Escrocherie cu nisip în loc de anvelope Pirelli

Joi dimineaţă, procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Craiova, sprijiniţi de BCCO Craiova, IPJ Olt şi Direcţia Investigaţii Criminale, au efectuat 11 percheziţii domiciliare pe raza judeţului Constanţa. Vizat a fost un grup format din 18 persoane, specializat în săvârşirea infracţiunii de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave. Cele 18 persoane s-au folosit de mai multe societăţi de transport rutier şi naval din Constanţa, care ar fi trebuit să ducă în China importante cantităţi de anvelope de la Pirelli Slatina, în decursul anului trecut. TIR-urile cu anvelope ajungeau în Portul Constanţa, unde marfa era sustrasă, în locul ei punându-se saci cu nisip. Escrocheria a ieşit la iveală când societăţile care asigurau marfa au început să aibă pierderi din ce în ce mai mari, deşi realitatea din teren nu arăta asta.

„Învinuiţii au utilizat mai multe societăţi comerciale, având ca obiect de activitate transportul rutier de mărfuri şi au contractat comenzi de transport din partea unor case de expediţie din municipiul Constanţa. Pe timpul efectuării transporturilor, membrii grupării şi-au însuşit o parte din bunurile transportate şi le-au valorificat, întocmind documente fictive privind provenienţa mărfii”, se arată într-un comunicat al DIICOT Craiova.

Prejudiciu de un milion de euro


Potrivit anchetatorilor, la un singur astfel de transport, suspecţii şi-au însuşit şi valorificat un număr de 10.000 anvelope Pirelli în valoare de 500.000 euro, cu ocazia transportării bunurilor.

Cei 18 nu s-au limitat la cauciucuri. Folosind acelaşi mod de operare, aceştia şi-au însuşit un important număr de combine frigorifice, în valoare de peste 115.000 euro, dar şi mobilier Mobexpert, în valoare de aproximativ 27.000 dolari. Din primele cercetări rezultă un prejudiciu de aproximativ un milion de euro.

Potrivit procurorului şef al DIICOT Craiova, Adrian Glugă, în cursul zilei de joi, persoanele suspectate de comiterea acestor infracţiuni au fost audiate.

„Cercetările sunt încă în desfăşurare, doi procurori ai DIICOT Craiova sunt la Constanţa. Audierile se vor face acolo, urmând ca la Tribunalul Dolj să se facă propunerile de arestare preventivă în cazul celor reţinuţi. Pentru constituire de grup infracţional organizat şi înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, învinuiţii riscă între zece şi 20 de ani”, ne-a declarat procurorul Adrian Glugă.

Pirelli delapidată în 2010-2011


În luna septembrie a anului trecut, DIICOT - Biroul Teritorial Olt a trimis în judecată şapte persoane pentru delapidarea Pirelli Tyres România. Atunci, doi angajaţi ai Ceva Logistics, societatea care asigură depozitarea şi expediţia anvelopelor Pirelli, au scos din fabrică mii de cauciucuri, în complicitate cu şoferii unei companii de transporturi din Piteşti. Pe 14 martie, în urma plângerii depuse de Pirelli Tyres România, poliţişti din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor Olt au organizat un flagrant. Şeful de tură de la Ceva încărcase 331 cauciucuri peste cele declarate oficial. Camionul a fost depistat în momentul în care şoferul se pregătea să descarce anvelopele într-un depozit din Ştefăneşti - Argeş. Cei şapte riscă până la 15 ani de închisoare.

Niciun comentariu: