Epurari politice la Inspectoratul Scolar Judetean Olt

Inspectorul şcolar general Mariana Gheorghe a deschis „Cutia Pandorei”, declanşând epurarea pe criterii politice a directorilor de instituţii de învăţământ din judeţ.
Culmea este că n-au început-o cei din USL, aflaţi la Putere, ci reprezentanţii PDL, care, până nu demult, au fost la Putere. Mai mulţi directori au fost demişi sau obligaţi să demisioneze, fără a avea motive întemeiate. În acest fel, s-a început înainte de termen curăţenia în rândul celor care sunt implicaţi atât în politic, cât şi în sistemul educaţional.  
Conflict de interese politice

Şefa învăţământului oltean a fost pusă în funcţie de către PDL, aceasta fiind soţia fostului director al Finanţelor din Olt, Ştefan Gheorghe şi care, acum, candidează din partea acestei formaţiuni politice la fotoliul de primar al oraşului Balş. Având în vedere ceea ce se întâmplă în sudul judeţului Olt, prin demiterea mai multor directori de instituţii de învăţământ, care au o altă apartenenţă politică, am putea spune că vorbim de un conflict de interese politice. Spunem acest lucru, pentru că avem o situaţie clară în privinţa celei care, până mai ieri, a fost director la Şcoala cu clasele I-VIII Grojdibodu. Vorbim de Mihaela Iovancea, simpatizantă a Partidului Naţional Liberal, al cărei soţ, Doru Iovancea, este, în prezent, viceprimar PNL în comună şi candidează la alegerile locale de luna viitoare, din partea aceluiaşi partid, la funcţia de primar al localităţii Grojdibodu. Şi, cum să nu vorbim de un conflict de interese?
„Schimbarea mea s-a făcut politic. Sunt membră a PNL, iar soţul meu candidează din partea partidului la primăria din localitate. Inspectorul de zonă Florica Grecu a venit cu decizia, prin care m-au demis. Consider că mi s-a făcut o nedreptate, la fel cum s-a întâmplat şi în cazul altor directori. Tot ce ştiu este că au fost făcute cinci schimbări, printre care se numără şi directorii de la şcolile din Ianca şi Potelu. În locul meu fusese pusă Luminiţa Gheorghe, din partea PSD, dar şi ea a fost demisă pentru că nu era titulară. Probabil, nu aducea atâtea voturi. În locul ei se zvoneşte, acum, că ar fi adus Iulian Popa, tot de la PSD, consilier local pe la Ianca. Poate el reuşeşte să fie mai mult pe placul celor de la învăţământ”, a spus Mihaela Iovancea.

IŞJ Olt vorbeşte în necunoştinţă de cauză?

Gianina Pîrvu, inspectorul şcolar general adjunct al IŞJ Olt, nu ştia de nicio schimbare de director la Grojdibodu. Aceasta ne-a spus că s-au făcut schimbări de directori în oraşul Corabia, la Şcoala 4 – directorul adjunct Ilona Oaie, Şcoala „Virgil Mazilescu” – directorul Constantin Stoichicescu şi dirtectorul adjunct Veronica Ciucu, Colegiul Naţional „A.I. Cuza” – directorul Manuela Velica şi directorul Paula Constantin şi la Colegiul Tehnic „Danubius” – directorul Costel Bândol şi directorul adjunct Laurenţi Daşoveanu. Şi, cam atât. Nimic despre schimbarea de la Grojdibodu, ceea ce înseamnă că IŞJ Olt vorbeşte, uneori, în necunoştinţă de cauză?

„… Nu ştiu nimic, întrebaţi-l pe inspectorul de zonă”


Cum la IŞJ Olt se pare că fiecare face ce vrea, întrebată fiind de felul în care au fost făcute schimbări la nivelul şcolilor din judeţ, inspectorul general Mariana Gheorghe ne-a spus, iniţial, că au fost făcute schimbări, dar că directorii au demisionat din diverse motive şi că nu ar avea nicio legătură cu implicarea acestora pe scena politică. Dacă în celelalte situaţii lucrurile erau cât de cât lucide, atunci când a venit vorba de Grojdibodu, generalul a plasat problema către inspectorul de zonă.
„Nu ştiu, nu sunt eu în măsură să vă spun exact ce s-a întâmplat cu directoarea de la Grojdibodu. Nu ştiu nimic, întrebaţi-l pe inspectorul de zonă”, a precizat Mariana Gheorghe. Deşi ar fi trebuit să fie diplomată în ceea ce ne spune, şefa învăţământului din Olt a adăugat: „Ce, ea nu a fost pusă tot politic?”. Dar, spunem noi, nu generalul Gheorghe este cel care semnează deciziile de demisie ale acestor directori? Cum de nu ştie de ce s-a întâmplat?

„Este clar că se doreşte destabilizarea actului de învăţământ…”


Despre acest subiect, care, cu siguranţă, va afecta calitatea actului educaţional, mai ales că Testele Naţionale şi Bacalaureatul se apropie cu paşi repezi, am stat de vorbă şi cu liderii din judeţ ai PSD şi PNL. „Cunosc situaţia din judeţ, am informat conducerea centrală şi ministerul care va lua măsurile legale. Se doreşte, de către PDL, destabilizarea învăţământului…”, a spus Paul Stănescu , preşedintele PSD la Olt.

„Minte cu neruşinare”

Aceeaşi este şi părerea lui Ioan Ciugulea, preşedintele PNL Olt, care crede că Mariana Gheorghe, inspectorul general al IŞJ Olt, face o epurare politică în rândul directorilor de instituţii de învăţământ din Olt. „… Minte cu neruşinare, pentru că, de fapt, demiterea a venit în plic. Este cal că totul a fost cu substrat politic…”, a spus liderul liberalilor din judeţ.
Ţinând cont că prim-ministru pesedist Victor Ponta a început să schimbe vechea gardă a PD-L în teritoriu, putem preciza că unii directori de instituţii deconcentrate din judeţ, membri ai acestui partid politic, urmează să fie schimbaţi din funcţii. Întrebată dacă vor avea loc schimbări şi la nivelul IŞJ Olt, inspectorul şcolar general a spus că nu se fac schimbări. Însă, din informaţiile pe care le deţinem în acest moment şi având în vedere modul în care s-au făcut schimbările în rândul directorilor şcolilor din Olt, despre care s-a auzit şi la Bucureşti, ştim că şi conducerea pedelistă a Inspectoratului Şcolar va fi înlocuită.

Niciun comentariu: