În numai trei luni, Garda Financiară Olt a aplicat amenzi de peste 16 miliarde lei vechi

Comisarii Gărzii Financiare Olt au demarat în primul trimestru al acestui an 640 de controale. Cea mai mare parte a celor care au primit vizita reprezentanţilor instituţiei de control nu au respectat legea şi au primit amenzi de ordinul miliardelor de lei vechi.
Din cei 640 de angajatori olteni verificaţi de la începutul lui 2012, s-au constatat abateri de la prevederile legale în 563 de cazuri, iar 530 dintre aceştia au fost sancţionaţi contravenţional cu 1.667.700 lei. În plus, Garda Financiară a aplicat confiscări de aproape 71.000 lei, iar în 33 de cazuri, pentru un prejudiciu total de 409.535 lei, împotriva făptuitorilor au fost formulate sesizări penale.

„Domeniile de activitate economică cu risc fiscal ridicat au fost: produsele accizate, achiziţiile intracomunitare de mărfuri, pieţele agroalimentare şi dotarea şi utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale. Sancţiunile cele mai drastice au fost aplicate pentru neutilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale, dar şi pentru neregulile depistate în domeniul produselor accizate: băuturi alcoolice, ţigări, uleiuri minerale”, a declarat Damian Tănăsescu, comisar-şef Garda Financiară Olt.

Cinci societăţi, date în consemn la frontieră

Un alt domeniu problematic a fost cel al achiziţiilor intracomunitare de mărfuri. Au fost verificaţi 47 de operatori economici şi au fost desigilate şi verificate 45 de mijloace de transport mărfuri.

„S-au constatat abateri de la prevederile legale în şapte cazuri, şase dintre acestea fiind sancţionate contravenţional cu amenzi în sumă de 30.000 lei, iar într-un caz, pentru un prejudiciu de 52.130 lei, împotriva administratorului a fost formulată sesizare penală. În cinci cazuri, pentru comportament incorect, societăţile comerciale în cauză au fost date în consemn la frontiera de stat”, a precizat Tănăsescu.

Zeci de magazine închise


Pe lângă amenzile şi confiscările dispuse, tot în această perioadă, câteva zeci de magazine de desfacere cu amănuntul de pe raza judeţului Olt au fost închise.

„În 31 de cazuri, pentru nedotarea sau neutilizarea aparatului de marcat electronic fiscal, magazinele depistate au fost suspendate. În alte 127 de cazuri, comisarii Gărzii Financiare au aplicat confiscări de peste 1.800 lei şi amenzi de 113.900 lei”, a explicat comisarul şef al Gărzii Financiare Olt.

Niciun comentariu: