Mii de alocaţii sistate sau diminuate din cauza absenţelor şi neplăţii impozitului

Oltenii care beneficiază de alocaţie pentru susţinerea familiei vor fi afectaţi de absenteismul copiilor, dar şi de faptul că nu şi-au plătit dările către bugetul local. Astfel, în următoarele luni aproape 2.000 de familii nu vor mai primi deloc sau vor primi diminuat acest ajutor social.
Agenţia Judeţeană de Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Olt a suspendat, începând cu luna aceasta, plata pentru 260 de familii care primeau alocaţie pentru susţinerea familiei şi a diminuat valoarea aceleiaşi prestaţii sociale pentru alte 427 de familii. Motivul: copiii care provin din familii care beneficiază de acest ajutor în judeţul Olt nu s-au prezentat la şcoală şi au acumulat zeci de mii de absenţe. Pe lângă absenţe, AJPIS Olt a mai suspendat alte sute de alocaţii din cauza neplăţii impozitelor sau a nedepunerii declaraţiilor la şase luni ori din alte motive.

„Avem 427 de modificări de cuantum, adică sub 20 de absenţe, 260 de încetări, adică peste 20 de absenţe. În acelaşi timp, pentru 276 de familii s-a reluat plata alocaţiei, pentru că după cele şase luni de suspendare copiii au venit la şcoală şi nu au mai acumulat absenţe. Tot la alocaţia pentru susţinerea familiei, avem 710 suspendări pentru neplata impozitului, 114 pentru nedepunerea declaraţiilor la şase luni, 67 pentru că era vorba despre elevi care au împlinit vârsta de 18 ani şi prin urmare familia nu mai beneficiază de acest tip de prestaţie socială, iar 42 suspendări din alte motive. Am avut ceva probleme, nu reuşisem să identificăm un număr de 1.500 de elevi din totalul de 12.000 ai căror părinţi primesc alocaţia, dar în cele din urmă am reuşit cu ajutorul primăriilor să-i depistăm pe toţi cei care nu se regăseau în baza de date a Ministerului Educaţiei”, a precizat Cătălin Davidescu, directorul executiv al AJPIS Olt.

Beneficiarii, condiţionaţi de absenţe şi impozit

Alocaţia pentru susţinerea familiei, introdusă la începutul lui 2011, este condiţionată de frecvenţa copilului la şcoală, sancţiunile mergând de la tăierea din alocaţie până la eliminarea acesteia, la peste 20 de absenţe acumulate. Astfel, la zece absenţe, suma primită de familia respectivă se diminuează cu 20% în primele trei luni, dacă copilul are 20 de absenţe cu 50%, iar dacă are peste 20 de absenţe, familia nu mai primeşte acest ajutor.

Mai mult, începând din acest an, acest tip de prestaţie depinde şi de plata taxelor şi impozitelor la bugetul local.

Niciun comentariu: