Prina şi Diaconu, la recurs în luna martie

Administratorul public şi fostul viceprimar vor apărea în faţa magistraţilor Curţii de Apel Craiova, pe 22 martie, în recursul dosarului în care au fost judecaţi pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă continuată. Dacă Prina a fost achitat, Diaconu a primit patru ani de închisoare cu suspendare.
City-managerul Minel Prina va fi din nou cuprins de emoţiile instanţei, procurorii DNA făcând recurs la decizia Judecătoriei Slatina de a-l achita în dosarul în care a fost judecat pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă continuată. Curtea de Apel Craiova a stabilit termenul pentru judecarea recursului pe 22 martie. Prina va împărţi boxa acuzaţilor cu fostul viceprimar al Slatinei, Gabriel Diaconu, care a înaintat chiar el recurs după ce instanţa l-a găsit vinovat şi l-a condamnat la patru ani de închisoare cu suspendare. Recurs a făcut şi omul de afaceri Nicolae Romaniuc, inculpat în acelaşi dosar şi condamnat la un an de închisoare cu suspendare.

„Nu mi se pare normal ce s-a întâmplat. Eu să am patru ani, iar Prina să fie achitat”, declara Gabriel Diaconu, în momentul aflării sentinţei.

În plus, Diaconu şi Romaniuc trebuie să mai achite şi suma de 18 mii de lei, reprezentând cheltuieli de judecată. Mai mult, ei trebuie să se supună unor măsuri de supraveghere: să se prezinte, la datele fixate, la Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Olt, să anunţe în prealabil orice schimbare de domiciliu, reşedinţă sau locuinţă şi orice deplasare care depăşeşte opt zile, precum şi întoarcerea, sau să comunice şi să justifice schimbarea locului de muncă.

Şi procurorii DNA s-au declarat nemulţumiţi de sentinţa dată de judecătorul Paulică Dumitrescu.

„Ce generos a fost judecătorul cu domnul Prina! Vă daţi seama că vom face recurs. Cu certitudine”, a declarat procurorul Cristina Scarlat, şefa DNA Craiova.

Pagubă din banul public de peste un miliard de lei

Potrivit rechizitoriului DNA, în perioada august 2004-martie 2006, Diaconu, în calitate de viceprimar al Slatinei, cu atribuţii de coordonare a Direcţiei Tehnice-Compartimentul Investiţii, Lucrări Publice, Licitaţii, şi Prina, în calitate de şef serviciu şi ulterior director al Direcţiei Tehnice din cadrul primăriei, preşedinte, respectiv membru al comisiilor de evaluare oferte, au atribuit în mod nelegal şi arbitrar, un număr de 18 contracte de efectuare de lucrări publice firmelor SC Ac Ind Olt SA şi SC Total Incon SRL, administrate de Nicolae Romaniuc şi Radu Bobariu, şi ei inculpaţi în acelaşi dosar. Pe lângă acest lucru, procurorii au arătat că Gabriel Diaconu a obţinut de la administratorii firmelor câştigătoare ale licitaţiilor acceptul de a subcontracta lucrările în favoarea unei firme în care unic asociat era chiar mama sa, SC Romprefabricate SRL. Această firmă a obţinut astfel contracte de lucrări în valoare totală de 6.235.123,97 de lei noi. În schimbul acestui „serviciu”, firmele administrate de Nicolae Romaniuc şi Radu Bobariu au obţinut un comision de 2,5%, respectiv 3% pentru fiecare lucrare subcontractată.

Ingineria pusă la punct de Diaconu a stors 128.419, 53 de lei de la Consiliul Local, adică de la slătineni.

„În plus, din dispoziţia inculpatului Diaconu Gabriel Marian, s-au întocmit sub antetul firmelor adjudecate toate înscrisurile privind obţinerea şi derularea contractelor de lucrări, inclusiv situaţiile de plată, atestându-se lucrări neefectuate, situaţie acceptată de învinuiţii Romaniuc Nicolae şi Bobariu Radu. În această modalitate, Consiliului Local Slatina a fost prejudiciat cu suma de 128.419,53 RON”, se arată în rechizitoriul întocmit de procurorii DNA.

Banii încasaţi necuvenit de firmele lui Romaniuc şi Bobariu au fost restituite integral.

Niciun comentariu: