Cod portocaliu in Olt

Meteorologii au fost cei care i-au informat pe pompierii olteni despre faptul că în acest interval va ninge abundent în sudul ţării, vântul atingând viteze de până la 55 de kilometri pe oră. Temporar, vântul va spulbera şi viscoli zăpada. În aceste zile, se va depune strat nou de zăpadă, ce va depăşi local 30 de centimetri. De asemenea, începând din noaptea de luni spre marţi, ora 02.00, şi până marţi, ora 14.00, judeţul Olt se va afla sub avertizare de cod galben, tot de ninsori, dar intensitatea acestora va fi mai redusă.

Atenţionările, trimise către CLSU
Centrul Operaţional al ISU Olt a trimis deja cele două atenţionări meteorologice către toate Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă ale celor 112 localităţi din judeţ şi a dispus, pe lângă măsura asigurării permanenţei la sediile primăriilor şi intervenţia promptă pentru îndepărtarea zăpezii de pe drumurile din localităţi. Atenţionarea a fost trimisă şi societăţilor care se ocupă cu deszăpezirea în judeţ, dar şi celorlalte instituţii care au atribuţii în gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de căderi masive de zăpadă şi viscol.


Drumuri judeţene închise
Chiar dacă judeţul Olt nu se afla sâmbătă sub nici un fel de cod, decât sub cel galben de ger, problemele au început să apară pe drumurile din judeţ. Pentru a se evita blocarea autoturismelor şi persoanelor pe tronsoanele de drum unde a nins abundent şi zăpada era viscolită, încă din după-amiaza acelei zile, la ora 14.00, unele drumuri care străbat judeţul au fost închise. Vorbim de DJ 542 Caracal – Redea – Rotunda şi DJ 641Caracal – Cezieni. Şi, după această oră, drumurile judeţene au continuat să fie închise. Aşadar, celor două drumuri deja închise, s-au adăugat DJ 546 C Potcoava – Perieţi, DJ 546 D Potcoava – Movileni, DJ 546 A Brebeni – Schitu, DJ 642 Vlădila – Rotunda, DJ 703 Tufeni – limita cu judeţul Teleorman (localitatea Balaci), DJ 679 Mihăieşti – Seaca – Buşca, DJ 653 Radomireşti – Crăciunei- Călineşti. Asta se întâmpla sâmbătă, la ora 17.00, când societăţile de deszăpezire acţionau cu 46 utilaje de deszăpezire.
Ieri dimineaţă, în jurul orei 09.00, cu toate eforturile depuse de drumari, care au acţionat mai bine de 20 ore pentru deblocarea tuturor drumurilor din judeţ, s-a reuşit deblocarea a doar două tronsoane de drum judeţean, respectiv DJ 542 Caracal – Redea – Rotunda şi DJ 641 Caracal – Cezieni, celelalte drumuri fiind închise din cauza viscolului care spulbera zăpada de pe câmp şi o aşeza pe şosea. După încă şase ore angajaţşii firmelor de deszăpezire au mai reuşit deblocarea a doar trei drumuri judeţene, respectiv   DJ 546 A Brebeni – Schitu, DJ 703 Tufeni - limita cu judeţul Teleorman (localitatea Balaci) şi DJ 679 Mihăieşti – Buşca. Astfel, la ora 15.00, drumurile care rămăseseră închise pentru deszăpezire erau DJ 546 C Potcoava – Perieţi, DJ 546 D Potcoava – Movileni, DJ 642 A Vlădila – Rotunda şi DJ 653 Radomireşti - Călineşti. La aceeaşi oră nu erau localităţi nealimentate cu energie electrică.
„Având în vedere că ninsoarea abundentă şi viscolul au pus stăpânire pe judeţul Olt, mai multe drumuri din judeţ fiind înzăpezite şi închise, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Olt a trimis Serviciilor Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă ale celor 112 localităţi din judeţ adrese prin care membrii din componenta preventivă a acestora, în conformitate cu legislaţia în vigoare, trebuie să meargă în localităţi şi să informeze cetăţenii despre modul de comportare în caz de ninsori abundente, viscol şi în cazul în care rămân blocaţi în locuinţe”, ne-a spus plutonierul Alin Băsăşteanu, purtătorul de cuvânt al pompierilor olteni.

Şcoli închise
După ce săptămâna trecută cursurile au fost suspendate timp de trei zile din cauza vremii nefavorabile, iată că închiderea mai multor drumuri judeţene, în week-end-ul trecut, şi noile coduri de ninsori duce iar la închiderea unităţilor de învăţământ din judeţ. Nici o creşă, grădiniţă, şcoală, liceu şi colegiu din Olt nu se va deschide astăzi. Având în vedere evoluţia fenomenelor meteo din aceste zile, există posibilitatea ca cursurile să fie suspendate şi în următoarele zile. Însă, potrivit celor declarate de Mariana Gheorghe, inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Olt, această decizie se va lua în cursul acestei zile. Oricum, materia pe care o vor pierde preşcolarii, şcolarii din ciclul primar şi gimnazial, dar şi liceenii, urmează a fi recuperată până la sfârşitul anului şcolar.

Circulaţie îngreunată pe Dunăre
Traficul pe Dunăre este şi el parţial blocat, fluviul fiind acoperit în proporţie de 95% de gheaţă. Prezenţa gheţii face ca circulaţia pe fluviu să fie mult îngreunată, iar navele comerciale şi celelalte vase care tranzitează Dunărea, în dreptul localităţii Ianca, se văd neputincioase în faţa fenomenului generat de temperaturile negative din această perioadă.

Niciun comentariu: