Peste 500 de olteni au maşini cu numere de Bulgaria

În jur de 570 de autoturisme circulă pe teritoriul judeţului Olt şi sunt înmatriculate în străinătate, mai multe de jumătate dintre ele în Bulgaria. Potrivit unui proiect de lege care va modifica actualul Cod Rutier, aceste autoturisme vor mai avea drept de circulaţie, în ţară, doar pentru 90 de zile.
Autovehiculele înmatriculate în alte state, precum Bulgaria, Italia şi Spania, vor putea circula pe teritoriul României doar pentru 90 zile într-un an, termen calculat începând de la emiterea actului de vânzare-cumpărare a maşinii, conform unui proiect de lege promovat de Guvern, care va modifica actualul Cod Rutier. În judeţul Olt, potrivit şefului SPR, comisar şef Ilie Roşu, circulă aproximativ 570 de autoturisme înmatriculate în alte ţări, mai mult de jumătate dintre ele fiind înscrise la vecinii Bulgari. Poliţiştii de la Rutieră au făcut o bază de date cu aceste autoturisme pentru a avea o situaţie clară cu proprietarul real al maşinii şi cu domiciliul acestuia.

„Şi la nivelul judeţului Olt, autoturismele înmatriculate în străinătate, depistate în trafic, sunt consemnate într-o fişă, după care sunt introduse într-o bază de date a SPR, tocmai pentru a cunoaşte cine sunt deţinătorii acestor autoturisme, în caz că se produce un accident cu fuga de la faţa locului sau o tâlhărie. Ca principiu, cred că este foarte important să se cunoască cine este proprietarul fiecărui autoturism şi locul de domiciliu”, a declarat Roşu.


Proprietarii de maşini care vor depăşi acest termen vor fi sancţionaţi cu amenzi pornind de la 560 de lei şi cu reţinerea plăcuţelor de înmatriculare şi a certificatului de înmatriculare. Decizia a fost luată pentru a evita cazurile în care, prin înmatricularea maşinilor în alte state, este evitată plata în România a taxei de înmatriculare.

Proiectul de lege va fi trimis în Parlament, unde va intra în dezbatere în procedură de urgenţă. Prevederile vor intra în vigoare la 60 de zile de la publicarea legii în Monitorul Oficial, perioadă care include şi elaborarea normelor de aplicare de către Ministerul de Interne.

Roşu: „E normal să ştim cine deţine autoturismul”


Comisarul şef Ilie Roşu consideră că această măsură care va fi prevăzută în Codul Rutier este benefică prin prisma faptului că îi va determina pe proprietarii de autoturisme să-şi treacă mobilele pe numele lor. Astfel, poliţiştii vor şti clar pe cine să tragă la răspundere, în cazul unei infracţiuni sau a unui accident.

„Eu aş vedea ca o măsură care să asigure o continuitate legală ca toţi care cumpără un bun, în speţă un autoturism, să-şi facă transferul de proprietate pentru că aşa este normal. Adică să fie luat în evidenţă, să se cunoască despre ce este vorba, să ştim cine o conduce”, spune comisarul şef Roşu.

De asemenea, o altă măsură care va apărea în Codul Rutier spune că posesorii de mopede, de motociclete tip A1 sau A2, precum şi de tricicluri cu o anumită putere a motorului vor fi nevoiţi să obţină permis de conducere, din ianuarie 2013.

Niciun comentariu: