Revoluţionarul slătinean Soare, în genunchi în faţa deputaţilor

Un revoluţionar din municipiul Slatina a căzut în genunchi la Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, în timpul dezbaterilor la Legea Lustraţiei, nemulţumit de faptul că parlamentarii nu au fost de acord ca actul normativ să aibă putere şi asupra procurorilor din perioada comunistă.
Autor articol: Adina Dincă
159 vizualizari
Omul a avut însă câştig de cauză în plenul Camerei Deputaţilor, acolo unde amendamentul privind lustrarea procurorilor comunişti a fost adoptat. În schimb, foştii UTC-işti nu vor fi lustraţi. „Vă rog din inimă, condamnaţi securitatea. Salvaţi poporul român”, a spus revoluţionarul slătinean Constantin Soare, stând în genunchi în faţa deputaţilor care dezbateau Legea Lustraţiei. Soare a reacţionat în acest fel după ce amendamentul pentru lustrarea procurorilor comunişti a fost respins. Cu toate acestea, legea a trecut de comisie.
Legea lustraţiei impune restricţii ale unor drepturi persoanelor care au ocupat diverse funcţii în regimul comunist: membri ai guvernelor în perioada 1945-1989, prim-secretari, secretar al Comitetului judeţean de partid, preşedinte sau vicepreşedinte în consiliile populare judeţene, membrii Colegiului Central de partid sau Comitetului Central. De asemenea, persoanele care au făcut parte din structurile fostei Securităţi şi au colaborat cu aceasta ca poliţie politică, preşedinţii Tribunalului Suprem, procurorul general sau procurorul general adjunct. Lustrabilii nu pot candida şi nu pot fi numiţi, pe o perioadă de cinci ani de la intrarea în vigoare a Legii, pentru principalele funcţii de demnitate publică.

Niciun comentariu: