Peste 200 de pensionari olteni au dat deja statul în judecată

În ultimele 16 luni, peste 34.000 de pensionari din judeţul Olt cu pensii de peste 740 de lei au fost furaţi de Statul Român. Numărul celor care au contestat în instanţă reţinerea abuzivă a 5,5% din întreaga pensie este de o sută de ori mai mic.
Curtea Constituţională a decis, pe 13 martie, ca impozitul de 5,5% drept contribuţie la sănătate trebuie să fie aplicat doar diferenţei între 740 de lei şi cuantumul total al pensiei. Modificarea va intra în vigoare din luna mai, dar pensionarii nu-şi vor mai primi înapoi banii pe care i-au pierdut.

„Reglementarea privind contribuţiile la sănătate a afectat un număr de 34.400 de pensionari din judeţul Olt, din care 266 de persoane au depus cereri de restituire a sumelor reţinute din pensie la Casa de Pensii, cu toate că nu era necesar să facă acest demers. Având în vedere că pentru luna aprilie pensiile s-au plătit mai devreme, pentru sărbătorile de Paşte, situaţia se va regla din luna mai, când deciziile cu nr. 223 şi 224 din data de 13.03.2012 ale Curţii Constituţionale, publicate ulterior în Monitorul Oficial, vor fi puse în aplicare. Deciziile produc efecte numai pe viitor, iar noua modalitate de calculare a acestor contribuţii se va aplica în mod automat pentru toţi pensionarii din categoria avută în vedere”, a precizat Constanţa Gheorghe, purtătorul de cuvânt al Casei Judeţene de Pensii (CJP) Olt.
În timp ce reprezentanţii instituţiilor statului implicate în acest scandal încearcă să scape basma curată, invocând fel de fel de scuze, pensionarii sunt hotărâţi să-şi câştige în instanţă banii plătiţi în plus pentru sănătate din ianuarie 2011 şi până în prezent.

Peste 200 de cereri depuse la Tribunalul Olt

„Ne spun că de luna viitoare vor rezolva problema, dar nu ne vor da înapoi banii plătiţi în plus, pentru că nu există temei legal pentru restituirea sumelor încasate până acum. Dar pentru a ne lua aceşti bani timp de aproape un an şi jumătate au avut temei legal? Sunt banii mei, pentru care am muncit atâţia zeci de ani şi nu am de gând să-i las să-şi bată joc, îi voi da în judecată şi sunt convins că voi avea câştig de cauză”, e de părere Ion Petrescu, pensionar.

Bătrânul este doar unul dintre cei care s-au hotărât să se judece cu statul.

„Până joia trecută erau depuse aproximativ 20 de plângeri prin care se cerea anularea ordonanţei nr. 107/2010, în baza căreia persoanelor care au pensii mai mari de 740 de lei li s-a oprit 5,5% din întreaga pensie pentru contribuţiile de sănătate şi se mai cerea restituirea banilor opriţi ilegal. Numărul plângerilor a crescut începând de vineri, ajungând în prezent la peste 200 de cereri şi ne aşteptăm să crească în continuare”, a declarat Alina Manolache, expert informare publică în cadrul Tribunalului Olt.

Pensionarii, îndemnaţi să dea statul în judecată

Preşedintele Consiliului Judeţean al Persoanelor Vârstnice din Olt, Florea Mitroi, îi încurajează pe bătrâni să deschidă procese împotriva instituţiilor implicate.

„De marţi acţionăm în judecată guvernul, Casa Naţională de Pensii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Pensionarii au avut de suferit din cauza unei greşeli de interpretare rectificată după mult prea mult timp şi de aceea părţile implicate trebuie să răspundă în faţa legii. Vrem să ne fie daţi înapoi banii, este vorba de cel puţin 41 de lei pe lună, cumulat se ajunge la 664 de lei, bani opriţi abuziv pentru care ne vom lupta”, spune Florea Mitroi.

De asemenea, potrivit preşedintelui CJ al persoanelor vârstnice din Olt, începând de astăzi numărul plângerilor depuse la Tribunalul Olt va creşte fulminant.
 

Niciun comentariu: