Polivalenta şi bazinul olimpic din Slatina, stopate de Ungureanu

Investiţia de 68 de milioane de lei pentru construcţia sălii polivalente din Slatina a fost stopată după ce Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, prin Compania Naţională de Investiţii, nu a trimis municipalităţii banii promişi pentru continuarea lucrărilor. Situaţia este similară în cazul bazinului didactic de înot.
Municipalitatea slătineană a fost lăsată cu ochii în soare de mai marii de la Guvern în ceea ce priveşte continuarea investiţiei la sala polivalentă care urma să fie construită pe locaţia autogării Loctrans. Din totalul investiţiei de peste 68 milioane lei, Primăria Slatina a prevăzut doar cheltuieli de patru milioane pentru demararea lucrărilor. Restul de bani fiind aşteptaţi de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului.

Minel Prina, administratorul public al Slatinei, a precizat că încă se aşteaptă un răspuns de la Centru pentru a vedea dacă mai vin banii pentru finalizarea investiţiei. El a arătat că repetatele adrese ale Primăriei Slatina au rămas fără un răspuns de la MDRT.

„Nu. N-avem niciun răspuns! Chiar ieri am trimis o adresă Ministerului Dezvoltării să ne comunice clar ce se va întâmpla cu această sală de sport pentru că, din luna octombrie-noiembrie, când am trimis prima solicitare, nu s-a întâmplat absolut nimic şi n-avem niciun fel de răspuns. Decât ni s-au solicitat hârtii, hârtii, hârtii, până prin ianuarie, iar din ianuarie până acum nu mai avem niciun fel de legătură cu nimeni de la CNI”, a precizat Prina.

„Lucrarea este sistată”


Lucrările de construcţie a sălii de sport care ar urma să se ridice pe locul unor garaje care erau în curtea Loctrans, de pe strada Crişan, au fost suspendate. Firma constructoare, SC Vega 93 Galaţi, a pus lacătul pe porţi, iar muncitorii au părăsit locaţia. Prina crede că MDRT încearcă să tergiverseze preluarea lucrărilor.

„Acum, lucrarea este sistată. Şi din cauza vremii. Noi am alocat anul acesta doar suma de două milioane de lei, restul rămânând să fie suplinit de Compania Naţională de Investiţii, de fapt să preia această lucrare. Se pare că se tergiversează pentru a nu se prelua”, declară city-managerul Slatinei.

Mai marii Primăriei Slatina sperau, în 2011, ca, în doi ani, în municipiu să funcţioneze o sală polivalentă. Firma Vega ’93 Galaţi a câştigat deja licitaţia pentru execuţia şi proiectarea clădirii, iar lucrările au demarat în luna iunie a anului trecut însă au fost stopate după puţin timp, când banii s-au terminat.

Bazinul de înot, construit 50 la sută, dar abandonat


Minel Prina a confirmat că nici în ceea ce priveşte finalizarea investiţiei la bazinul didactic de înot lucrurile nu sunt mai bune. El crede că decizia MDRT de a stopa investiţiile atât la sala polivalentă cât şi la bazinul de înot are legătură directă cu declaraţiile noului prim-ministru Mihai Răzvan Ungureanu, care s-a declarat împotriva direcţionării fondurilor către astfel de lucrări.

„În urma declaraţiilor primului-ministru, se pare că şi bazinul didactic de înot este în aceeaşi situaţie cu atât mai mult cu cât nu ştiu dacă am ajuns la 50% grad de realizare. Şi pentru bazinul olimpic am transmis o adresă tot ieri, să ne comunice dacă s-a dat ordinul de reluare a lucrărilor, pentru că timpul, în momentul de faţă, permite şi e păcat să nu beneficiem de acest lucru. Cu atât mai mult cu cât, încă o dată, promisiunile, angajamentele celor de la CNI au fost că această lucrare se va finaliza la mijlocul anului acesta. Dar, daţi-mi voie să fiu sceptic şi din acest punct de vedere”, a declarat Prina.

El a precizat că investiţia la bazinul de înot este doar pe jumătate finalizată: „S-a turnat fundaţia, urmau finisajele şi, bineînţeles, acoperişul. Eu zic că era realizată undeva la 40-50 la sută, dar dacă nu alocă bani”.

Prina: „Vom prelua, probabil, un bazin fisurat”

Reprezentanţii municipalităţii spun că, în cazul în care investiţia la bazin nu va fi finalizată conform termenelor, există riscul ca lucrările să se deterioreze.

„Acest obiectiv de investiţii este licitat încă de acum doi ani-doi ani şi jumătate, dacă nu mă înşel. Să stai cu o lucrare, care se realizează în şase luni, să se realizeze în doi ani şi jumătate-trei ani, atunci şi execuţia are de suferit. Eu mă întreb ce vom prelua dacă nu se va realiza şi anul acesta lucrarea, aşa cum s-a promis. Vom prelua, probabil, un bazin fisurat, un bazin de înot căruia, peste doi-trei ani, trebuie să-i facem revizie capitală deşi acestea se fac, în mod normal, după zece ani”, a declarat Minel Prina.

În lipsă de soluţii


Minel Prina se declară dezamăgit de lipsa de interes a Guvernului în ceea ce priveşte finalizarea acestor două lucrări din curtea Loctrans. El spune însă că altă soluţie de finanţare nu există, fondurile municipalităţii fiind insuficiente pentru acoperirea investiţiilor. Nici un parteneriat public privat nu poate fi pus în aplicare.

„Parteneriatul public-privat, în general, se realizează pentru obiective care scot bani, care aduc rezultate financiare. Ori, o sală de sport nu ştiu ce rezultate financiare poate să scoată astfel încât un eventual investitor să vină alături de noi ţinând cont că, într-un parteneriat public-privat, o unitate administrativ teritorială, nu poate să vină cu bani, decât cu aport în natură”, spune Prina.

Prina despre MRU: „Se şi vede la dânsul că nu suntem o ţară de înotători şi sportivi”

Minel Prina s-a arătat dezamăgit de declaraţiile recente făcute de premierul Mihai Răzvan Ungureanu cu privire la investiţiile în săli de sport şi bazine de înot. Deşi acesta a sugerat că ar trebui stopată acordarea de fonduri către acest sector, city-managerul Slatinei consideră că sportul ar trebui să ocupe un loc fruntaş în strategia guvernamentală.

„La domnul prim-ministru se şi vede că nu suntem o ţară de înotători şi sportivi. Dacă dânsul nu este, asta înseamnă că nu este nimeni în ţara asta. Ce să spun altceva mai mult decât atât? În orice ţară sănătoasă, în orice ţară dezvoltată, sportul este, dacă nu pe primul loc, pe primele locuri ca şi importanţă în strategia unui guvern”, a opinat Prina.

Niciun comentariu: