Deficit de peste 200 de medici la Spitalul Judeţean

Unitatea spitalicească lucrează cu mult sub normativul de medici impus de Ministerul Sănătăţii, iar cel mai mare deficit se regăseşte în Secţia de Terapie Intensivă.
 
Senatorii din Comisia de sănătate au avizat favorabil, la începutul acestei luni, propunerea legislativă privind deblocarea posturilor vacante în sistemul sanitar. Potrivit propunerii, managerii de spitale pot debloca posturile vacante, în funcţie de necesităţile existente cu privire la personalul medical. Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina lucrează cu mult sub normativul impus, în ceea ce priveşte numărul de medici. Cel mai grav deficit este înregistrat în Secţia de Terapie Intensivă, unde lucrează opt medici, dar ar fi nevoie de 26.

„Dacă propunerea legislativă va primi avizul necesar pentru deblocarea posturilor în sistemul sanitar, priorităţile noastre în ceea ce priveşte angajarea medicilor vor viza secţiile de Terapie Intensivă şi UPU. Evident că avem în vedere şi celelalte secţii care se confruntă cu deficit de cadre medicale”, ne-a declarat Andrei Iordache, managerul SJU Slatina.

Medicii debutanţi se feresc de ATI, Interne şi Psihiatrie


La Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina activează 213 medici, iar totalul impus de normativul Ministerului Sănătăţii este de 399. Astfel, pe lângă Secţia ATI, unde deficitul este de 18 medici, o altă secţie cu probleme este cea de Medicină internă, unde activează şapte medici şi ar fi nevoie de 19. Pe Secţia de Psihiatrie există patru medici, normativul fiind de 18, iar Secţia cardiologie are în prezent zece medici, fiind nevoie de 20. Pe cele două secţii de Obstetrică-Ginecologie lucrează acum 13 medici, dar ar fi nevoie de 30. La secţiile de Chirurgie generală şi Pediatrie există un deficit de opt medici, iar pe secţiile Chirurgie plastică, Neonatologie, Nefrologie deficitul este de şapte medici pentru fiecare secţie. La Secţia de Oncologie medicală lucrează şase medici, fiind nevoie de nouă, la Neurologie, tot şase medici, iar necesarul este de 12, iar la Laboratorul de analize medicale activează cinci medici, normativul fiind de 11. Aceeaşi situaţie se regăseşte şi la Serviciul de Anatomie Patologică. În Unitatea de Primiri Urgenţe există zece medici, necesarul fiind de 17.

Deficite mai mici, de patru medici există pe secţiile Gastroenterologie, Ortopedie-traumatologie, Chirurgie şi ortopedie infantilă, Oftalmologie, Dermatovenerologie, Centrul de hemodializă şi Laboratorul de explorări funcţionale.

Există şi secţii pe care lucrează un singur medic, deşi ar fi nevoie de doi sau trei. Astfel de secţii sunt: Endocrinologie, Chirurgie Toracică, Recuperare neuro-motorie copii, Neuropsihiatrie infantilă, Compartimentul de boli cronice, Baza de tratament, Cabinet diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice, Cabinetul de alergologie şi imunologie cronică.

Cabinete medicale fără medici


În normativul impus de ministerul de resort, exită şi anumite servicii în care ar trebui să activeze doi sau trei medici, dar nu există niciunul. Acestea sunt compartimentul computer tomograf, precum şi cabinetele de oncologie, medicina muncii, medicină dentară de urgenţă, planificare familială şi dispensarul TBC.

Deficitul actual de medici din unitatea sanitară judeţeană se datorează şi faptului că la concursurile anterioare, au existat specializări pe care nu s-a înscris niciun candidat. Rezolvarea situaţiei actuale nu poate fi posibilă doar cu ajutorul rezidenţilor, ci prin deblocarea posturilor.

Niciun comentariu: