Oficial nord-coreean executat cu lansatorul de obuze din ordinul lui Kim Jong-un - presa

Phenianul a efectuat o "epurare sangeroasa" in randul ofiterilor si oficialilor de rang inalt, in cursul doliului lui Kim Jong-il, executati "cu metode barbare, inclusiv lansatoare de obuze" pentru a-i pedepsi pentru lipsa de loialitate, scrie Chosun Ilbo, potrivit The Independent, citeaza Mediafax.

Un adjunct al ministrului Apararii gasit beat in timpul perioadei de doliu pare ca a fost executat cu un lansator de obuze, la ordinul lui Kim Jong-un, cel de al treilea fiu si succesorul lui Kim Jong-il, mort in decembrie. Noul lider ar fi vrut ca, in urma executiei, "din el sa nu mai ramana nicio urma, nici macar un fir de par", scrie cotidianul sud-coreean in editia de joi. Un oficial din cadrul Ministerului sud-coreean al Unificarii a calificat informatia ca "plauzibila", subliniind ca Phenianul a "spus clar ca cei care incalca perioada de doliu vor fi pedepsiti".

Potrivit cotidianului sud-coreean, care atribuie informatia despre epurare unei surse guvernamentale, regimul nord-coreean a pus aceasta amenintare in aplicare tocmai pentru a demonstra autoritatea "liderului suprem" Kim Jong-un. Noul lider de la Phenian, in varsta de pana in 30 de ani, ar fi ordonat unor oficiali sa "se debaraseze" de zeci de ofiteri si oficiali civili. Cei gasiti vinovati de infractiuni incepand de la starea de ebrietate si pana la hartuire sexuala se pare ca au fost executati.

Unii experti discuta daca Kim Jong-un ar fi dat ordinele personal sau daca ar fi transmis doar sugestii unor oficiali de rang inferior. "Ma indoiesc ca Kim Jong-un ar fi controlat totul in mod direct", a declarat Kim Tae-woo, presedintele Institutului pentru Unificarea Nationala a Coreei. "Kim Jong-un trebuie sa fie foarte atent", avand in vedere ca urmeaza sa isi impuna controlul asupra unor ofiteri care sunt mult mai batrani si mai experimentati decat el, a adaugat Tae-woo, un cunoscut expert militar.

"Vrea sa ii elimine pe acei generali care ii stau in cale", este el de parere, dar este nevoit sa faca acest lucru prin intermediul unei "mici clici de generali" care considera loialitatea fata de acesta, in calitate de lider necontestat, drept esentiala pentru propria lor supravietuire si pentru supravietuirea regimului.

Informatia este publicata in contextul in care Phenianul se pregateste sa lanseze o racheta cu raza lunga de actiune luna viitoare, marcand 100 de la nasterea lui Kim Il-sung. Ea nu reprezinta o surpriza pentru analisti de la Seul, care noteaza ca desi Kim Jong-un a efectuat aceste epurari imediat dupa preluarea puterii de la tatal sau, el nu este considerat nici pe departe la fel de puternic ca Kim Jong-il, o posibila motivatie sa actioneze rapid pentru imlaturarea oricarui semn de disidenta.




Niciun comentariu: