DGFP Olt face afaceri de miliarde cu o firmă implicată într-un dosar de corupţie

Direcţia Generală a Finanţelor Publice Olt a atribuit un contract de peste 3,7 miliarde de lei vechi unei firme din judeţul Vâlcea care este implicată într-un dosar de corupţie. Suma de bani va fi plătită pentru lucrări electrice pe care societatea vâlceană urmează să le execute.
Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Olt a încheiat contractul 2870/2012 cu SC Electrovâlcea SRL din Râmnicu Vâlcea, care va încasa peste 3,7 miliarde de lei vechi în schimbul lucrărilor de înlocuire a instalaţiei electrice în instituţie. La licitaţia de atribuire a contractului s-au prezentat trei ofertanţi dintre care Electrovâlcea a prezentat, conform comisiei de evaluare a ofertelor, oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic.

Cine este fericita câştigătoare a licitaţiei

SC Electrovâlcea SRL este parte în dosarul penal 3890/90/2010 înregistrat la Tribunalul Vâlcea, în care mai multe persoane sunt judecate pentru infracţiuni de corupţie. Societatea este controlată de omul de afaceri Ovidiu Ciogescu, judecat în prezent pentru dare de mită în formă continuată, complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, delapidare cu consecinţe deosebit de grave şi infracţiune de spălare a banilor. Ciogescu este acuzat de procurori, alături de fostul şef al CEC Vâlcea, Dorin Dobrişan, şi de alţi foşti angajaţi ai băncii, că a dat o gaură de circa 3,1 milioane de lei în fondurile CEC Bank. În perioada 2006-2008, când Dobrişan a condus CEC Vâlcea, banca a acordat mai multe credite omului de afaceri fără acoperire legală. De asemenea, Electrovâlcea SRL a beneficiat de mai multe contracte de lucrări atribuite fără licitaţie, suma încasată de firmă fiind de 1,4 milioane de lei.
În schimb, Dobrişan a primit mai multe maşini de lux în valoare de 200.000 de euro şi aparatură electronică şi electrocasnică, după cum se arată în rechizitoriul întocmit de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Filmul infracţiunilor


În perioada februarie 2006 - noiembrie 2008, în baza unor înţelegeri frauduloase, inculpatul Dobrişan Dorin, în calitate de director al sucursalei Râmnicu Vâlcea a CEC Bank SA (societate cu capital integral de stat) şi de preşedinte al comitetului de credite al aceleiaşi unităţi bancare, a semnat o serie de contracte de lucrări şi de prestări servicii, atribuite în condiţii nelegale societăţii SC Electrovâlcea SRL Râmnicu Vâlcea, administrată de inculpatul Ciogescu Ovidiu-Eugen, spun procurorii.
Valoarea totală a contractelor atribuite de sucursala băncii către executantul SC Electrovâlcea SRL privind efectuarea unor lucrări de construcţii, prestări servicii, reparaţii şi modernizări la diferite agenţii CEC aflate în subordinea sucursalei Râmnicu Vâlcea a fost de 1.431.196,95 lei. Din actele de urmărire penală efectuate în prezenta cauză a rezultat că unul dintre acele contracte a fost atribuit şi s-a derulat în condiţii nelegale, cauzându-se o pagubă în cuantum de 129.486,42 lei în dauna CEC Bank SA Râmnicu Vâlcea.
De asemenea, în perioada 2005-2009, SC Electrovâlcea SRL a beneficiat de o linie de credit acordată iniţial de sucursala bancară în cuantum de 1.000.000 lei şi suplimentată ulterior până la suma de 6.250.000 lei, cu prelungirea perioadei de rambursare.

„Suplimentarea succesivă a liniei de credit s-a făcut cu încălcarea, de către inculpatul Dobrişan Dorin, a normelor bancare interne. În aceeaşi perioadă, S.C. Marvelov S.R.L (administrată tot de Ciogescu Ovidiu Eugen) a beneficiat de un credit bancar de investiţii în valoare de 382.500 lei şi de şase credite bancare de tip finanţare stocuri în sumă totală de 2.040.000 lei. În schimbul «serviciilor» făcute în calitatea sa de director al Sucursalei CEC Bank SA Râmnicu Vâlcea, respectiv de preşedinte al Comitetului de credite, Dobrişan Dorin a primit cu titlu de mită de la Ciogescu Ovidiu-Eugen patru autoturisme de lux achiziţionate în sistem leasing, cu o valoare 164.422,36 euro şi 195.907,02 lei (Volkswagen Passat HL, Audi 6 Ouattro 3 TDI, Audi A4 2.7 TDI, Volkswagen Passat, model CC) şi bunuri de uz casnic în valoare de 27.220 lei”, se mai arată în rechizitoriul DNA.

Punct şi de la capăt


În contextul aceloraşi activităţi infracţionale, în perioada 2006-2009, inculpatul Bododea Constantin, în calitate de inginer în cadrul Compartimentului Logistică al CEC Bank - Sucursala Râmnicu Vâlcea, a facilitat atribuirea în mod preferenţial a unor contracte de lucrări către SC Electrovâlcea SRL. Totodată, în calitate de diriginte de şantier, el a confirmat, prin semnarea devizelor - situaţii de lucrări, decontarea unor lucrări ce nu au fost executate ori care depăşeau valoarea reală a investiţiei, semnând în acest sens procese verbale de recepţie la terminarea lucrărilor, pentru lucrări ce nu erau executate. În schimb, a primit cu titlu de mită de la Ciogescu Ovidiu Eugen bunuri de uz casnic în valoare totală de 27.554,72 lei (aparatură electronică precum home cinema, televizoare cu cristale lichide, aparat foto digital, notebook, frigider, maşină). Toate sumele pentru cumpărarea produselor date cu titlu de mită au fost luate şi folosite din gestiunea SC Electrovâlcea SRL.

SC Electrovâlcea SRL se mai află în vizorul instanţei şi pentru că ar fi obţinut de la o primărie de comună din Vâlcea mai multe lucrări fără respectarea prevederilor legale în schimbul cărora administratorul firmei i-ar fi construit primarului localităţii o vilă. Dorin Dobrişan şi Ovidiu Ciogescu au fost arestaţi în luna septembrie a anului 2010 de către procurorii DNA Piteşti. Ei sunt acum judecaţi în stare de libertate după ce au fost eliberaţi în iunie anul trecut, când Curtea de Apel Piteşti le-a admis recursul la măsura prelungirii arestării preventive. Astăzi la Tribunalul Vâlcea cauza se judecă într-un nou termen.

Licitaţie contestată


Conducerea DGFP Olt susţine că licitaţia pentru înlocuirea instalaţiei electrice s-a desfăşurat în mod legal şi că firma în discuţie a câştigat cinstit contractul de lucrări.

„Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii reprezintă un domeniu legislativ extrem de bine reglementat. Spre deosebire de alte domenii legislative, unde legea dă voie anumitor entităţi să-şi reglementeze unele laturi prin regulamente interioare, Ordonanţa 34 nu-ţi dă voie la nimic, nu poţi mişca nimic în afara ei. Iar licitaţia şi atribuirea contractului s-au realizat în cadrul prevederilor legale ale ordonanţei“, a declarat directorul executiv al DGFP Olt, Ştefan Gheorghe.

Întrebat dacă imaginea unei instituţii publice care atribuie un contract de lucrări unei firme implicate într-un dosar de corupţie nu are de suferit, şeful DGFP Olt a răspuns că nu ştia că societatea care va încasa de la Direcţia Finanţelor Publice Olt peste 3,7 miliarde de lei vechi se află în atenţia magistraţilor.

„Acuma, eu nu cunosc împrejurarea în care cineva din cadrul acestei firme a făcut ce o fi făcut, nu ştiu nimic. Tot ce ştiu este că la noi a existat o comisie extrem de riguroasă pentru această licitaţie. Mai ştiu că licitaţia a fost şi contestată la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor. Totul s-a desfăşurat însă legal”, mai susţine Gheorghe Ştefan.

Niciun comentariu: