Comerciantii de mărţişoare au apărut pe străzile Slatinei

Deşi spun că abia reuşesc să-şi scoată investiţia într-o lună, comercianţii de mărţişoare au început să-şi facă apariţia prin Slatina. Ei şi-au instalat tarabele pe strada Ecaterina Teodoroiu şi pe bulevardul A.I. Cuza.
Comercianţii de mărţişoare au început să apară pe străzile Slatinei, deşi mai sunt câteva zile bune până la 1 martie. Până acum, Direcţia Administrare Domeniul Public şi Privat din cadrul Primăriei Slatina a primit 75 de solicitări, municipalitatea eliberând 37 de autorizaţii.

„Autorizaţiile se eliberează cu o zi înainte de cea solicitată de ei. În general, vor fi pe stradă până pe 9 sau 10 martie. Unii au vrut să intre de pe 20, alţii de pe 25 februarie, fiecare cum a dorit”, a declarat Mihaela Stana, directorul DADPP.

Ea a precizat că vânzătorii de mărţişoare aleg, de multe ori, să stea doar câteva zile cu tarabele în stradă, perioadă în care speră să vândă cât mai multă marfă.

„Autorizaţia de funcţionare este de 31 de lei pe lună pentru cei care vor să stea de pe 20 februarie până pe 20 martie. Sau 1,2 lei pe zile, pentru cei care vor să stea mai puţin. Iar pentru ocuparea terenului, taxa este de 4,5 lei pe metrul pătrat pe zi. Numărul autorizaţiilor eliberate este cam acelaşi şi în acest an ca şi anul trecut”, a mai spus Mihaela Stana.

Deşi plătesc pentru spaţiul de pe trotuar pe care îşi desfăşoară taraba, comercianţii au fost nevoiţi să-şi deszăpezească singuri locul. Astfel, încă de la primele ore ale dimineţii, ei au început să dea la zăpadă.

„Trotuarul a fost deszăpezit de ei. Au dat şi ei o mână de ajutor”, a mai spus directorul DADPP.

„Nici mărţişoarele nu mai sunt la modă”

Comercianţii se plâng că marfa lor nu mai are căutare printre slătineni, care preferă ca, de 1 sau 8 martie, să cumpere bijuterii sau alte lucruri de preţ. Cu toate acestea, oamenii nu-şi pierd speranţa şi mizează că, odată cu încălzirea vremii, vor apărea şi clienţii.

„Cam slăbuţ, dacă am vândut vreo trei sau patru mărţişoare şi sunt de dimineaţă de la ora şase. Asta este prima zi şi sperăm să le vindem pe toate. Dacă vremea e bună şi ţine cu noi, vă daţi seama că vin şi cumpărătorii. Acum se vând cele mai ieftine”, spune comerciantul de mărţişoare, Iliuţă.

Mariana Dincă, colega lui de tarabă, este însă mai pesimistă şi, având în vedere că nu-şi vinde propria marfă, crede că mărţişoarele nu mai sunt la modă.

„Merg foarte prost. Cred că nici mărţişoarele nu mai sunt la modă. Doar copiii mai cumpără pentru colege. Preţurile nu sunt mari, avem de la un leu la zece lei”, a declarat ea.

Femeia crede că nici preţul cerut de municipalitate pentru închirierea spaţiului de vânzare nu-i ajută pe micii comercianţi: „Chiria cred că e la metrul pătrat. E destul de mult pentru că am înţeles că ajunge undeva la 750 de lei pentru o perioadă de zece zile. Nu mai contează dacă merită, omul trebuie să facă ceva”.
 

Niciun comentariu: