Ministerul Mediului a dat bani suficienţi pentru oprirea lucrărilor la Zoo Slatina

Din investiţia de 50 de miliarde de lei care trebuia realizată la Grădina Zoologică din Slatina, Ministerul Mediului a acordat doar un miliard de lei. Reprezentanţii municipalităţii spun că această sumă asigură doar stoparea şi conservarea lucrărilor.
Realizarea unui Parc Zoo la Slatina este o altă ţeapă pe care Guvernul PDL a dat-o autorităţilor locale. Din totalul de 50 de miliarde de lei pe care Ministerul Mediului trebuia să-i aloce investiţiei din Pădurea Strehareţ, a fost repartizată doar suma de un miliard de lei. Minel Prina, administratorul public al Slatinei, spune că aceşti bani ajung doar pentru conservarea şantierului.

„Noi am încheiat cu Ministerul Mediului un contract pentru reabilitarea Grădinii Zoologice. Anul trecut ni s-a spus şi noi am înţeles că nu sunt bani, să facem contractul şi că primim banii în acest an. Am primit, în urma solicitării noastre, o hârtie din partea Ministerului Mediului prin care ni se aduce la cunoştinţă că, dintr-o lucrare de 50 de miliarde, ni se dă un miliard. Păi ce să facem cu acest miliard? Organizare de şantier şi oprim lucrările. Atât avem alocat, pentru că nu pot să depăşesc bugetul”, a declarat el.

Municipalitatea slătineană a semnat, în urmă cu un an, contractul de finanţare a proiectului de reabilitare a Grădinii Zoologice din Slatina. Este vorba de 75% din investiţia totală de un milion şi 200 de mii de euro, bani care urmau să vină de la Ministerul Mediului.

Sala de sport şi bazinul de înot, tot în conservare

Alte investiţii care au fost oprite din lipsa banilor care ar fi trebuit să vină de la guvern sunt bazinul de înot şi sala polivalentă, investiţii care ar fi trebuit realizate în parcarea Loctrans Slatina. În privinţa primei investiţii, lucrările ar fi trebuit finalizate încă de acum un an.

„La bazinul de înot se lucrează sporadic, nici nu ştiu dacă s-a dat ordin de reluare a lucrărilor în condiţiile în care trebuia să se fi terminat de peste un an de zile. Acum un an şi jumătate de zile trebuia să fie finalizat”, a spus Minel Prina.

Administratorul public a explicat că motivele invocate de executiv pentru stoparea fondurilor necesare la realizarea sălii polivalente sunt legate de depăşirea standardului de cost.

„La sala de sport s-a făcut proiectarea, totul în concordanţă şi în discuţii cu reprezentanţii Ministerului Dezvoltării. Am avut promisiuni să lucrăm atât cât avem bani pentru că, după aceea, vor prelua dânşii lucrările. În momentul de faţă ni se spune sec că se depăşeşte standardul de cost. Păi am dat documentaţie, am dat contract, am dat tot ce a vrut guvernul. Asta înseamnă că guvernul nu a vrut decât să tergiverseze, să ne păcălească şi, la sfârşit, să vină cu un lucru care era evident de la început. Trebuia să ni se spună că se depăşeşte standardul de cost. Este foarte simplu, sala are 3.000 de locuri, iar acesta este preţul. Putea să ni se spună să reducem locurile, investiţia, ca să o poată prelua. Până la urma urmei, putea să fie preluată şi aşa şi apoi să fie modelată după standardul lor de cost”, declară Prina.

Sala polivalentă ar urma să aibă o suprafaţă de 8.000 de metri pătraţi şi o capacitate de 3.000 de locuri. Pe lângă competiţiile sportive pe care le va putea găzdui, în sala polivalentă vor exista şi spaţii comerciale, dar şi birouri administrative şi săli de conferinţă, iar în faţa clădirii va exista o parcare de 120 de locuri. De asemenea, va fi amenajată o platformă de peste 1.000 de metri pătraţi, care va oferi posibilitatea organizării de concerte în aer liber.

Promisiuni de investiţii, neonorate

Administratorul public al Slatinei a vorbit şi despre celelalte investiţii din municipiu care nu şi-au mai găsit finalitatea din cauza faptului că banii de la guvern nu au mai venit. Investiţia nerealizată care afectează cel mai mult viaţa locuitorilor din Slatina este centura ocolitoare a oraşului.

„Pentru centura ocolitoare n-am primit bani, în condiţiile în care noi investim, în fiecare an, în strada Oituz pentru a o menţine circulaţiei traficului greu. Cu sala polivalentă ne-au păcălit, cu bazinul de înot la fel. Stai cu Casa Armatei de pe strada Ionaşcu, ce cade pe cetăţeni, şi nu investeşti nimic”, a declarat Prina.

De asemenea, city-managerul a reclamat şi jocul de glezne în care municipalitatea slătineană a fost ţinută în ceea ce priveşte primirea terenului unităţii militare din centrul oraşului. Acolo, primăria vrea să facă blocuri de locuinţe sociale şi un parc.

„Stăm cu mizeria în mijlocul oraşului, la unitatea militară şi suntem duşi cu zăhărelul de fiecare dată ca să nu ne dea acel teren. Găsesc ei nişte argumente, deşi sunt multe localităţi unde aceste terenuri s-au dat unităţilor administrative”, a spus Prina.

El a adăugat că Slatina nu ar fi primit bani nici pentru reabilitarea termică a locuinţelor dacă pe fotoliul de ministru al Dezvoltării nu s-ar fi aflat Vasile Blaga: „Nu mai vorbesc de reabilitări termice la care avem indicatorii aprobaţi de nu ştiu cât timp. Ne-au spus că «da». Dacă nu era Blaga la Ministerul Dezvoltării, nu primeam cele 41 de blocuri să le reabilităm. După aceea ne-au mai dat încă opt. Un om de cuvânt, Blaga, restul ne-au amăgit”.

Niciun comentariu: