Bursa din Grecia s-a prăbuşit până la valorile minime ale ultimelor 20 de ani

Indicele reprezentativ pentru piaţa de capital din Grecia a continuat să cadă, atingând în şedinţa de marţi nivelul minim al ultimelor două decenii. Investitorii sunt extrem de îngrijoraţi de viitorul economiei elene, din cauza ascensiunii la putere a partidelor extremiste, care denunţă acordul încheiat cu Fondul Monetar Internaţional.
ASE Composite Index, indicele bursier care reflectă evoluţia de ansamblu a pieţei de capital din Grecia a închis şedinţa de marţi la nivelul de 620,54 puncte, cel mai mic nivel din 1992 până în prezent. Bursa greacă a scăzut în cursul şedinţei de marţi cu 3,6%, înregistrând astfel încă o zi de corecţie după scăderea din şedinţa anterioară de peste 7%, corecţie determinată de rezultatul alegerilor parlamentare ce au avut loc duminică, care au propulsat în Parlamentul elen formaţiuni şi lideri extremişti care au atacat condiţiile acordului cu Fondul Monetar Internaţional (FMI).
Turbulenţele de pe pieţele financiare din Grecia au produs reverberaţii şi pe restul pieţelor de capital europene. Indicele Stoxx 600, care reflect evoluţia celor mai importante companii listate pe marile burse din Europa, scădea în ultima parte a şedinţei cu 1,46%, până la nivelul de 251,43 de puncte. Indicele bursei din Paris a pierdut 2,76%, până la nivelul de 3129,44 puncte, iar indicele pieţei germane, DAX 30, pierdea şi el 1,71% atingând nivelul de 6459,82 puncte.
Nici piaţa de capital din Marea Britanie nu a scăpat de valul de corecţii cauzat de instabilitatea politică din Grecia. Indicele FTSE 100 scădea în ultima parte a şedinţei cu 1,3% până la nivelul de 5582,11 puncte.

Niciun comentariu: