Apucături penale la Drumuri Naţionale Slatina

Şefa Secţiei Drumuri Naţionale Slatina, Vali Gorunescu, este celebră nu doar pentru zecile de contracte pe care firma controlată de ea, Man-San SRL, le-a derulat cu structurile publice ale judeţului, ci şi pentru modul în care conduce punctul de lucru al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România: ca pe propriul SRL. Afacerile cu carburanţi, folosirea autoturismelor de serviciu şi a personalului plătit de stat în interes personal sunt lucruri arhicunoscute de salariaţii secţiei, cărora li se ordonă „ciocul mic” sub ameninţarea că-şi pierd pâinea.
Totuşi, câţiva muncitori şi-au luat inima-n dinţi şi au pus pe hârtie câteva poveşti interesante cu şi despre şefa lor. De pildă, că peste pereţii vilei pe care dna Vali Gorunescu şi-a tras-o la Slătioara a curs sudoarea mai multor muncitori de la Drumuri Naţionale, şi asta în timpul programului de lucru la stat. Vorbim de muncitorii formaţiei Poduri, care au robit pe moşia şefei vreme de mai mulţi ani. Şi ce mai spun oamenii? Mai spun că diverse utilaje defecte sau pur şi simplu nefolosite au fost în mai multe rânduri alimentate cu carburanţi ce luau ulterior cele mai diverse destinaţii. Să dăm, însă, cuvântul documentului scris.


„Cisterna secţiei nu a mai fost folosită ani de zile, doar prin 2009 a fost scoasă circa două luni, fără deserventul ei. Acum este descompletată. Turbofreza pentru zăpadă nu a mai fost nici ea folosită ani de zile, pentru că este defectă şi descompletată. La fel şi motostivuitorul. De asemenea, de ani buni nu am mai văzut cartepillarul (utilaj greu - n.r.) plecând din curtea secţiei, el fiind anunţat ca defect şi la Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Craiova, dar în această perioadă am văzut că era alimentat cu motorină. Motorina de la SDN Slatina se duce, în proporţie de 70-80%, în particular prin intermediul utilajelor funcţionale sau defecte, prin înscrisuri false sau pe lucrări nereale. Dacă maşina de serviciu a doamnei şef de secţie nu stă la secţie după program şi nici sâmbăta şi duminica, rezultă clar că este folosită în particular”, susţine, sub semnătură, unul dintre subalternii lui Vali Gorunescu, al cărui nume îl vom trece sub tăcere din motive lesne de înţeles.

„Doamna Gorunescu a folosit oameni de la noi la lucrările vilei sale şi la gardul împrejmuitor. Ştiu asta deoarece eu îi transportam pe oameni la vila doamnei de la Slătioara. Aceşti muncitori fac parte din formaţia Poduri a SDN Slatina”, se arată într-o altă declaraţie.

O anchetă ca să fie


Toate aceste declaraţii au ajuns sub ochii oficialilor din Ministerul Transporturilor, după ce unul dintre angajaţi s-a hotărât să dea în vileag toate matrapazlâcurile şefei sale. Ministerul a trimis pe cineva, o anume doamnă Dobrescu care, după ce a fost cazată la Hotel Prestige, luxul şi grija dnei Gorunescu au înmuiat-o, încât controlul s-a încheiat în favoarea cui trebuia.

Un caz cutremurător

Scorul de 1 la 0 în favoarea şefei i-a dat curaj acesteia să se spargă-n figuri în faţa celor care au îndrăznit să vorbească. Curajul de a spune adevărul, nobil în împrejurări normale, l-a costat pe unul dintre subalterni pierderea locului de muncă. Pentru că răzbunarea şefei de la Drumuri Naţionale nu are limite, omul este la un pas să piardă şi locuinţa de serviciu, singura pe care bărbatul, cu nevastă şi doi copii minori, o are - un soi de canton al secţiei. Până una, alta, răzbunarea cruntă de care Vali Gorunescu dă dovadă se revarsă în primul rând, de câteva luni de zile, asupra celor doi copii minori ai fostului său angajat, care nu înţeleg de ce tatăl lor nu le poate cumpăra lucruri pe care alţi copii le au şi care sunt nevoiţi să-şi facă temele de şcoală la lumina tremurândă a lumânării, după ce CEZ Oltenia a întrerupt alimentarea cu energie electrică a locuinţei la cererea oficială a şefei de la Drumuri Naţionale Slatina. Dăm o singură mostră stupefiantă: într-o adresă către fostul angajat al SDN Slatina, şefa secţiei îşi manifestă „grija” pentru copiii omului invitându-l pe acesta să iasă cu ei cu tot în stradă, deoarece minorii s-ar putea îmbolnăvi în canton.

„Ca răspuns la referatul dumneavoastră nr. 4613/20.10.2010, vă facem cunoscut că posibilităţile de întreţinere a cantonului Valea Mare (sic!), de altfel proprietatea şi sediul formaţiei de poduri din cadrul SDN Slatina, sunt insuficiente pentru a asigura condiţii normale de trai pentru o familie cu doi copii minori. În aceste condiţii, pentru a nu crea probleme de sănătate minorilor, vă solicităm să eliberaţi cât mai urgent cantonul…”, se arată în conţinutul documentului care poartă semnătura celei care ştie că familia fostului său subordonat are o singură posibilitate în varianta părăsirii locuinţei de serviciu: viaţa sub cerul liber.

Pentru că povestea are toate datele unei drame cutremurătoare, ea reclamă unicitatea, drept pentru care o vom trata separat într-una din ediţiile viitoare ale ziarului nostru.

Man-San SRL, firmă dubioasă

Până atunci să mai spunem că Vali Gorunescu şi-a finalizat căsoaia de la Slătioara în timpul mandatului de preşedinte al Consiliului Judeţean deţinut în perioada 2004-2008 de actualul subprefect Jenel Copilău, timp în care firma Man-San SRL, administrată de ea, a obţinut zeci de contracte de proiectare care au totalizat valori financiare ameţitoare. Anii de glorie la buzunar au fost 2005 (1,4 miliarde lei vechi) şi 2006 (peste 12 miliarde lei vechi). Între sfârşitul mandatului lui Copilău şi scăderile profitului firmei Man-San SRL se poate face o asociere evidentă (în 2010, de pildă, profitul net al societăţii a fost de numai 44.800 lei). Şi încă ceva: la profiturile uriaşe ale firmei, aceasta nu a avut niciodată mai mult de cinci angajaţi. Ba, în perioada 1999- 2003, când firma avea ca obiect principal de activitate când lucrări de finisare, când construcţii de clădiri civile şi de geniu, SC Man-San SRL nu a avut niciun angajat (cel puţin aşa reiese din situaţiile firmei depuse la Fisc.)

În prezent, Vali Gorunescu este asociată cu Ion Maican în firma de construcţii Cimconstruct SRL, societate care l-a avut ca acţionar până în 2010 şi pe preşedintele PNL Olt, Ioan Ciugulea. Că Vali Gorunescu, care deţine 50% din acţiunile acestei firme, nu şi-a declarat calitatea de acţionar în declaraţia de interese este o altă poveste despre care vom da amănunte altădată, când vom face public şi motivul pentru care spre sfârşitul anului trecut şefa de la Drumuri Naţionale Slatina şi-a luat un concediu prelungit pe care l-a petrecut, spun unii, sub imperiul fricii, în afara României.

Niciun comentariu: