Clădirile reabilitate termic, scutite de impozit

Consilierii locali au aprobat, săptămâna trecută, scutirea de la plata impozitului pe clădiri pentru proprietarii persoane fizice care şi-au reabilitat termic locuinţa. Scutirea ar urma să fie pe o perioadă de şapte ani, intrând în vigoare din următorul an fiscal.
 
Dacă eşti proprietarul unui imobil construit înainte de anul 1990, care a fost reabilitat termic, poţi beneficia de scutirea de la plata impozitului. Facilitatea a fost aprobată de aleşii locali şi îi priveşte pe proprietarii apartamentelor din blocurile de locuinţe şi ai imobilelor care execută lucrări de reabilitare termică pe cheltuială proprie. Scutirea este pe o perioadă de şapte ani, începând cu data de 1 ianuarie a următorului an fiscal, şi de ea pot beneficia doar persoanele fizice. Chiar în cazul în care clădirea este vândută, între timp, scutirile se transferă noului proprietar.

Ca să scape de plata impozitului pe clădire, beneficiarii trebuie să prezinte următoarele documente: autorizaţia de construire sau adeverinţa de la Serviciul Urbanism; procesul verbal de recepţie la terminarea lucrărilor; certificatul de performanţă energetică sau, după caz, raportul de audit energetic care să cuprindă lucrările de intervenţie care trebuie realizate la clădiri, recomandate de auditorul energetic.

Reprezentanţii municipalităţii au ţinut să precizeze că, pentru apartamentele din blocurile de locuinţe, scutirea se acordă numai în cazul în care proprietarii au finalizat lucrările de termoizolaţie a tuturor laturilor clădirii. De asemenea, un reprezentant al primăriei trebuie să participe, în mod obligatoriu, la efectuarea recepţiei, la terminarea lucrărilor.

„Ca o facilitate, începând cu anul 2012, toţi cei care îşi reabilitează termic proprietatea-casă, bloc, apartament-beneficiază de o scutire a impozitului pe proprietate pe o perioadă de cinci ani. Dar trebuie să îşi reabiliteze imobilul conform legislaţiei în vigoare. Acest lucru înseamnă un audit energetic, un proiect tehnic de execuţie cu autorizaţie de construire. Facilitatea se aplică doar clădirilor construite până în anul 1990, atunci când au toate aceste documente, respectivii cetăţeni pot să se prezinte la Direcţia Economică, să le depună şi să solicite această facilitate fiscală. Pentru lucrările executate în 2012, facilitatea începe cu anul fiscal 2013”, a precizat Minel Prina, administratorul public al Slatinei.

Se urmăreşte încurajarea reabilitărilor

Primăria Slatina urmăreşte prin această măsură să-i determine pe cât mai mulţi slătineni să-şi reabiliteze locuinţe pe fonduri proprii.

„Încurajarea proprietarilor apartamentelor din blocurile de locuinţe şi ai imobilelor în vederea executării de lucrări de intervenţie pe cheltuială proprie este legată de acordarea unui sprijin proprietarilor în vederea începerii lucrărilor de reabilitare în sistem privat, incluzând şi posibilitatea de a-şi recupera o parte din investiţie ori de a beneficia de o reducere a consumului de energie pentru încălzirea locuinţelor”, se arată în expunerea de motive a primarului Darius Vâlcov.

Din cele şase sute de blocuri din Slatina, cam 100 au fost reabilitate. Altfel spus, din aproximativ 1.200 de scări, cam 120-130 sunt făcute numai cu fonduri de la bugetul local.

Niciun comentariu: