Primarul din Scărişoara sabotează populaţia

Primarul comunei Scărişoara, Marin Călin, este primar mai mult pentru el şi mai puţin pentru cei care l-au votat în 2008. Omul a luat de-a lungul vremii decizii în detrimentul urbei şi în avantajul său, urmărindu-şi cu încăpăţânare doar interesele personale.
Interesele personale ale primarului Călin sunt strâns legate, printre altele, de activitatea economică a SC Slorom SRL Drăghiceni, cu care mulţi proprietari de terenuri agricole au încheiate contracte de arendă pentru pământ, dar şi de propria afacere. Doar câţiva localnici cunosc faptul că scărişorenii şi-ar fi putut arenda terenurile agricole unui agent economic care le oferea cu mult mai mult decât le oferă SC Slorom SRL Drăghiceni sau firma primarului. S-a opus însă cel pe care tot ei, scărişorenii, l-au votat în urmă cu patru ani. Să dăm amănunte.

Anul trecut SC Agromec Vlădila SA i-a solicitat primarului Marin Călin acceptul să-şi extindă afacerile în domeniul arendării de terenuri în Scărişoara – un accept de care societatea n-ar fi avut nevoie absolută, dar care ar fi aşezat din capului locului o relaţie cu autorităţile locale pe făgaşul unui respect reciproc. Conducerea societăţii i-a precizat edilului că intenţionează să ia în arendă cinstită vreo 200 hectare de teren agricol, urmând să dea fiecărui proprietar cu care va încheia contract 800 de kilograme de cereale pentru fiecare hectar arendat. Asta ar fi însemnat cu 200 de kilograme la hectar mai mult decât obţin scărişorenii din contractele pe care le au cu o alte societăţi comerciale.

„Din câte am înţeles eu, Agromec Vlădila ar fi vrut să arendeze terenurile aflate în vecinătatea unei suprafeţe mai mari pe care societatea o munceşte pe raza comunei Studina. Au mers la primar să-i spună că vrea să încheie contracte cu oamenii care au terenurile acolo, dar primarul nostru nu a vrut. Nu ştim de ce nu a vrut, tot ce ştiu eu este că şi dânsul are o societate. Era mai bine, cu mult mai bine pentru noi să fi luat 800 de kilograme la hectar în loc de 600, cât obţinem acum. Una la mână. A doua este că nu e normal ca un primar să nu vrea binele oamenilor care l-au votat. Este împotriva firii, împotriva bunelor relaţii. Asta cred că îl va costa pe domnul primar la alegerile din 10 iunie“, susţine un localnic sub protecţia anonimatului.

O iniţiativă similară a venit şi din partea altei societăţi comerciale. Deşi patronul firmei nu a confirmat informaţiile, noi ştim că respectiva societate a încheiat contracte de arendă cu mai mulţi scărişoreni, lucru care l-a iritat teribil pe Marin Călin. Aşa se explică de ce primăria a refuzat, într-o vreme, înregistrarea contractelor.

„Este o firmă de pe la Rusăneşti care a venit să încheie contracte de arendă cu noi. Am auzit că firma asta oferă condiţii cu mult mai bune la contract decât oferă societatea primarului nostru. Ei, şi nu i-a convenit domnului Călin, că îi face lui concurenţă. Dar patronul firmei a încheiat contracte cu nişte proprietari de teren agricol. Apoi cică primăria n-a vrut şi n-a vrut să înregistreze contractele. Tămbălău mare, nu alta. Eu unul am pământul la primar şi nici nu îndrăznesc să-l iau de-acolo pentru că dup-aia cine ştie ce îmi face că, uite, mai ai nevoie de primărie, ba pentru o adeverinţă, ba pentru vreun alt act. Dar de votat nu-l mai votez în ruptul capului şi cred că îl vor vota doar neamurile şi nici alea toate, că e om supărăcios, imediat îi sare muştarul. De-aia v-am spus că vorbesc cu dumneavoastră doar dacă nu-mi daţi numele la ziar“, mai spune localnicul.

Afacerile primarului


Cum se explică faptul că un primar, în loc să se bucure de asemenea oportunităţi, vede negru înaintea ochilor de furie? Simplu: dom’ primar nu iubeşte concurenţa. Pentru că omul are şi el interese economice ca acţionar majoritar al SC Agro-Capa SRL, firmă care, şi ea, lucrează terenuri agricole luate în arendă. Edilul are şi o legătură cu SC Slorom SRL, firmă cu sediul social în Drăghiceni, înfiinţată în 2005 de un cetăţean sloven, Rado Cergol. Şi aceasta lucrează terenuri în arendă pe raza comunei Scărişoara, circa 1.200 hectare. Legătura dintre cele două firme este una nu doar onorantă pentru societatea primarului, ci şi extrem de profitabilă. Se spune că, dacă nu curge, măcar pică. Şi de la firma slovenului pică mereu câte ceva către firma edilului: ba carburanţi pentru tractoarele primarului, ba câte o suprafaţă de teren agricol pentru că - nu ştim dacă partenerul său de afaceri ştie - nu de puţine ori s-a întâmplat ca, odată expirate contractele cu SC Slorom SRL, oamenii să îşi treacă, de voie, de nevoie, terenurile la SC Agro-Capa SRL, unde chiar nu umblă câinii cu covrigi în coadă.
De pildă, pentru că a ars o tarla întreagă de grâu, anul trecut societatea controlată de edil nu a prea dat nimic oamenilor. Societatea n-a pierdut în schimb nimic: a rămas cu banii din asigurare.

Fina, om de încredere la circumscripţia electorală

 
De administrarea SC Agro-Capa SRL (unde Marin Călin deţine 98,69 din acţiuni, iar Claudiu Rău din Corabia – 1,31%) se ocupă fina primarului, Mioara Belciug, care se numără printre oamenii de încredere ai naşului nu doar în materie de afaceri, ci şi în domeniul electoral. Cum-necum, femeia a ajuns vicepreşedinte al circumscripţiei electorale 78 Scărişoara. Ea are grijă nu de puţine ori să se încredinţeze că oamenii îl vor alege încă o dată pe naşu’ primar, pentru că edilul, la capătul a două mandate, mai vrea să stea patru ani în fruntea comunei, în ciuda faptului că nimic nu-l recomandă pentru o nouă candidatură: nici „măreţele“ realizări care, vorbă consacrată, există, dar lipsesc cu desăvârşire, nici relaţia cu oamenii. O asemenea relaţie ar putea fi una bună numai şi numai dacă oamenii ar semna, de pildă, cu toţii contracte de arendă cu firma primarului în termeni care să-i crească lui profitul. Aşa cum i-a crescut printr-o factură din care reiese că iarba de pe terenul de sport al comunei a fost fertilizată cu nu mai puţin de 6 (şase) tone de îngrăşăminte chimică.

Niciun comentariu: