Căluşul Românesc la Slatina

Ieri dimineaţă, la Palatul Copiilor „Adrian Băran”, a avut loc Şedinţa Tehnică de Organizare a Concursului Naţional al Căluşului Românesc, ediţia a XIV.
La întrunire au fost invitaţi toţi conducătorii de formaţii artistice de folclor, formaţii de dansuri, ansambluri şi cete de căluşari. În deschiderea şedinţei, domnul profesor Ilie Brăileanu, directorul Palatului Copiilor, a deschis şedinţa cu prezentarea invitaţilor: Anghel Florina – reprezentant al Ansamblului Pârşcoveni, Andrei Gheorghiţa – reprezentant al Ansamblului Mărţişorul din comuna Corbu, Sandu Cerasela – reprezentant al Ansamblului Sâmburel, Dorel Langă – reprezentant al Ansamblului Olteţu din comuna Morunglav, Doru Ţenea – reprezentant al Ansamblului din Cezieni, Ion Cheroiu – reprezentant al Ansamblului din Brâncoveni, şi alţi reprezentanţi ai ansamblelor din judeţul Olt.
Evenimentul va avea loc între 19 – 23 iunie, la organizarea lui contribuind Inspectoratul Şcolar Judeţean Olt, Ansamblul „Doina Oltului” şi Palatul Copiilor „Adrian Băran”, concurs aflat în subegida Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului împreună cu Consiliul Judeţean Olt şi Primăria Slatina. Vor lua parte la concurs peste 700 de copii din 25 de judeţe ale ţării. Regulamentul presupune participarea concurenţilor înscrişi pe 5 categorii: ceată de căluşari, formaţii de căluşari, ansambluri folclorice, dansuri mixte şi orchestre populare. Timpul alocat pentru fiecare competitor va fi de 5 minute pentru cetele şi formaţiile de căluşari, 15 minute pentru ansamblurile folclorice şi 5 minute pentru dansuri. În paralel se va desfăşura şi Festivalul de Film Internaţional Pentru Copii, la care vor participa sute de copii, dintre care aproximativ 200 vor veni din alte ţări iar restul din România.
Miercuri 20 iunie, festivitatea de deschidere va fi făcută în comun de cele două evenimente, festivităţile începând cu o paradă a participanţilor Concursului Naţional al Căluşului Românesc pe bulevardul principal până la esplanada Casei de Cultură a Sindicatelor, unde va fi amenajată o scenă pentru desfăşurarea concursului iar în încheiere spectatorii vor avea parte de un spectacol de proiecţie pe apa fântânii esplanadei. Pentru ziua următoare s-a planificat o întâlnire cu oficialităţile judeţului Olt la clădirea Consiliului Judeţean, urmând ca a doua parte a concursului să se desfăşoare în incinta Casei de Cultură a Tineretului şi seara pe o scenă amenajată în faţa acesteia. Evenimentul se va încheia vineri seara cu gala decernării premiilor şi un spectacol oferit de Ansamblul „Doina Oltului” unde vor fi invitaţi pe scenă Maria Ciobanu şi Ionuţ Dolănescu.
 

Niciun comentariu: