IPJ Olt, datorii de miliarde la Medicina Legală

Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Olt continuă să acumuleze datorii peste datorii către Serviciul Judeţean de Medicină Legală, suma depăşind în acest moment patru miliarde de lei vechi. Mai mult, şanse de achitare a datoriei nu prea sunt.
 
Poliţiştii se pot găsi în imposibilitatea de a-şi mai putea desfăşura anchetele din cauza lipsei rapoartelor de medicină legală. Acest lucru vine ca urmare a datoriei uriaşe pe care IPJ Olt a acumulat-o faţă de SML.

Dacă în toamna anului trecut, poliţiştii înregistrau un debit de aproape trei miliarde lei vechi, suma a ajuns acum la aproape peste patru miliarde şi, deocamdată, şanse de achitare integrală a datoriei nu se întrevăd. Problemele financiare cu care se confruntă cele două instituţii le pune într-o situaţie delicată. Legate prin natura activităţii pe care o desfăşoară, acestea depind una de cealaltă.

Deşi suma este destul de mare, activitatea Serviciului Judeţean de Medicină Legală Olt nu este, pentru moment, afectată, însă există riscul ca medicii legişti să rămână fără fondurile necesare pentru a-şi desfăşura activitatea.

„La ora actuală, IPJ Olt are factura neachitată către noi în valoare de cam patru miliarde de lei vechi”, a declarat doctorul Liviu Radu, şeful SML Olt.

De cealaltă parte, reprezentanţii IPJ Olt admit că debitul către SML este în creştere, inspectoratul aflându-se în imposibilitatea de a acoperi cheltuielile cu serviciile legiştilor.

„În primele două luni ale acestui an, au fost efectuate servicii în valoare de aproximativ 130.000 de lei. Din aceşti bani, au fost plătiţi aproximativ 59.000 de lei”, a declarat comisarul şef Claudia Radu, purtătorul de cuvânt al IPJ Olt.

Autopsiile, generatoare de datorii


Cea mai mare parte din datoria acumulată de Poliţie către Medicina Legală este dată de rapoartele medico-legale în cazul autopsiilor. Preţul unei autopsii simple porneşte de la 302 lei, însă poate ajunge şi la aproape 5.000 de lei, dacă se cer analize complementare. Cu toate acestea, reprezentanţii SML Olt spun că încă mai pot să execute activităţile strict necesare însă admit că este vorba doar despre o perioadă de tranziţie.

„Deocamdată, prin economiile pe care le-am făcut, avem cât de cât ceva bani în fondul de rezervă pentru lucruri absolut necesare cum ar fi trusele de recoltat sânge pentru stabilirea alcoolemiei. Pe acestea, dacă nu le achităm, suntem în afara legii”, declară Liviu Radu.

Oficialii IPJ Olt nu ştiu când va fi achitată datoria către SML deoarece totul depinde de fondurile pe care Ministerul Administraţiei şi Internelor le alocă inspectoratelor de poliţie pentru acest capitol.

Niciun comentariu: