Ziua Mondială a Apei, sărbătorită la Slatina

În anul 1992, la Conferinţa Naţiunilor Unite pentru Mediu şi Dezvoltare ce a fost organizată la Rio de Janeiro, s-a luat decizia ca ziua de 22 martie să fie sărbătorită ca Ziua Mondială a Apei.
Programul Naţiunilor Unite este instituţia sub egida căreia sunt organizate la nivel mondial diferite acţiuni de celebrare a acestui eveniment. „În fiecare an, sloganul Zilei Mondiale a Apei evidenţiază un aspect specific al utilizării apei potabile. Tema stabilită pentru acest an sub care se vor desfăşura aceste acţiuni, Apa şi securitatea alimentară, vitale pentru sănătate, are ca scop conştientizarea opiniei publice în privinţa risipei resurselor preţioase de apă, a importanţei acestor resurse pentru securitatea alimentară şi implicit pentru sănătatea populaţiei.  Apele reprezintă o resursă naturală regenerabilă, vulnerabilă şi limitată, element indispensabil pentru viaţă şi pentru societate, materie primă pentru activităţi productive, sursă de energie şi cale de transport, factor determinant în menţinerea echilibrului ecologic. Apa este simbolul vieţii”, a declarat Dorel Şteomlegea, director Agenţia pentru Protecţia Mediului Olt.
Societatea şi însăşi viaţa sunt de neconceput fără apă. Apa sub multiplele ei forme, a reprezentat şi reprezintă unul dintre cele mai importante elemente ale peisajului geografic, atât pentru utilizarea directă de către om, cât şi pentru activitatea normală a biosferei, fiind, evident, indispensabilă supravieţuirii si bunăstării oamenilor. Apa este indispensabilă existenţei umane, având un rol deosebit de important în desfăşurarea tuturor proceselor vitale. Fiecare om depinde de o sursă de apă. Toate  celulele corpului uman conţin apă şi depind de aceasta. Apa influenţează sănătatea populaţiei în mod direct prin calităţile sale biologice, chimice şi fizice sau în mod indirect. 
„Pentru a explica pe înţelesul celor mici ce înseamnă o apă curată, potabilă, de o calitate foarte bună, astăzi Compania de Apă Olt va fi gazda unui grup de elevi din municipiul Slatina, care va vizita Staţia de Pompare Crişan 2, iar elevii vor afla astfel mai mult despre modul în care apa utilizată de noi toţi în scop potabil şi menajer, parcurge mai multe etape de la fronturile de captare până la robinetul din casa fiecărui”, a concluzionat directorul APM Olt.

Niciun comentariu: