Apa potabilă din judeţ, cu depăşiri ale concentraţiilor de nitriţi şi amoniu

De la începutul anului, reprezentanţii DSP Olt au derulat activităţi de monitorizare a apei potabile, în urma cărora doar 26 de probe au fost neconforme, însă concentraţiile de nitriţi şi amoniu nu pun în pericol sănătatea oltenilor.
În urma analizării celor 138 de probe prelevate din instalaţiile centrale de aprovizionare cu apă, pentru examene fizico - chimice şi bacteriologice, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Olt susţin că 26 au fost neconforme, însă nu periclitează sănătatea consumatorilor.

„În conformitate cu Legea 458/2002 privind calitatea apei potabile, s-a efectuat monitorizarea de audit a calităţii apei potabile în zonele Slatina, Caracal, Corabia, Drăgăneşti-Olt, Balş, Scorniceşti şi Piatra-Olt. În acest sens, în perioada 1 ianuarie - 15 martie 2012 s-au derulat activităţi de monitorizare a calităţii apei de băut distribuită prin sisteme publice, concretizate prin recoltarea a 138 probe de apă pentru examen fizico-chimic şi bacteriologic”, se arată într-un comunicat al DSP Olt.

Concentraţiile de nitriţi şi amoniu nu sunt periculoase


Activităţile desfăşurate de reprezentanţii DSP Olt au avut ca obiectiv, conform comunicatului de presă, protecţia oamenilor împotriva efectelor oricărui tip de contaminare a apei potabile prin asigurarea calităţii  de apă curată şi sanogenă, lipsită de microorganisme, paraziţi sau substanţe, care prin număr sau concentraţie pot constitui un potenţial pericol pentru populaţia deservită.

„În urma analizării probelor prelevate din instalaţiile centrale de aprovizionare cu apă pentru examene fizico-chimice şi bacteriologice s-au obţinut următoarele rezultate: din totalul de 138 probe, toate au îndeplinit condiţiile de conformitate prevăzute în legislaţie din punct de vedere microbiologic, iar din punct de vedere fizico-chimic 16 probe au ieşit necorespunzătoare, din care zece pentru parametrul amoniu şi şase pentru parametrul nitriţi”, se arată în document.

Gabriela Gogiu, purtător de cuvânt al instituţiei, a ţinut să precizeze că respectivele concentraţii nu sunt periculoase: „La Slatina s-a depăşit concentraţia de nitriţi, dar nu este pusă în pericol sănătatea consumatorilor. Nici în cazul parametrului amoniu nu este periculoasă concentraţia rezultată în urma analizării probelor”.

Primăriile, obligate să monitorizeze calitatea surselor de apă

În comunicat, reprezentanţii DSP au avut grijă să precizeze că au înştiinţat primăriile să aibă grijă de sursele de apă:
„În cursul lunii ianuarie, toate primăriile de la nivelul judeţului Olt au fost înştiinţate cu privire la planul de monitorizare a calităţii surselor de apă, cum sunt fântânile publice şi izvoarele captate. 51 de primării au răspuns solicitării de reactualizare a catagrafiei surselor locale. Perioada optimă de verificare a calităţii apei din fântâni publice şi izvoare captate este cuprinsă între 1 mai şi 30 octombrie. Verificarea se va face în urma planificărilor înregistrate la DSP Olt”.
 

Niciun comentariu: