Gabi Diaconu, ţepar de miliarde

Fostul viceprimar al Slatinei, Gabriel Diaconu, nu are pe cap doar beleaua condamnării la închisoare cu suspendare, pronunţată nu demult de magistraţii Judecătoriei Slatina pentru abuz în serviciu contra intereselor publice. El este dator vândut după ce a tras ţepe în stânga şi-n dreapta. Sumele pe care le datorează creditorilor sunt de ordinul zecilor de miliarde de lei vechi. Un document al unei unităţi bancare arată că, la sfârşitul anului trecut, fostul edil se afla în atenţia mai multor executori judecătoreşti şi executori bancari. Potrivit documentului, mai multe entităţi solicitaseră popriri pe conturile lui Diaconu. În ciuda acestor probleme (sau tocmai de aceea), Gabriel Diaconu doreşte să ajungă în acest an primar al Slatinei.
La Administraţia Finanţelor Publice Slatina, Gabriel Diaconu are o datorie totală de 104.866 lei. Executorul judecătoresc Georgeta Păvăloiu a cerut poprire pentru suma de 195.317,23 lei, iar executorul judecătoresc Ruxandra Ţăpuşi - pentru patru sume diferite - 100.194,13 lei, 55.600,63 lei, 70.998,35 lei, 8.697 lei şi 45.180,86 lei. De asemenea, executorul bancar Doru Mihai a solicitat şi el poprirea a 3.784.430,99 lei, iar executorul bancar Ionuţ Duruian l-a pus în executare pe Gabriel Diaconu, pentru credite nerambursate către Piraeus Bank, de 271.076,47 franci elveţieni, 1.060 de euro şi 9,83 lei. La înfiinţarea popririi, în calitate de terţ poprit, a procedat şi MKB Romexterra Bank.

Bunuri vândute la preţ redus

Dacă tot am pomenit de Marian Chitea, să spunem în treacăt că, pe când era director al Hidroserv Slatina, a înfiinţat, în 2010, societatea Hydro-Cinetica SRL, având drept activitate principală fabricarea lagărelor, angrenajelor, cutiilor de viteză şi a elementelor mecanice de transmisie, un domeniu intersectabil cu activitatea Hidroserv. Firma urma să fie o căpuşă, însă dorinţa lui Chitea (asociat în societate cu fostul director adjunct tehnic de la Hidroserv, Mihai Oprişor şi cu Gheorghe Zăncescu din Craiova), nu s-a îndeplinit pentru că valurile mediatice generate de arestarea interlopului Bercea Mondial, căruia Chitea i-a năşit, şi el, un nepot şi cu care a făcut tranzacţii imobiliare, l-au lovit în plin, împrejurările silindu-l să demisioneze de la conducerea Hidroserv şi să părăsească spaţiul public.

Alt şir de creditori

Pe Gabriel Diaconu îl mai găsim în 2009 acţionar principal în firma SC Safety Car Grup SRL, societate specializată în comerţul cu autoturisme şi autovehicule uşoare, unde fostul viceprimar deţine 98% (cedate de un fost acţionar, Nicolae Victor din Slatina), restul de 2% revenindu-i unui anume Emilian Florin Adam din Ilfov (născut la Caracal). Nu ştim ce hram purta această societate înainte să intre pe mâna fostului edil. Ştim însă că imediat după ce la administrarea ei a trecut Gabriel Diaconu, societatea a intrat în faliment cu un lung şir de creditori după ea - NBG Leasing IFN SA, SC Tehnocons Utilaje SRL Bucureşti, SC Ţiriac Leasing IFN SA, Primăria Slatina, Rompetrol Downstream SA, SC Hyundai Auto România SA, SC Revista Ciao SRL, SC Cancan Media SRL şi Motoractive IFN SA.
Afacerea de la Piatra Olt, la care a trecut prin cosmetizarea firmei Romprefabricate, al cărei nume s-a transformat în Romtrans Construct SRL, nu a mai dat nici ea înainte.

Acelaşi Gabriel Diaconu trebuie să dea, din când în când, şi pe la Judecătoria Slatina, unde se derulează un proces cu speţă penală în care Diaconu are calitatea de intimat. Obiectul dosarului este plângerea împotriva rezoluţiilor sau ordonanţelor procurorului de netrimitere în judecată formulată de SC Del Fin Leasing SA Bucureşti.

Soluţia: fotoliul de primar

Tragem linie pentru a spune, în loc de concluzie, că Gabriel Marian Diaconu se vrea primar al municipiului Slatina. El şi-a anunţat oficial intenţia de a participa la alegeri ca independent, ştergând cu buretele toată experienţa sa de ţepar, precum şi faptul că problemele de natură penală cu care se confruntă în instanţă au ca punct de plecare exact perioada în care a fost viceprimar al Slatinei.

Deşi, după pierderea funcţiei publice, datele oficiale ale firmelor la conducerea cărora s-a perindat indică un declin financiar evident, fenomenul nu l-a sărăcit, paradoxal, pe fostul viceprimar. Dovada: omul îşi permite o campanie electorală din postura de candidat independent.
Deşi am încercat să-l contactăm telefonic pentru declaraţii pe temele abordate în acest material, Gabriel Diaconu nu a răspuns


Odiseea în afaceri a celui care se numără printre naşii interlopului Bercea Mondial a început prin 2001, când a fost înfiinţată SC Romprefabricate SRL (firmă care l-a adus pe Diaconu în atenţia DNA). După ce a pierdut postul de viceprimar al Slatinei, situaţie generată de avariţia care îl făcuse să uite să-şi mai pună oprelişti în recuperarea banilor băgaţi în campania electorală din 2004, cel condamnat de curând la închisoare cu suspendare a tot învârtit afaceri suspecte. Pentru datoriile neplătite statului, Finanţele Publice i-au scos la mezat mai multe bunuri, printre care un teren intravilan de peste 7.500 mp pe care fostul edil îl deţinea în zona Clocociov, un atelier de tâmplărie şi o magazie construite în aceeaşi zonă, totul pornind de la preţuri reduse pentru ca licitaţia să aibă succes. Printre creditorii care l-au bombardat pe debitor cu somaţii de plată se numără Piraeus Bank, Sebastian SRL, Decora Stil SRL, Mitliv Olt Construct SRL Craiova, Strabag SRL Bucureşti.

Asociere la tras ţepe

În traseele sale de om de afaceri, Gabriel Diaconu s-a asociat cu nume sonore în peisajul tranzacţiilor suspecte. Unul dintre aceştia este Marian Chitea, cu care Diaconu a înfiinţat, în 2009, firma TCU Diagabproiect SRL, cu activitate principală arhitectură, inginerie şi servicii de consultanţă tehnică legate de acestea. Nu s-a uscat bine cerneala pe actele de înfiinţare a firmei că au şi început să curgă procesele în urma unor tranzacţii-ţeapă. Stă mărturie dosarul 22071/281/2010 înregistrat la Judecătoria Ploieşti, căreia SC Lekomet SRL s-a adresat pentru recuperarea unei sume de bani de la firma slătineană, ca şi dosarul 7552/281/2010, înregistrat la aceeaşi judecătorie şi în care creditor este SC Blanctruks SRL Ploieşti. Ambele procese au avut ca obiect investirea cu formulă executorie a unor bilete la ordin.

Niciun comentariu: