Culturile de rapiţă afectate în proporţie de 60%

Datorită condiţiilor meteo din toamna anului 2011, lucrările agricole s-au desfăşurat cu mare dificultate, cu un consum peste mediu de combustibil, de piese şi materiale.
Cu un start greoi, păioasele şi în special rapiţa pierzând perioada optimă de semănat, au răsărit târziu şi au intrat nepregătire în iarnă. Pentru a putea rezista la temperaturile foarte scăzute din iarnă, rapiţa trebuie să fie în faza de 5-6 frunze. La culturile de grâu şi orz însămânţările s-au făcut târziu, unele dintre ele chiar în luna noiembrie, aşadar o parte din suprafaţă a fost răsărită şi înfrăţită la intrarea în iarnă, iar o altă parte a fost în curs de desfăşurare. Precipitaţiile căzute în timpul iernii au fost binevenite întrucât pe de o parte au asigurat necesarul de apă culturilor agricole, iar pe de altă parte au asigurat strat protector contra temperaturilor foarte scăzute în timpul iernii.
„Problema cu care s-au confruntat culturilor agricole pe perioada iernii au fost temperaturile extrem de scăzute  pentru zona de sud a ţării (de până la -27 grade C). În aceste condiţii rapiţa a fost cea mai afectată cultural şi din datele deţinute din teritoriu de Direcţia Agricolă Judeţeană Olt, mai mult de 60% din suprafaţa însămânţată, 13.070 ha, va fi întoarsă în această primăvară. În ceea ce priveşte culturile de grâu şi orz, ele au fost afectate într-o măsură mai mică, întrucât grâul rezistă la temperaturi  de până la -28 grade Celsius dacă este acoperit cu un strat de zăpadă”, a declarat Marius Ciobanu, şef serviciu DAJ Olt.
Totodată, sămânţa care a fost la sol, şi nerăsărită la venirea iernii, acum este în curs de răsărire, iar cea de la suprafaţă a emis rădăcinuţe în toamnă (datorită temperaturilor ridicate) ulterior, fiind distruse de gerurile de iarnă. Din suprafaţa de grâu de 112.400 ha însămânţate în toamnă estimăm că nu va fi întoarsă mai mult de circa 5% din suprafaţă.

Niciun comentariu: