Harry Potter şi Zeii din Olimp, în „vizită” la Slatina

Aristotel, Monalisa, cel mai gras om din lume, personajele din Harry Potter, Shrek, zeii din Olimp şi zeci de alte personaje au ajuns de miercuri la Muzeul Judeţean Olt. Este vorba despre o parte din exponatele Muzeului Figurilor de Ceară din Sankt Petersburg, unul dintre cele mai puternice muzee de profil.
Slătinenii au posibilitatea, începând din 11 aprilie, să stea faţă în faţă cu personaje cunoscute din cărţi, filme şi desene animate, ori oameni care prin diverse acţiuni au intrat în Cartea Recordurilor. Omul-lup, cei mai scunzi gemeni ori cel mai gras om din lume, William Shakespeare, Leonardo da Vinci, Monalisa şi multe alte personaje din mitologie: Zeus, Minotaurul, Venus din Milo, Elena din Troia, pot fi întâlnite numai la Muzeul Judeţean Olt, zilnic, între orele 09:00 şi 18:00.

„Expoziţia cuprinde o infimă parte din exponatele Muzeului Figurilor de Ceară din Sankt Petersburg. La Slatina am venit cu aproximativ 40 de figuri de ceară ce reprezintă personaje din mitologia greacă, celebrităţi, personaje din filme pentru copii sau desene animate şi curiozităţi care prezintă malformaţia corpului uman, cele care au stat de fapt la baza realizării figurilor de ceară”, a explicat Marian Ciobanu, însoţitorul expoziţiei figurilor de ceară „Mit, ficţiune şi realitate”.
Niciun personaj din România

Cu toate că Muzeul Figurilor de Ceară din Rusia vine în România cu expoziţii de foarte mulţi ani, specialiştii nu au fost interesaţi până în prezent de realizarea unui personaj sau a unei personalităţi româneşti.

„Noi venim în România de peste zece ani şi am fost întrebat de nenumărate ori dacă printre exponate se regăseşte şi copia din ceară a vreunui român. Ştiu că era vorba la un moment dat să fie realizată sosia lui Nicolae Ceauşescu, chiar şi de gimnasta Nadia Comăneci se vorbea. Nu ştiu de ce s-a renunţat la idee, cred că ar fi avut succes nu numai în România, ci şi în alte ţări”,
e de părere Marian Ciobanu.

Tehnica realizării figurilor de ceară


Arta confecţionării figurilor de ceară este complexă şi poate să dureze chiar două-trei luni până când un personaj este finalizat, mai ales în condiţiile în care se reprezintă un personaj real şi este necesar să se respecte toate datele antropometrice.

„La realizarea unei figuri de ceară lucrează în general opt specialişti: istorici, sculptori, designeri, croitori, coafori, machiori. Nu toată figura este modelată din ceară, doar părţile vizibile, restul părţilor corpului fiind confecţionate din lemn, ipsos, carton, plastic sau fibră de sticlă. Ceara este preparată într-un mod special: în jur de 90% este ceară de albină şi 10-12% este un amestec de soluţii care să asigure piesei respective conservarea în timp. Ochii şi dinţii sunt proteze executate din sticlă şi, respectiv, porţelan. Părul este natural şi se implantează manual, cu un ac fierbinte, pentru fiecare figură din ceară fiind utilizate aproximativ 40.000 de fire de păr, în condiţiile în care un om are în general 150.000 fire. Cea mai scumpă parte a figurii sunt ochii”, a precizat însoţitorul expoziţiei.

Muzeu specializat în expoziţii itinerante


Cel mai vechi muzeu de ceară şi cu siguranţă cel mai cunoscut rămâne Madame Tussaud’s, care are ca exponate copii de ceară la aproape toate celebrităţile secolului, fiind acoperite toate domeniile. Muzeul din Sankt Petersburg este al doilea muzeu de ceară ca mărime din lume, cu un patrimoniul muzeal ce însumează peste 1.500 obiecte. Spre deosebire de alte muzee de profil, acesta este specializat în expoziţii itinerante, care ajung anual în zeci de ţări. Mai mult, expoziţiile sunt mixte, iar tematica este înnoită periodic, pentru a răspunde intereselor unui număr cât mai mare de persoane, din categorii de vârste diferite.

Cea mai veche piesă din colecţia muzeului datează din  secolul XVIII, anul 1725, şi reprezintă masca mortuară a ţarului Petru cel Mare, expusă în prezent la Muzeul Ermitaj.

„Începutul realizării figurilor de ceară în Rusia a fost făcut de ţarul Petru cel Mare, care în timpul vizitei din anul 1705 în Ţările de Jos vede pentru prima oară figuri de ceară. Extrem de impresionat, ţarul se hotărăşte să înfiinţeze un astfel de atelier şi în Rusia. Astfel, se inaugurează o frumoasă tradiţie care va continua până la revoluţia din noiembrie 1917. În timpul comunismului, această practică a fost interzisă, dar la sfârşitul anilor 1980, a fost reluată, astăzi fiind concepute şi realizate noi şi noi figuri de ceară, din cele mai variate domenii”, a declarat Marian Ciobanu. Expoziţia va rămâne la sediul Muzeului Judeţean Olt din strada Ana Ipătescu, numărul 1 şi vor rămâne la Slatina până la jumătatea lunii mai.

Taxa de intrare este de 7 lei pentru adulţi, 5 lei pentru studenţi, copii, pensionari şi 4 lei pentru grupuri organizate.

Niciun comentariu: