Un sfert dintre angajaţii Oltului intră anual în concediu medical

Din cei aproximativ 60.000 de angajaţi olteni, mai mult de un sfert intră anual în concediu medical, în cea mai mare parte din cauza unor afecţiuni acute. Conform datelor furnizate de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Olt, în ultimii doi ani, mai mult de un sfert dintre angajaţii olteni au intrat în concediu medical din cauza unor afecţiuni obişnuite. Numărul acestora în anul 2010 a fost de 23.700, iar anul trecut de 24.109. La nivelul judeţului Olt, numărul mediu al angajaţilor olteni, conform statisticilor întocmite de Direcţia de Statistică Olt, este de 60.000.


Cele mai multe certificate medicale, eliberate de medicii de familie

În cursul anului 2010, medicii din judeţul Olt au eliberat 24.199 de certificate de concediu medical, motivând în majoritatea cazurilor boli obişnuite.

„În nomenclator, în categoria bolilor obişnuite, se regăsesc 999 de afecţiuni. Dintre acestea exemplific colica renală, răceala, afecţiunile respiratorii”, a precizat Constanţa Coteneanu, purtător de cuvânt al CJAS Olt.

Anul trecut, medicii au eliberat 23.709 de certificate pentru concedii medicale.

„Cumulând numărul de certificate eliberate în ultimii doi ani şi decontate de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Olt, structura medicilor eliberatori arată astfel: 8.165 de certificate de concedii medicale au fost eliberate de medici ai Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, 3.822 de medici ai Spitalului Municipal Caracal, 1.549 de medici ai Spitalului Orăşenesc Balş, 307 medici ai Spitalului Corabia, 806 de medici ai Spitalului de Pneumoftiziologie Scorniceşti, 26 de medici ai Spitalului de Psihiatrie Schitu Greci şi 9.033 de medici de familie”, ne-a declarat oficialul CJAS Olt.

Cele mai multe afecţiuni medicale care au impus acordarea concediului au fost bolile obişnuite. Astfel, 15.142 de concedii medicale decontate de CJAS Olt în ultimii doi ani au fost acordate de medici din cauza unor afecţiuni obişnuite.

Boala obişnuită, cauza frecventă a concediilor medicale

„Concediile medicale au mai fost recomandate de medici şi pentru urgenţă medico-chirurgicală în număr de 2.699, pentru sarcină şi lăuzie 3.153, pentru neplazii şi SIDA - 1.101. Alte 27 de certificate medicale s-au eliberat pentru carantină, 22 pentru risc maternal, 257 pentru îngrijire copil bolnav, 258 pentru boli cardiovasculare şi 425 pentru tuberculoză”, a mai precizat Constanţa Coteneanu.

Angajatul care beneficiază de concediu medical, pe perioada acestuia, este plătit de către angajator, acest urmând să recupereze sumele achitate de la CJAS.

„Pentru întocmirea dosarului privind recuperarea sumelor aferente concediilor medicale plătite de către unitate salariaţilor, sunt necesare atât documentele medicale, cât şi dovada plăţii contribuţiei, care se depun la sediul CJAS Olt”, a conchis Coteneanu.

Niciun comentariu: