Reguli noi pentru acordarea subvenţiei pe suprafaţă

Deţinătorii de terenuri agricole de peste 2.500 de hectare nu vor putea primi mai mult de un milion de euro pe an, chiar dacă investesc în plus pentru protecţia mediului.
Fermierii care dezvoltă lucrări agricole pe suprafeţe mari de teren sunt, acum, răsfăţaţii Uniunii Europene, datorită subvenţiilor practic nelimitate acordate pentru exploataţiile lor. Din 2014 nu va mai fi însă aşa, pentru că totalul subvenţiei nu va mai putea depăşi un milion de euro per exploataţie pe an. Cel puţin, asta a lăsat să se înţeleagă comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş, care în aceste zile efectuează o vizită în România. „Aceste subvenţii se vor acorda ca o susţinere directă pentru veniturile fermierilor şi nimeni nu îi va întreba ce vor face cu banii. Dar de la un anumit nivel în sus va trebui să plafonăm aceste subvenţii, iar propunerea este ca acest nivel să fie în jurul sumei de 300.000 de euro”, a spus Dacian Cioloş. Deşi la nivelul judeţului Olt nu există mulţi fermieri care deţin suprafeţe mai mari de 2.500 de hectare, iată că norocoşii, mai pot beneficia până în 2014, de subvenţii nelimitate exploataţiilor lor. „La nivelul judeţului Olt sunt şase societăţi agricole care deţin suprafeţe de peste 2.500 de hectare. Cunoscute la nivel naţional pentru producţiile pe care le au, acestea vor mai putea primi, fără nicio condiţie subvenţia de un milion de euro pe an, pe care o primesc de la Uniunea Europeană”, a declarat Dan Bărăgan, director Direcţia Agricolă şi de Dezvoltare Rurală Olt.
Mecanismul subvenţiei
Pentru mai buna înţelegere a mecanismului subvenţiilor la culturile mari, menţionăm că fermierii primesc o plată directă pe suprafaţă de 200 de euro la hectar, o altă plată pentru lucrările de mediu şi îmbunătăţiri funciare şi o altă plată pentru salariile angajaţilor care lucrează la acea fermă. Acest lucru este valabil numai pentru plata pe suprafaţă. În prezent, nu există un plafon şi totalul acestor plăţi poate depăşi un milion de euro, dar în viitoarea sesiune bugetară (2014-2020) nu va mai putea. Spre exemplu, pentru o cultură de 5.000 de hectare, doar plata pe suprafaţă este acum de un milion de euro, la care se pot adăuga plăţile pentru mediu şi pentru salarii. Din 2014, pe suprafaţă se vor mai primi doar 300.000 de euro (indiferent de întinderea în hectare a acesteia), iar restul până la maximum un milion de euro pe exploataţie se vor putea lua pentru mediu şi salarii.

Niciun comentariu: