Guvernul are datorii de peste 250 miliarde lei vechi către primăriile oltene

Cele mai mari datorii către autorităţile locale oltene sunt cele aferente lucrărilor de alimentare cu apă, canalizare, reabilitarea şi modernizarea drumurilor de interes local, executate în baza HG 577/1997.
Localităţile rurale oltene care au demarat investiţii privind îmbunătăţirea infrastructurii în baza OG 7/2006 au de primit de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului 88 de miliarde lei vechi. Fiindcă în acest mandat guvernarea a fost potrivnică oltenilor, multe dintre investiţiile demarate au rămas nefinalizate din lipsa fondurilor. Faţă de comuna Izbiceni guvernul are cea mai mare datorie, de 35 miliarde lei vechi pentru proiectul privind introducerea canalizării şi 8,4 miliarde lei vechi pentru realizarea unei baze sportive.

Investiţii blocate de guvern

Conform situaţiei întocmită de Prefectura Olt, plăţile restante datorate de primării constructorilor pentru investiţiile efectuate în baza OG 7/2006, privind instituirea Programului de dezvoltare a infrastructurii şi a unor baze sportive din spaţiul rural, la sfârşitul anului trecut, se ridicau la valoarea de 88 miliarde lei vechi. Din această sumă, 64 miliarde lei vechi reprezintă datoriile pe investiţii în infrastructură realizate, dar nedecontate, iar 24 de miliarde lei vechi datoriile privind realizarea de baze sportive. Pe lângă comuna Izbiceni, care are de primit 35 de miliarde pentru a continua investiţiile privind introducerea canalizării şi realizarea unei baze sportive, o datorie la fel de mare o are şi comuna Bârza.

„Mai avem de primit 11 miliarde lei vechi, pe proiectul de alimentare cu apă în comună. Am depus documentaţia în anul 2006, şi abia în anul 2009 s-a reuşit începerea lucrărilor. A fost foarte greu cu banii, veneau câte puţini şi cam rar. Am beneficiat totuşi de înţelegerea constructorului care a finalizat lucrarea, chiar şi cu datorii. Din 22 de miliarde cât a costat lucrarea, am primit jumătate. În aproape patru ani, am reuşit să terminăm, deşi nu am achitat-o. Săptămâna viitoare vom face recepţia şi vom pune în funcţiune reţeaua de alimentare cu apă”, ne-a declarat primarul comunei Bârza, Marian Vlăduţ.

Deşi s-a aflat în barca puterii în acest mandat, primarul comunei Coteana aşteaptă să primească restul de plată de trei miliarde lei. La Dobrun, plăţile restante sunt ceva mai mari - peste opt miliarde pentru alimentarea cu apă şi 7,2 miliarde pentru baza sportivă. La Vitomireşti este aşteptată suma de 1,2 miliarde lei vechi, iar la Sprâncenata un miliard lei vechi.

Investiţiile privind realizarea de baze sportive au fost blocate de indiferenţa guvernanţilor care au acumulat datorii de ordinul miliardelor către comunităţile oltene. Astfel, datoria către Primăria Fălcoiu este de 1,1 miliarde lei vechi, Ghimpeţeni - 1,4 miliarde lei vechi, Oboga - 1,1 miliarde lei vechi, Traian - 2,7 miliarde lei vechi şi alte şase localităţi ale căror plăţi restante au valori de sub un miliard lei vechi.

Aproape o sută de miliarde, restanţe la investiţiile de alimentare cu apă


În ceea ce priveşte lucrările realizate, dar nedecontate de către guvern în baza HG 577/1997, situaţia este îngrijorătoare. Suma pe care autorităţile locale trebuie să o primească pentru a achita datoriile către constructori se ridică la aproape 170 miliarde lei vechi, din care 100 miliarde pentru investiţiile de alimentare cu apă şi 76 miliarde pentru reabilitarea şi modernizarea drumurilor de interes local.

Pentru investiţiile de alimentare cu apă, cea mai mare sumă pentru lucrări realizate, dar nedecontate din alocaţii bugetare vizează comuna Urzica. Din valoarea totală a proiectului, de 55 miliarde lei vechi, comunitatea mai are de primit pentru lucrări realizate, dar nedecontate 15,9 miliarde lei vechi. Cungrea aşteaptă 15,4 miliarde pentru a achita datoria către constructor, din totalul proiectului de introducere a reţelei de apă, în valoare de 32 miliarde lei vechi. Şi comuna Coteana are de achitat către firma care a executat lucrările de alimentare cu apă a comunei 13,8 miliarde, din totalul investiţiei de aproximativ 50 miliarde.

Şi în comuna Izvoarele, pentru alimentarea cu apă în satul Alimăneşti s-au executat lucrări de 14 miliarde care nu au fost decontate. Sume mai mici, de sub cinci miliarde lei vechi pentru investiţii realizate, dar nedecontate, mai au de primit localităţile Bălteni, Mihăeşti, Tătuleşti, Bucinişu, Tufeni, Osica de Jos, Coloneşti, Corbu, Oboga, Călui, Brastavăţu, Dăneasa, Dobroteasa şi Deveselu.

Situaţia privind lucrările de canalizare şi epurare arată că din cele 12 localităţi care au demarat investiţii cu mulţi ani în urmă, doar pentru una guvernul nu a mai avut bani. Comuna Coloneşti are de primit 3,8 miliarde lei.

Banii de la MDRT au ocolit Oltul


Lucrările de reabilitare şi modernizare a drumurilor de interes local, demarate de autorităţile oltene, se derulează cu greutate din cauza lipsei fondurilor. La nivelul Oltului, au fost realizate investiţii în valoare de 76 miliarde lei vechi, nedecontate de Ministerul Dezvoltării. Cel mai mare rest de plată, în valoare de 14 miliarde lei vechi, vizează investiţia care se derulează pe drumurile şi străzile din Scorniceşti. Pentru lucrări realizate în comuna Izvoarele, se aşteaptă decontarea a 12 miliarde. Aproape zece miliarde sunt necesare pentru decontarea lucrărilor realizate pe drumurile ce traversează localităţile Oboga, Coteana, Icoana, Schitu.

Niciun comentariu: