Fotbal - Dosarul Valiza: Procurorul a cerut condamnare de 4 ani de închisoare pentru Gigi Becali, pentru dare de mită şi fals

Procurorul DNA care a susţinut pledoaria acuzării la finalul dosarului Valiza le-a spus judecătorilor instanţei supreme că George Becali şi avocata Alina Ciul ar trebui condamnaţi la pedepse cu executare, în timp ce pentru Piţurcă, Marino şi Sponte a cerut pedepse cu suspendarea executării.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a continuat marţi dezbaterile în dosarul "Valiza", în care finanţatorul echipei Steaua George Becali, vicepreşedintelui FC Steaua, Teia Sponte, şi alte persoane, între care şi o avocată, sunt judecaţi pentru fapte de corupţie în sport.
La ultimul termen de judecată al procesului, instanţa a anunţat că cercetarea judecătorească a fost încheiată stabilind că au fost administrate toate probele posibile pentru acest caz dând astfel cuvântul pentru concluzii finale procurorului şi avocaţilor.
Primul care a luat cuvântul a fost procurorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Cameluş Păduraru, care a arătat judecătorilor instanţei supreme că George Becali şi avocata Alina Ciul trebuie condamnaţi la pedepse cu executare în vreme ce pentru Piţurcă, Marino şi Sponte a cerut stabilirea unor pedepse cu suspendare.
Astfel, procurorul Cameluş Păduraru a arătat că George Becali trebuie condamnat pentru dare de mită şi trei fapte de fals în înscrisuri sub semnătură privată la o pedeapsă privativă de libertate. Procurorul a cerut patru ani de închisoare pentru fapta de dare de mită şi doi ani de închisoare pentru faptele de fals.
Pedeapsă cu executare a cerut şi pentru avocata Alina Florentina Ciul, pentru care a cerut stabilirea unei pedepse de doi ani de închisoare pentru faptele de favorizare a infractorului şi două de fals. În continuare procurorul a cerut pedepse cu suspendare pentru mâna dreaptă a lui George Becali, Tea Sponte, pentru Gheorghe Marino şi Victor Piţurcă. Pentru toţi cei trei procurorul a cerut condamnarea la câte doi ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei.
În cazul lui George Becali procurorul a menţionat că acesta "a recurs la fapte de corupere repetate iar ulterior a încercat reconstituirea de probe pentru ascunderea faptelor de corupţie". Concret, a explicat procurorul, George Becali a comis fapte de corupţie atunci când a încercat mituirea publică a echipei Gloriei Bistriţa în anul 2006, precum şi în cazul similar U Cluj.
Procurorul s-a referit şi la atitudinea procesuală cât şi extraprocesuală a finanţatorului Stelei, arătând că acesta "nu s-a sfiit" nicio clipă în a jigni, insulta, înjura procurorul de caz şi instituţia DNA. "L-a numit pe procuroul de caz trădător, sclav sau a spus că serveşte interesele unor oameni din sport", a afirmat procurorul.
Reprezentantul DNA a mai arătat că "pentru George Becali legea nu contează", dând ca exemple cazurile lui Gigel Coman şi a unui alt fotbalist care în cursul anchetei şi pe parcursul cercetării judecătoreşti au recunoscut că finanţatorul Stelei le-a cerut să-i spună ce declaraţii au dat procurorului în cazul "Valiza".
În finalul pledoariei, procurorul a cerut încetarera procesului penal faţă de inculpatul Raul Volcinschi, care a decedat între timp, confiscarea "Valizei", respectiv a sumei de 1.700.000 de euro, desfiinţarea celor două antecontracte de vânzare-cumpărare a unor terenuri ce reprezintă în apărarea lui Becali motivul existenţei acestei sume de bani şi obligarea inculpaţilor la plata în solidar a cheltuielilor de judecată.
Europarlamentarul Gigi Becali a fost trimis în judecată, în decembrie 2008, în dosarul "Valiza", fiind acuzat de dare de mită şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Alături de el au mai fost trimişi în judecată Teia Sponte, Alina Florentina Ciul, Victor Piţurcă, Radu Gheorghe Marino şi Raul Volcinschi.
Victor Piţurcă este acuzat de favorizarea infractorului, vicepreşedintele Consiliului de Administraţie al clubului Steaua, Teia Sponte, este acuzat de complicitate la dare de mită, iar Alina Ciul, unul dintre avocaţii lui Becali, şi Radu Marino sunt acuzaţi de favorizarea infractorului şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Tot pentru favorizarea infractorului este judecat şi Raul Volcinschi.
Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în 11 mai 2006, finanţatorul FC Steaua ar fi promis fiecărui jucător al clubului "Gloria 1922 Bistriţa" sume de bani cuprinse între 5.000 şi 10.000 de euro pentru ca aceştia să îşi îndeplinească atribuţiile de serviciu prevăzute în contractele de muncă, Regulamentul intern al clubului şi în Regulamentul Federaţiei Române de Fotbal. Concret, fotbaliştilor de la Bistriţa li se cerea să-şi apere corect şansele şi să obţină un rezultat favorabil în meciul cu Rapid Bucureşti din 12 mai 2006.
Doi ani mai târziu, în perioada 4-7 mai 2008, Becali a oferit suma de 1.700.000 de euro jucătorilor de la "Universitatea Cluj" aflaţi pe foaia de joc pentru meciul din etapa a 34-a Campionatului Naţional de Fotbal - Liga I - circa 100.000 de euro pentru fiecare -, aceştia urmând, la fel ca în cazul precedent, să îşi îndeplinească îndatoririle de serviciu, să-şi apere corect şansele şi să câştige meciul cu "CFR 1907 Cluj", preciza DNA.
Acest caz este pirmul de mare corupţie în fotbalul românesc.

Niciun comentariu: