Absenţele cresc într-un ritm alert

Deşi unul dintre obiectivele de anul acesta ale Ministerului Educaţiei şi Inspectoratului Şcolar Judeţean este reducerea absenţelor, numărul acestora în cataloage se încăpăţânează să rămană acelaşi.
Potrivit Inspectoratului Judeţean Olt, absenţele nemotivate în lua martie aproape s-au dublat. Lună de lună elevii olteni de la cei din clasele primare şi până la cei de liceu, adună sute de mii de absenţe. Astfel, numai în luna martie peste 141 de mii de absenţe au rămas nemotivate în cataloage, de aproape două ori mai mult decât cele din februarie adică 92.197. Campionii la chiul sunt elevii de liceu ale căror absenţe în luna martie a depăşit cu mult suta de mii. Geanina Pârvu, inspector general adjunct ISJ Olt, a declarat: „În luna martie au fost înregistrate aproximativ 275.000 de absențe, din care 140.000 au fost motivate. Printre cauzele absenteismului ar fi lipsa interesului elevilor de a frecventa şcoala, lipsa banilor pentru transportul spre și de la școală și mediul familial dezorganizat”.
Însă, spre deosebire de lunile anterioare, oficialii ISJ Olt au constatat că este pentru prima dată de la începutul monitorizării absenţelor elevilor când s-a inregistrat un echilibru între absenţele motivate şi cele nemotivate. Ca şi în lunile anterioare motivele pentru care elevii au absentat de la ore pornesc de la neprezentare până la plecarea în afara ţării sau dezinteres faţă de şcoală. Pentru ca activitatea elevilor să fie controlată cât mai eficient, în unităţile de învăţământ din Slatina s-au introdus primele cataloage electronice, astfel părinţii au posibilitatea de a se informa despre situaţia şcolară a copilului.

Niciun comentariu: