Peste 500 de agricultori olteni îşi vor dezvolta fermele de semi-subzistenţă pe bani europeni

Din cei 1.205 fermieri olteni care au depus dosare pentru accesarea fondurilor europene pe Măsura 141, doar 526 au primit finanţare.
În sesiunea din luna iunie 2011 a Măsurii 141, privind sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenţă, 1.205 agricultori olteni au depus proiecte pentru accesarea de fonduri europene. Dintre acestea, 1.131 au fost conforme, 1.084 eligibile, 47 neeligibile. După participarea la selecţie, doar 526 au fost declarate eligibile şi finanţabile.

Peste o mie de proiecte au fost eligibile, dar fără finanţare


„Din totalul proiectelor declarate eligibile, 558 sunt fără finanţare, fiindcă au realizat numai 20 de puncte prin forma asociativă. Unul dintre motivele pentru care nu au câştigat punctajul necesar este acela că solicitanţii au avut vârsta de peste 40 de ani”, explică şeful Compartimentului de Dezvoltare Rurală Judeţean Olt, Marin Ceauşu.

Acesta a menţionat criteriile care au stat la baza punctării: „În primul rând, solicitantul trebuie să fie membru al unei forme asociative recunoscute conform legislaţiei naţionale în vigoare, cu minimum şase luni înainte de lansarea sesiunii. Al doilea criteriu constă în faptul ca solicitantul să fi accesat Măsura 214, privind plăţile de agromediu, din cadrul PNDR. Al treilea criteriu enunţă faptul că fermele de semi-subzistenţă să se afle în zone defavorizate. Făcând o paranteză, în cele două localităţi din judeţ, declarate defavorizate – Grojdibodu şi Ianca – nu am avut niciun proiect. Al patrulea criteriu este ca deţinătorul fermei pentru care se solicită sprijin să aibă vârsta de sub 40 de ani la data depunerii proiectului. Ultima condiţie este ca solicitantul să realizeze investiţii pentru îndeplinirea conformităţii cu standardele comunitare”.

Oltenii ale căror proiecte nu au primit finanţare pot decide dacă le vor depune în următoarea sesiune, cu modificările necesare. Sesiunea din acest an a Măsurii 141 se va derula în perioada 15 mai - 29 iunie.

Sprijin european de 7.500 euro pentru cinci ani


Fiecare dintre cei 526 de fermieri ale căror proiecte au fost declarate eligibile urmează să primească suma de 1.500 de euro anual, pentru următorii cinci ani.

„Fermierii care au fost nominalizaţi prin raportul de selecţie s-au autorizat şi au depus documentaţia la Oficiul Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Olt, pentru a fi instrumentată. Ultimul pas este semnarea deciziei de finanţare şi înaintarea cererii de plată de către solicitanţi”, a mai spus Ceauşu.

Beneficiarii acestei măsuri sunt persoane fizice sau juridice, care desfăşoară activităţi economice, în principal în domeniul agricol, şi a căror exploataţie agricolă are o dimensiune economică cuprinsă între două şi opt UDE, care este amplasată pe teritoriul României, este înregistrată în Registrul Unic de Identificare la APIA şi comercializează o parte din producţie.

„Condiţia este ca după trei ani, fermierul care a beneficiat de fonduri pe Măsura 141 trebuie să crească dimensiunea economică a explotaţiei cu 3 UDE şi producţia destinată comercializării cu peste 20%, precum şi să urmeze un curs de pregătire profesională pe Măsura 111”, a precizat coordonatorul CDRJ Olt.

Dacă agricultorul nu îndeplineşte condiţiile impuse, va pierde finanţarea pentru următorii doi ani.

Niciun comentariu: