Buget de 120 de milioane de lei pentru Programul "Rabla"

Programul de înnoire a parcului auto va beneficia în anul 2012 de un buget de 120 milioane de lei, a declarat astăzi ministrul Mediului, Laszlo Borbely, după ce Guvernul a aprobat Fondul Naţional pentru Mediu. Potrivit Agerpres.ro, ministrul şi-a exprimat speranţa că în trei săptămâni posesorii de maşini vechi vor putea merge la centrele de casare a acestor autoturisme pentru a accesa programul "Rabla". "Anul acesta pornim deocamdată cu fonduri pentru 30.000 de maşini. În funcţie de cum evoluează piaţa vom putea să suplimentăm această sumă", a afirmat Borbely. 

Per total, Fondul de Mediu va beneficia în anul 2012 de 824 milioane de lei credite bugetare şi 1,5 miliarde de lei, credite de angajament, buget din care încasările din taxa auto însumează 624 de milioane de lei. Ministrul mediului a precizat că în acest an vor continua proiectele care ţin de programul Casa verde pentru persoane fizice, accesat până în prezent de 43.000 de familii. În baza acestui program, persoanele fizice pot să-şi cumpere centrale termice bazate pe energii regenerabile, beneficiind de prime de la stat în valoare de 6.000 sau 8.000 de lei. 

Totodată, din Fondul naţional de mediu vor fi finanţate proiecte privind pădurile, proiecte în programul Casa Verde pentru persoane juridice, precum şi peste 250 de proiecte de alimentare cu apă şi reabilitare a sistemelor de alimentare cu apă în mediul rural, "deci în localităţi mici care nu puteau să acceseze bani din altă parte", a precizat ministrul Mediului. De asemenea, în anul 2012 Ministerul Mediului va aloca fonduri pentru lucrările de îndiguire, în vederea prevenirii inundaţiilor. 

Niciun comentariu: