Bercea, condamnat la doi ani de închisoare pentru spălare de bani

Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, a fost condamnat, marţi, la doi ani de închisoare pentru spălare de bani. În ceea ce priveşte acuzaţiile de evaziune fiscală în formă continuată, interlopul a primit o amendă penală de 2.000 de lei, el achitând prejudiciul de trei miliarde de lei.
 
Bercea Mondial a mai primit o pedeapsă din partea Tribunalului Olt, el fiind condamnat la doi ani de închisoare pentru spălare de bani. De asemenea, magistraţii au decis ca Bercea să fie amendat pentru evaziune fiscală, având în vedere că şi-a achitat partea de prejudiciu de trei miliarde de lei.

„S-au pronunţat pedepse principale cu amenda penală pentru un număr de patru fapte de evaziune fiscală şi pedepse de doi ani închisoare pentru trei fapte de spălare de bani. De asemenea, s-a procedat la contopirea acestor pedepse principale, în sensul că s-a aplicat pedeapsa cea mai grea de doi ani cu executare în regim de detenţie. S-a aplicat pedeapsa accesorie de interzicere de drepturi şi s-au dispus de asemenea măsuri cu privire la latura civilă şi măsuri cu caracter accesoriu faţă de cele dispuse”, a declarat judecătorul Gheorghe Biolan, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Olt.

Judecătorii au decis, în ianuarie, ca interlopul din Drăgăneşti-Olt să fie judecat separat deşi alături de el, în acelaşi dosar, erau inculpaţi şi fratele său, Televizor, care şi-a schimbat numele în Simion Marin, dar şi cumnata sa Ioana Anghel, soţia lui Amar.

Procurorii de pe lângă Curtea de Apel Craiova susţin că, în perioada 2001-2005, interlopul a acordat, sub formă de avans, marfă şi împrumuturi financiare în valoare de 50.803.591.400 lei, în condiţiile în care, între societăţile administrate de acesta şi societăţile beneficiare, nu s-au derulat tranzacţii comerciale. Mai mult, Bercea a ridicat suma de 18.404.000.000 lei, reprezentând salarii, din conturile societăţilor administrate, în baza unor documente fictive, sume pe care apoi le-a reintrodus în circuitul financiar al acestor firme.

Deşi societăţile sale înregistrau pierderi lună de lună, tot în baza unor documente fictive, Mondialu a ridicat dividende în valoare de 1.968.000.000 de lei din contul unei firme şi de 3.243.500.000 din contul alteia. Procurorii au verificat extrasele de cont de la băncile cu care lucrau firmele lui Bercea.

Sechestru ridicat de pe conturi şi imobile

Procurorii au dispus şi instituirea unui sechestru asigurator asupra conturilor lui Bercea, în valoare de 102.609,01 euro şi 436.863,98 de lei. De asemenea, magistraţii craioveni au pus sechestru şi pe 13 imobile deţinute de Sandu Anghel. În ambele cazuri, Tribunalul Olt a decis ridicarea sechestrului.

„De asemenea, s-a dispus ridicarea sechestrului asigurator instituit prin ordonanţă asupra conturilor persoanei în cauză aflate în posesia unor unităţi bancare tocmai ca urmare a faptului că acest prejudiciu a fost achitat şi nu se mai justifica menţinerea acestei măsuri. S-a ridicat şi sechestrul asigurator dispus printr-o altă ordonanţă şi asupra unor bunuri imobile, terenuri cu sau fără construcţii, tot pentru aceleaşi argumente”, a precizat judecătorul Gheorghe Biolan.

Pe lângă dosarul în care a fost judecat pentru evaziune fiscală şi spălarea de bani, Bercea Mondial a fost condamnat, pe 22 februarie, la şapte ani şi jumătate de închisoare cu executare pentru tentativă de omor calificat. De asemenea, Florin Anghel, zis Ambasador, fiul interlopului, a primit aceeaşi pedeapsă ca şi tatăl său pentru complicitate la tentativă de omor calificat. Fănica Anghel, soţia Mondialului, a primit trei luni cu suspendare pentru instigare la mărturie mincinoasă.

Niciun comentariu: