Nici în acest an mieii de Paşte nu pot fi comercializaţi în târguri

De aproape şapte ani, oltenii nu pot vinde sau cumpăra animale din cele 14 târguri din judeţ, pentru că niciunul nu este autorizat din punct de vedere sanitar-veterinar.
 
Din cele 14 târguri existente în judeţul Olt, niciunul nu este autorizat din punct de vedere sanitar veterinar, pentru a permite vânzarea animalelor. Singura modalitate pentru comercializarea animalelor, mai ales în preajma sărbătorilor creştine, rămânea vânzarea directă din gospodării. Astfel, nici în acest an, mieii de Paşte nu pot fi achiziţionaţi din târguri, ci de la crescători, urmând să fie sacrificaţi în centrele speciale, amenjate temporar.

Sacrificarea mieilor, doar în centre autorizate


Până în acest moment, doar reprezentanţii Primăriei Balş au solicitat Direcţiei Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Olt (DSVSA) autorizarea unui centru de sacrificare în localitate.

„Toate primăriile din judeţ au fost înştiinţate de noi despre posibilitatea autorizării temporare a centrelor de sacrificare a mieilor în perioada premergătoare Paştelui. După autorizare, centrele vor fi supravegheate de medicii veterinari din localităţile respective, care menţin legătura cu reprezentanţii primăriilor pentru igienizarea, dotarea şi asigurarea tuturor condiţiilor, pentru ca sacrificarea să se efectueze în condiţii de igienă, pentru a nu pune în pericol sănătatea publică veterinară. Probabil, ca şi în anii trecuţi, vor solicita autorizări, până pe data de 14 aprilie, şi autorităţile din Osica de Sus, Caracal, Drăgăneşti-Olt sau Corabia”, ne-a declarat Veronel Bolborea, director DSVSA Olt.

Doar în aceste centre este permisă sacrificarea mieilor, iar vânzarea acestora către unităţile de vânzare cu amănuntul este interzisă. Destinaţia acestora este consumatorul final. Animalele sacrificate în aceste centre vor purta marca de sănătate distinctă, ce nu permite distribuirea cărnii în alte unităţi. În unităţile de vânzare cu amănuntul se pot valorifica animale sacrificate în abatoarele autorizate.

În gospodării, sacrificarea mieilor pentru consum propriu se poate face şi în acest an în mod tradiţional.

„Atât carnea de miel, cât şi ouăle, provenite de la vânzători particulari, trebuie să fie ştampilate cu marca de sănătate, care certifică faptul că au fost avizate pentru consum, după verificarea sanitar veterinară”, a mai spus oficialul DSVSA Olt.

Controale intensificate, în preajma Paştelui


În următoarele două săptămâni, reprezentanţi ai DSVSA Olt, Prefecturii, Direcţiei de Sănătate Publică şi Protecţiei Consumatorilor vor participa la controale în pieţe, târguri, supermarketuri, abatoare şi centre de sacrificare, în vederea verificării modului în care sunt respectate condiţiile de igienă în ceea ce priveşte procesarea şi vânzarea cărnii de miel, dar şi a produselor de origine non-animală.

Niciun comentariu: