Premierul Victor Ponsta dă asigurări că Tratatul Acta nu va fi ratificat

Dacă vechiul Guvern nu a fost în stare să ia o decizie cu privire la mult dezbătuta problemă, Tratatul Acta, iată că actualul Guvern în frunte cu premierul, Victor Ponta au asigurat zilele trecute, că acest tratat nu va fi ratificat până când Parlamentul European nu va adopta modificări care să impiedice afectarea drepturilor la viaţa privată.
Protestele a sutelor de slătineni ieşiţi în stradă cu câteva luni în urmă, care cereau Guvernului să nu aprobe Tratatul Acta, nu au rămas făcă ecou. „Nu-l ratificãm pânã când nu vor fi aduse în Parlamentul European modificãri care să asigure, aşa cum este corect, protecţia drepturilor de proprietate intelectuală, dar nici să nu atingă drepturile la viaţa privată. În momentul în care las furnizorii de internet sã îmi intre în adresa de e-mail, sã îmi citeascã mesajele, aşa ceva eu unul nu vreau sã mi se întâmple mie personal javascript:;şi atunci cu atât mai puţin să-i se întâmple oricărui cetăţean român", a spus Ponta. Negociat de UE, SUA, Japonia, Canada, Noua Zeelandă, Australia, Singapore, Coreea de Sud, Maroc, Mexic şi Elveţia, ACTA are rolul de a combate contrafacerea în sens larg, de la medicamente şi piese auto la pirateria pe internet.
Contestatarii ACTA susţin că formulările vagi din tratat pot conduce la îngrădirea unor drepturi şi libertăţi precum libertatea de expresie, dreptul la viaţă privată sau libera circulaţie a ideilor. Mai multe state europene contestă acordul şi au blocat ratificarea lui până la clarificarea situaţiei. Comisia Europeanã va apela la Curtea de Justiţie a UE, cea mai înaltă instanţă europeană, pentru a determina dacă Acordul comercial de combatere a contrafacerii (ACTA) încalcă drepturi şi libertăţi fundamentale ale omului.

Niciun comentariu: