Sănătate, minister care contabilizează cele mai mari probleme electorale şi care va trage din greu ponoasele pierderii CAS reţinut din pensiile sub 740. Cineva riscă să-şi rupă acolo gâtul. Cât despre banii Sănătăţii, mai interesant este cine va pune mâna pe Casa de Sănătate, adică cine va fi noul Lucian Duţă? Desemnarea lui Andrei Marga la Externe nu este nici pe departe una inspirată. Diplomaţia este o meserie şi încă una grea, pentru care Andrei Marga, în pofida cărţii sale de vizită remarcabile desigur, nu este pregătit, mai ales într-o perioadă foarte dificilă, când aderarea la Schengen este un obiectiv vital şi pentru România, dar şi pentru discursul electoral al USL. Dacă tot ţineau la prezenţa domniei sale în guvern, nu văd de ce Andrei Marga nu ar fi putut prelua portofoliul pentru care are cea mai bună calificare, pe cel al Educaţiei, cu atât mai mult cu cât alegerea pentru acest domeniu este nu doar foarte proastă, ci de-a dreptul scandaloasă. Corina Dumitrescu este rectorul unei fabrici de diplome, la mare concurenţă cu Spiru Haret, fabrica de diplome de care este legată strict şi exclusiv întreaga sa carieră universitară, de la asistent, la profesor. Vine aşadar în fruntea Educaţiei româneşti un personaj care a păstorit mediocritatea, care are tot interesul să dea cu reforma de pământ, şi care chiar propunea la un moment dat ca pentru învăţământul privat să existe o instanţă paralelă de acreditare, distincta de ARACIS. Care sunt performanţele şi calificările care o recomandă pe Corina Dumitrescu pentru portofoliul educaţiei? Ca să nu mai vorbim despre ridicola situaţie în care soţia e ministru, iar soţul este preşedintele comisiei parlamentare ce răspunde chiar de domeniul respectiv. În loc să fie ministru de Externe, după cum toată lumea se cam aştepta, Titus Corlăţeanu a ajuns în fruntea justiţiei. Surse din cadrul PSFD susţin că acesta a fost recomandat de bunul său prieten Adrian Năstase.
De altfel, deşi a ţinut să precizeze apăsat că are o mare aplecare către anticorupţie, Victor Ponta a pornit cu stângul din acest punct de vedere. Are în guvern cel puţin trei nume cu probleme grosiere de incompatibilitate: Victor Alistar, Corina Dumitrescu şi Mircea Diaconu. PSD şi PNL au împărţit frăţeşte cel mai râvnit minister, ministrul de Interne, între doi oameni cu experienţă mare în domeniu că doar vin alegerile. Interesantă opţiunea lui Victor Ponta (sau a cui o fi fost) de a-l reactiva pe Ioan Rus, unul dintre social democraţii cu cea mai bună imagine, dar lider al controversatului grup de la Cluj, pentru a-i da un minister râvnit de cel puţin doi baroni importanţi, Liviu Dragnea şi Dan Nica. Crin Antonescu a tras lozul cel mare atunci când mâna sa dreaptă Eduard Hellvig a fost numit la ministerul doamnei Elena Udrea, Dezvoltarea şi Turismul. O altă social democrată care se va instala peste bugetul remarcabil al Mediului este Rovana Plumb. PSD a luat Comunicaţiile, în vreme ce PNL are Transporturile şi Economia. La o primă vedere liberalii par să-şi fi luat ministerele cu cei mai mulţi bani, ceea ce i-ar putea provoca dureri de cap lui Victor Ponta. Ce se va întâmpla cu noul guvern şi cum vom trăi, noi, cei din pătura social de rând în următoarele şase luni sub comanda USL-ului vom vedea.
Cert este că uşurinţa cu care a cedat guvernul adversarilor politici preşedintele Traian Băsescu face loc multor întrebări. Cea mai importantă este aceea că nu cumva i-a lăsat pe cei din opoziţie să-şi rupă gâtul înainte de a se bucura de o adevărată perioadă de guvernare? 

Niciun comentariu: