Topul celor mai CONTROVERSATI candidati la primarii

Desi trecuti prin inchisoare sau doar luati la puricat de catre DNA, unii dintre politicienii din administratia locala se pregatesc cu sarg pentru o noua campanie electorala in care le vor vorbi alegatorilor despre serviciul public in slujba cetateanului, facut cu cinste si onoare. Unii dintre ei au chiar sanse mari sa castige sau sa recastige un mandat de primar profitand de traditionala ingaduinta a romanului. Iată un top al candidaţilor cu cele mai serioase probleme de imagine.
1. Gigi Becali (candidat PNG, Primăria Generală a Capitalei): În mod paradoxal, îşi datorează primul succes electoral important unei şederi în închisoare. În 2009, a devenit europarlamentar de pe listele PRM, după ce liderul acestui partid, C.V. Tudor, l-a vizitat în închisoare şi i-a oferit să candideze în tandem pentru Parlamentul European.
Sejurul de 29 de zile în penitenciar al lui Gigi Becali, în perioada aprilie-mai 2009, se datora unor acuzaţii de lipsire ilegală de libertate, procurorii acuzându-l pe preşedintele PNG că i-a sechestrat pe cei care i-au furat automobilul. În octombrie 2011, Becali a fost achitat în acest proces, dar trebuie să mai aştepte apelul făcut de Parchet la ICCJ.
De altfel, pe plan judiciar, 2012 a fost un an bun pentru Becali deoarece a fost achitat şi în dosarul "Valiza", în care a fost acuzat de dare de mită deoarece a oferit 1,7 milioane de euro, în 2008, jucătorilor Universităţii Cluj pentru a învinge CFR Cluj, într-un moment în care Steaua Bucureşti putea câştiga campionatul.
"Mă bucur că în ţara mea Hristos nu-l lasă pe Satan să-şi facă de cap", a spus Becali după achitare. Însă nici aici sentinţa nu e irevocabilă, deoarece DNA a cerut recurs. Iar Necuratul îl mai pune o dată la încercare pe Războinicul Luminii pe 17 mai, când Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie trebuie să se pronunţe în dosarul schimbului de terenuri cu MApN, dosar în care Becali şi fostul ministru al Apărării, Victor Babiuc sunt acuzaţi de fapte de corupţie.
2. Antonie Solomon (candidat UNPR, primăria Craiova): Un alt rezident al puşcăriilor patriei, la Colibaşi şi Galaţi. Primarul Craiovei a fost arestat în martie-septembrie 2010 pentru fapte de corupţie fiind acuzat că ar fi primit 50.000 de euro mită de la Cornel Penescu, patronul PIC Piteşti. La asta se adaugă alte proiecte dubioase derulate de primărie care au stârnit curiozitatea profesională a Curţii de Conturi.
Reputaţia lui Solomon a depăşit graniţele Olteniei prin duelurile verbale cu jurnaliştii craioveni şi declaraţiile picante făcute pe diverse teme.
3. Cristian Poteraş (candidat PDL, primăria sectorului 6): Primul reprezentant al Capitalei pe lista controversaţilor de la locale este edilul sectorului 6 trimis în judecată deja pentru faptul că a acordat în mod ilegal titluri de proprietate pentru 12 hectare de teren. Valoarea acestora este estimată la 58 de milioane de euro.
Cei care au revendicat terneurile au vândut drepturile litigioase unor persoane. Ca prin minune, acestora li se reconstituia imediat dreptul la proprietate de către primărie. Cum terenurile respective nu mai puteau fi retrocedate în natură, proprietarii erau despăgubiţi cu alte suprafeţe, cu o valoare mai mare.
4. Liviu Negoiţă (Candidat PDL, primăria sectorului 3): Un contract de 110 milioane de euro încheiat de edilul sectorului 3 pentru modernizarea infrastructurii au atras atenţia autorităţilor europene întrucât era vorba de bani comunitari, iar contractul s-a încheiat prin încălcarea legislaţiei achiziţiilor publice.
Contractul a fost acordat unei firme de casă a primăriei. Acum Ministerul de Externe se chinuie să obţină de la Bruxelles clemenţă astfel încât România să nu se trezească în postura de condamnată la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.
Terenul de 5,2 hectare i-a fost vândut cu 840.000 de euro, iar Elcon l-a revândut o zi mai târziu cu 2,9 milioane de euro. Diferenţa valorică dintre apartament şi vila schimbate de Falcă este de 111.000 de euro.
6. Radu Mazăre (candidat USL, primăria Constanţa): DNA îl acuză că a folosit la Constanţa aceeaşi metodă pe care a patentat-o Poteraş la sectorul 6, însă la o scară mult mai mare, deoarece retocedările ilegale ar fi de 100 de hectare în valoare de 114 milioane de euro.
Dosarul este încă în judecare. Mazăre a avut probleme şi cu ANI, care l-a reclamat că, în 2003, s-a aflat câteva luni în stare de incompatibilitate fiind, concomitent, şi primar şi admnistrator de firmă. Mazăre a câştigat procesul cu ANI.
7. Lucian Iliescu (candidat USL, primăria Giurgiu): Primarul liberal de Giurgiu a reintrat în atenţia presei în 2011, odată cu uciderea baschetbalistului american Chauncey Hardy de către un membru al clanului interlop Butoane. Potrivit presei locale, Iliescu şi-ar datora funcţia susţinerii de care a beneficiat din partea clanului Butoane.
Primar din 1996, Iliescu a devenit cunoscut pentru bairamele date din bani publici în primărie, precum şi prin deplasările în străinătate pe banii municipalităţii ale consilierilor. Un alt scandal a fost generat în 2007 de faptul că încasa taxe în mod ilegal pentru trecerea podului de la Giurgiu.
8. George Scripcaru (candidat PDL primaria Brasov): Primarul Scripcaru este cercetat de DNA pentru o posibilă complicitate a sa la luare de mită. Fostul sef al OPC Braşov ar fi primit 300.000 de lei pentru a facilita obţinerea unei autorizaţii în vederea unei pieţe agroalimentare, iar procurorii cercetează rolul primarului şi al fostului prefect de Braşov în această afacere. Mai multe pe RTV.
9. Constantin Boscodeala (candidat USl, primăria Buzau): Primarul Constantin Boșcodeală este învinuit într-un dosar de delapidare legat de clubul de fotbal Gloria Buzău, dosar în care prejudiciul este de 46 de miliarde de lei. Informația a fost confirmată de DNA București care a mai confirmat că dosarul este în lucru la DNA Ploiești.
Reamintim că pe 2 aprilie, la finalul conferinței extraordinare a organizației județene a PSD, Boșcodeală spunea : “Am sechestru de mai mulți ani pe bunuri din perioada 2009-2011."Este o măsură cerută într-un dosar vechi în care sunt cercetat pentru cartierul Orizont. Eu am adus un teren în intravilan și sunt cercetat! Dar observați cam toate dosarele făcute unor edili PSD sunt cam din aceeași perioadă. Sunt dosare făcute politic. În acesta sunt anchetat pentru abuz în serviciu”.
10. Mircea Hava (candidat PDL, primăria Alba Iulia): Mircea Hava este cercetat în dosarul „STP” " societatea de transport public local din AlbaIulia, alături de viceprimarii PDL, Ioan Bogătan şi Paul Voicu, şi de alţi patru funcţionari din primărie, care s-au ocupat de documentaţia de atribuire.
Serviciul Teritorial Alba al DNA îi acuză de prelungirea ilegală a contractului de transport public, printr-o nouă încredinţare directă dar şi de acordarea ilegală de subvenţii pentru pensionari. În_acelaşi dosar este cercetat şi directorul STP AlbaIulia, membru PDL, Stelian Nicola, considerat a fi unul dintre oamenii de casă ai primarului. Prejudiciul estimat de procurori este de circa 4 milioane de euro.
Intr-un alt dosar, denumit generic "Corint”, procurorii anticorupţie au solicitat Primariei Alba Iulia toate dosarele de licitatie publica sau incredintari directe de lucrari dintre municipalitate si firma Grup Corint, patronata de arhitectul Dan Sabau, considerat ca fiind unul dintre sponsorii principali ai lui Mircea Hava.
11. Ovidiu Hada (candidat independent, primăria Hunedoara): Edilii din municipiul Hunedoara au fost trimis in judecata intr-un nou dosar instrumentat de procurorii DNA. Dosarul a fost trimis la Curtea de Apel Alba Iulia, iar in el sunt judecati primarul Ovidiu Hada, viceprimarul Nicolae Robert Dan, seful Serviciului Buget – Finante Daniela Capalna, precum si Ioan Tiplea, inspector de specialitate la Compartimentul Achizitii Publice din cadrul Primariei Hunedoara.
Ovidiu Hada este acuzat de comiterea a trei infractiuni de abuz in serviciu contra intereselor publice si alte cinci infractiuni de complicitate la infractiunile de conflict de interese. DNA arata ca, in cursul anului 2009, Primaria Municipiului Hunedoara a incheiat cinci contracte de achizitii publice, in principal servicii de consultanta si inchiriere de utilaje cu SC ARIS MONDO CONSULTING SRL, firma controlata de catre inculpatul Tiplea Ioan.
12. Gabriel Boriga (candidat PDL, primăria Targoviste): In 2010, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului (IPJ) Dâmboviţa a anunţat că primarul municipiului Târgovişte, Gabriel Boriga, este cercetat penal sub acuzaţia de instigare la abuz în serviciu contra interselor publice în formă calificată.
Potrivit purtătorului de cuvânt al IPJ Dâmboviţa, agent Georgiana Comănici, primarul din Târgovişte este cercetat alături de altă o persoană a cărei identitate nu a fost divulgată de către anchetatori.
13. Gheorghe Stefan (candidat PDL, primăria Piatra Neamt): In 2010, Electrica a cedat fără licitaţie traderului de energie Rudnap din Serbia un contract de 200 de milioane de euro, la presiunile lui Claudiu Stafie, secretar de stat în Ministerul Economiei. Rudnap a obţinut un profit de 20 de milioane de euro din această afacere. Energia hidro achiziţionată în acest contract are un preţ mai mic chiar decât cea pentru „băieţii deştepţi“.
Firma sârbească, ce a câştigat din acest contract circa 20 de milioane de euro, este apropiată de afacerile lui Gheorghe Ştefan, poreclit Pinalti, primarul din Piatra Neamţ. În plus, derogarea de la ordinul de ministru prin care toţi producătorii de stat sunt obligaţi să vândă energie doar pe bursa de specialitate a fost semnată de secretarul de stat în Ministerul Economiei Claudiu Strafie, venit de la Piatra Neamţ şi cunoscut ca fiind mâna dreaptă a lui Pinalti.
In martie 2011, Primarul municipiului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, cunoscut drept Pinalti, s-a prezentat la sediul DNA pentru a da explicaţii procurorilor într-un dosar invaluit in mister.
Un alt scandal in care pare Pinalty este cel de anul trecut, cand PSD a acuzat ca primarul Gheorghe Stefan a fost premiat din banii publici pentru fraudarea alegerilor. Primăria care a primit cei mai mulţi bani de la Guvern, este cea din Piatra Neamţ, condusă de Gheorghe Ştefan, artizanul procesului de fraudare fără precedent a alegerilor din judeţul Neamţ, din luna august 2011. Conform informaţiilor oficiale apărute până la acest moment, cele mai multe fonduri au fost alocate primăriei din Piatra-Neamţ (1,1 milioane lei) din fondul de rezerva a Bugetului.
In 2012, Primaria lui Pinalti a primit autorizatie pentru un proiect controversat in energia verde. Primaria municipiului Piatra Neamt a primit autorizatia de de infiintare pentru realizarii unei ferme fotovoltaice cu o capacitate de 2,3 MW, conform unui raport elaborat de Departamentul reglementare din cadrul Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).
Centrala, ce va fi amplasata in zona strazii Horia din Piatra Neamt, in anexa Vanatori, va asigura iluminatul stradal, al institututiilor publie si scolilor. Oficialii primariei estimeaza ca profitul anual va fi de 500.000 de euro.
In prezent, in tara exista doar o singura ferma fotovoltaica, in judetul Giurgiu, de aproape 1 MW. Aceasta apartine companiei cipriote Renovatio, care a achizitionat in urma cu cativa ani Green Energy, societate aflata in proprietatea lui Gheorghe Stefan Pinalti, primarul Pietrei Neamt.
Green Energy, pentru 1 MWh de energie a plătit 95 de lei, în condiţiile în care termocentrala din Oltenia producea aceeaşi cantitate la 124 de lei, arată datele obţinute de Jurnalul Naţional.
Gheorghe Ştefan a ocupat în ultimii ani o halcă din afacerile derulate în Moldova. A intrat în atenţia publicului prin fotbal, unde clubul de sub Pietricica a făcut valuri printr-o operaţiune devenită celebră în manevrarea arbitrajului internaţional – "folcloristele".
Om de viaţă, s-a arătat în posturi penibile cu lăutarii la ureche, lipindu-le "sutele pe frunte". Partidul portocaliu l-a împins spre mai mult. Afacerile cu lemn au fost baza pentru primul milion. Pofta vine mâncând, iar banii cei mulţi devin şi mai mulţi când se învârtesc în cazanul energiei. Ştefan a vrut să intre pe poarta mare a acestor afa­ceri. Şi-a trimis "uşierul" la Bucureşti, pe post de secretar de stat. Claudiu Stafie coordonează sectorul energetic în care, conform planului, a pătruns şi familia.
CNA a acordat o licenţă de emisie pentru postul Giga TV. În scripte, acesta este deţinut de Sonic Media SRL, firmă deţinută de un oarecare Alexan­dru Ioan Bănia, care a preluat-o în 2010 fix de la Gabriel şi Georgiana Ştefan, copiii lui Pinalti.
Neamţ Invest scria anul trecut că în perioada 2008-2010 primăriile din judeţul Neamţ, societăţile din subordinea administraţiei locale şi alte societăţi şi instituţii de stat au încheiat 194 de contracte cu o valoare de 218.000 lei cu altă societate, Euromedia TV. Aceasta deţine televiziunea UNU TV din Piatra Neamţ şi a fost şi ea vân­dută de Giorgiana şi Gabriel Ştefan în 2011 către Marius-Mihail Bănia.
14. Andrei Volosevici (candidat PDL, primăria Ploiesti): Primarul Municipiului Ploieşti, Andrei Volosevici, omul de încredere al Robertei Anastase, s-ar parea ca nu dă doi bani pe prevederile Codului Penal. Pedelistul Volosevici a fost descoperit că a semnat o cerere de finanţare din fonduri europene, în baza unui fals.
Elena Udrea, însoţită de Roberta Anastase şi de secretarul general al Ministerului Dezvoltării, George Nastasia (omul de casă al familiei Anastase), a fost luni la Ploieşti pentru a semna cu Primăria Ploieşti contractul de finanţare pentru realizarea unui parc de peste 541.000 de metri pătraţi în municipiul reşedinţă de judeţ.
Conform proiectului, Parcul Municipal Vest va avea un lac artificial de 1,2 hectare, locuri de odihnă şi de picnic, trei fântâni arteziene, o seră închisă, un patinoar, locuri de joacă, platforme pentru acrobaţii cu biciclete, o scenă, un foişor, un loc special amenajat pentru căsătorii în aer liber, mai multe terenuri de sport şi piste de ciclism.
Proiectul urmează a fi realizat în cadrul Programului Operaţional Regional 2007 - 2013, valoarea totală a acestuia fiind de 93.684.950 lei, fără TVA. Chestiunea e că semnarea acestui contract cu care se umflă în pene tripleta Udrea, Anastase, Volosevici s-a făcut în baza unor acte semnate în fals de primarul Ploieştiului.
15. Racz Karoly (candidat PCM, primăria Targu Secuiesc): Primarul municipiului Targu Secuiesc din judetul Covasna, Racz Karoly, judecat pentru luare de mita, va candida la alegerile locale din iunie pentru un nou mandat, a anuntat presedintele Partidului Civic Maghiar (PCM) Covasna, Kulcsar Terza Jozsef.
Kulcsar Terza şi-a exprimat încrederea în nevinovăţia primarului Racz, acuzat de luare de mită, apreciind că în acest caz se poate vorbi de o înscenare politică.

Niciun comentariu: