Hoţii din Brebeni au fugit în Italia de sub nasul autorităţilor

Şase bărbaţi din Brebeni, arestaţi de poliţişti, săptămâna trecută, în urma unor percheziţii domiciliare, au reuşit să păcălească justiţia olteană şi să fugă în Italia. Infractorii au profitat de faptul că ordonanţa de reţinere pentru 24 de ore a expirat înainte ca magistraţii Judecătoriei Slatina să se pronunţe cu privire la arestarea lor preventivă pentru 29 de zile.
Lipsa de coordonare între instituţiile din Olt care ar trebui să vegheze la aplicarea justiţiei a făcut ca şase bărbaţi din Brebeni, acuzaţi de şantaj, tâlhărie, ultraj şi violare de domiciliu, să fugă în Italia. Valter Vasile, Marian Dîrmuş-Pandelică, Remus Vasile, Cristinel Vasile, Cristinel Irimir şi Viorel Gebelescu au fost arestaţi pentru 24 de ore, miercuri, 4 aprilie, în urma unor percheziţii făcute de poliţiştii Serviciului Judiciar din cadrul IPJ Olt, la locuinţele lor din satul Săltăneşti al comunei Brebeni. Cei şase urmau să fie prezentaţi cu propunerea măsurii arestării preventive magistraţilor Judecătoriei Slatina, următoarea zi, pe 5 aprilie.


Cum la instanţă s-a intrat cu întârziere, infractorilor le-a expirat ordonanţa de reţinere pentru 29 de zile şi au fost eliberaţi. Se pare că starea de reţinere a celor şase a expirat între momentul prezentării lor şi pronunţarea instanţei, la ora 20.20. Inculpaţii chiar au fost în sala de judecată însă, odată ce s-au văzut liberi, au fugit în Italia. Când instanţa a dispus arestarea preventivă a celor şase inculpaţi, poliţiştii n-au mai avut pe cine să aresteze.

„Dacă au venit cu propunerea de arestare în cel de-al doisprezecelea ceas, judecătorul care este investit să soluţioneze cauza nu mai are timp să analizeze dosarul în aşa fel încât să se încadreze în cele 24 de ore. Nu Judecătoria trebuie întrebată de ce s-a ajuns aşa de târziu cu dosarul”, declară judecătorul Dan Lixandru, purtătorul de cuvânt al Judecătoriei Slatina.

Mai mult, după ce instanţa a dispus arestarea preventivă a celor şase, poliţiştii au mers, vineri dimineaţă, la domiciliile inculpaţilor din Brebeni, pe care le-au găsit goale.

Recurs în lipsă

Cu toate că au reuşit să fugă în Italia, cei şase inculpaţi nu şi-au lăsat neterminate afacerile din ţară. Avocaţii lor au atacat cu recurs decizia Judecătoriei Slatina de a-i aresta preventiv pentru 29 de zile. Recursul a fost judecat, marţi, de către un complet format din trei judecători de la Tribunalul Olt. Instanţa urmează să se pronunţe, miercuri, în această cauză.

„Recursul a avut loc astăzi (n.red.-marţi, 10 aprilie), iar pronunţarea s-a amânat pentru mâine. Inculpaţii n-au fost prezenţi, doar avocaţii lor, ori din oficiu ori angajaţi. Rămâne ca instanţa să urmărească dacă faptele au dovezi concludente”, spune judecătorul Gheorghe Biolan, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Olt.

Poliţiştii Serviciului Judiciar din cadrul IPJ Olt au descins, în dimineaţa zilei de 4 aprilie, în jurul orei 6.00, la mai multe domicilii din satul Săltăneşti al comunei Brebeni. Oamenii legii au făcut percheziţii la casele mai multor suspecţi de furturi. Potrivit unor martori, a fost vorba de o importantă desfăşurare de forţe a celor de la IPJ, maşinile de poliţie împânzind uliţele satului.

Niciun comentariu: