Balş: Asfaltarea drumului spre Mănăstirea Mâineşti devine realitate

Măicuţele şi enoriaşii care vizitează mănăstirea din cartierul bălşean Mâineşti vor putea merge pe drum nou în următoarea perioadă. Luni s-a dat startul procedurii de asfaltare a drumului acoperit din pietriş, care face legătura cu lăcaşul de cult, drum care izola măicuţele de fiecare dată când cădeau precipitaţii abundente.
 
Drumul va deservi câteva sute de suflete care locuiesc pe această stradă. Un alt beneficiu major al asfaltării străzii din cartierul Mâineşti este faptul că şcoala din zonă ar putea fi închisă de anul viitor, iar elevii vor fi nevoiţi să se înscrie la alte unităţi de învăţământ. Chiar dacă ar fi beneficiat de transport şcolar gratuit, nici aceste microbuze nu ar fi putut pătrunde pe drumul neasfaltat în condiţii de ploaie.

Lucrările, demarate de luni

1.308 metri de asfalt cu o lăţime de şase metri vor face legătura între strada Popa Şapcă şi biserica de maici de la Mâineşti. În acelaşi proiect sunt vizate şi realizarea de trotuare, dar şi un gabion care se va întinde pe o lungime de 150 de metri într-o zonă care a fost afectată de inundaţii în urmă cu câţiva ani.

„Este prevăzută asfaltarea a 1.308 metri de drum care în prezent este acoperit pe alocuri doar de pietriş. Acesta va avea o lăţime de şase metri şi va avea pe ambele sensuri trotuare cu o lăţime de un metru construite tot din beton asfaltic, aşa cum va fi şi drumul. Strada va avea două straturi, unul normal şi unul de uzură, cu o grosime de 11 centimetri. Vor mai fi două podeţe tubulare, un gabion cu plasă de sârmă care va avea rolul de a înălţa zona în vederea reducerii riscului de inundaţii acolo unde există această problemă. De asemenea, va fi construit şi un drum dalat casetat, o reţea de scurgere a apelor pluviale”, declară Mădălin Teodosescu, edilul din Balş.
Noul drum va permite vizitarea Mănăstirii Mâineşti

Acest drum are o importanţă semnificativă pentru Balş, datorită faptului că face legătura cu unul dintre cele mai importante obiective turistice ale oraşului de pe Olteţ, mănăstirea de măicuţe de la Mâineşti. Acest lăcaş de cult a fost construit în anul 1745. Schitul mănăstirii mai era cunoscut şi ca „Schitul Haiducilor”, datorită faptului că, după ce Iancu Jianu s-a lăsat de haiducie, în anul 1818, colegii săi s-au retras la Mâineşti, unde s-au călugărit.

Până acum, foarte puţini erau cei care vizitau mănăstirea, din cauza drumului anevoios. În urma acestei lucrări de asfaltare deja demarată, cel mai probabil, numărul vizitatorilor va creşte considerabil. Dat fiind faptul că se află la numai câţiva kilometri de centrul Balşului, elevii din localitate vor putea vizita acest obiectiv turistic al oraşului, despre care, din păcate, puţini bălşeni ştiu.

Niciun comentariu: