Tot mai mulţi olteni muşcaţi de căpuşe

Nu mai puţin de şapte persoane de sex femeiesc, cu vârste cuprinse între 4 şi 57 ani, şi cinci persoane de sex bărbătesc, cu vârste între 6 şi 52 ani, au ajuns, la sfârşitul săptămânii trecute, la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, după ce au fost muşcate de insecta parazită. Majoritatea acestora sunt din municipiul Slatina, dar au fost muşcate de căpuşe în timp ce acestea se aflau în mediul rural, iar celelalte sunt din comunele Găneasa, Vultureşti, Schitu şi Văleni. Zonele în care copiii, dar şi adulţii au fost muşcate de această insectă sunt: picioare, umeri, cap, gât, abdomen şi fund.

Primesc îngrijiri medicale zilnic
Cu toţii au fost internaţi la Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Slatina, iar majoritatea vin zilnic aici pentru a primi îngrijirile medicale necesare. „Toate aceste cazuri de persoane muşcate de căpuşe nu au ridicat probleme. Activitatea de supraveghere epidemiologică se face în comun cu epizootologia şi reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Olt. Nu s-au semnalizat riscuri majore produse de muşcătura de căpuşă”, ne-a declarat asistenta Gabriela Gogiu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Olt.
Aşadar, cele 12 persoane s-au adăugat celorlalte trei femei, dintre care două din zona oraşului Drăgăneşti-Olt şi una din zona oraşului Corabia, cu vârste cuprinse între 37 şi 72 ani, care au fost internate de la începutul acestui an în Secţia de Boli Infecţioase a SJU Slatina, totodată, efectuându-se şi analizele în laborator. Potrivit informaţiilor primite de la DSP Olt, este suficient ca pacientul să îndepărteze atent căpuşa, să dezinfecteze zona şi să se asigure că nu apare o reacţie în zona unde a fost muşcat, respectiv inflamaţie sau infecţie. „Reacţia generală de muşcătura în sine sau ca şi complicaţie datorată infecţiei poate apărea şi din cauza manevrelor de scărpinare sau îndepărtare a căpuşei cu mâinile murdare. Reacţia alergică poate să fie de tip inflamaţie, roşeaţă sau mâncărime, care pot căpăta aspecte dramatice de tip edematos. Medicul specialist care supraveghează cazurile decide dacă este sau nu nevoie ca persoanele muşcate de căpuşe să fie vaccinate antitetanic. Muşcătura de căpuşă poate provoca boala Lyme sau Tulameria, care poate duce până la paralizie, însă noi nu am avut astfel de cazuri până în prezent”, a adăugat asistenta Gogiu.

Primăria Slatina, prinsă în ofsaid
Întrebată de către un redactor al cotidianului nostru, viceprimarul municipiului Slatina, Ana Anghel, s-a declarat depăşită de situaţie, la primărie neajungând nicio sesizare cu privire la numărul persoanelor din Slatina, muşcate de căpuşe. „Într-adevăr muşcăturile de căpuşe reprezintă un pericol pentru oameni, însă din câte ştiu eu, la primărie nu a venit nicio sesizare în acest sens. Cei abilitaţi să anunţe Primăria nu au făcut-o până în prezent. Teoretic, în cazul în care se constată că există o epidemie de muşcături de căpuşe în rândul oamenilor, se impune convocarea unui comandament de urgenţă, pentru stabilirea măsurilor care se impun. Însă pentru demararea acţiunii, trebuie să avem informaţii concrete, că pe raza municipiului Slatina au existat persoane care au fost muşcate de aceşti paraziţi. Mai exact, aceste evenimente ar trebui să aibă loc pe domeniul public, ci nu în gospodăriile personale”, ne-a declarat Ana Anghel, viceprimar Slatina.

Firma contractată de primărie nu execută deparazitări
Totodată aceasta nu ar fi singura problemă în această situaţie. În cazul în care exista o epidemie de muşcături de căpuşe, nu s-ar putea demara imediat deparazitarea. Primăria Slatina nu are un încheiat un contract cu vreo firmă, în care să fie stipulată şi acţiunea de deparazitare. De fapt, contractul există. Este vorba de firma SC Coral Impex SRL care se ocupă de deratizare, dezinsecţie şi dezinfecţie nu şi de deparazitare. În această situaţie, ar trebui să făcută o adresă la firma respectivă, ca printr-o situaţie de urgenţă să includă şi acest serviciu. De asemenea, costurile majore pe care le presupune acţiunea de deparazitare, sunt una dintre cauzele principale, pentru care se aşteaptă, mai întâi, confirmarea unor cazuri, înainte de demararea acţiunii de deparazitare a spaţiilor verzi din oraş. În acest caz, nu se mai potriveşte zicala: „mai bine să previi decât să tratezi”.

Comandament de Urgenţă întrunit la Primăria Slatina
Pentru orice eventualitate, în cazul în care ar lua amploare fenomenul muşcăturilor de căpuşe şi în municipiul Slatina, Ana Anghel a convocat, ieri după-amiază, comandamentul pentru situaţii de urgenţă în care s-a dezbătut această problemă. La întrunire au luat parte reprezentaţii de la Direcţia Sanitar Veterinară Olt, Direcţia de Sănătate Publică, reprezentanţi ai Primăriei Slatina, şi alţii reprezentanţi ai instituţiilor publice, care sunt în măsura să hotărască ce este de făcut în astfel de cazuri.

Niciun comentariu: