Clasa pregătitoare pune pe jar părinţii olteni

Bulversaţi de modificările în structura anului şcolar şi de introducerea clasei pregătitoare în ciclul primar de învăţământ, părinţii olteni au luat cu asalt telefonul de informaţii pus la dispoziţie de ISJ Olt. Între timp, până la sfârşitul lunii, va continua evaluarea psihosomatică a preşcolarilor în vederea înscrierii în clasa pregătitoare şi în clasa I.
Telefonul gratuit pus la dispoziţie de Inspectoratul Şcolar Olt pentru părinţii care vor avea nelămuriri cu privire la clasa pregătitoare a fost asaltat în ultima lună. În jur de 89 de părinţi nedumeriţi de reforma făcută în structura anului şcolar şi îngrijoraţi de clasa în care vor merge copiii lor, fie pregătitoare, fie I, au sunat la ISJ.

„Părinţii vor să se asigure dacă parcurg corect traseul. Dacă micuţii trebuie să fie evaluaţi şi unde”, a precizat Geanina Pârvu, inspectorul şcolar general adjunct al ISJ Olt.

Părinţii pot să afle informaţii despre înscrierea în clasa pregătitoare apelând gratuit numărul 0800 816 249, un inspector din cadrul ISJ răspunzând la telefon, de luni până vineri, opt ore pe zi.

12 preşcolari, respinşi de la înscrierea în clasa pregătitoare

Copiii care, din toamnă, se vor înscrie în clasa pregătitoare şi în clasa I sunt evaluaţi psihosomatic, începând din 20 februarie, în şase centre stabilite la nivelul judeţului. Astfel, până la 23 februarie 2012, au fost evaluaţi 100 de preşcolari. Potrivit informaţiilor remise de ISJ Olt, au existat şi situaţii, în care rezultatul evaluării psihosomatice nu a permis înscrierea conform solicitării părintelui, clasa pregătitoare. Este vorba de 12 preşcolari care au fost respinşi.

„În nouă cazuri s-a recomandat înscrierea în învăţământul preşcolar, grupa mare, iar în trei cazuri, în care solicitarea părintelui era pentru clasa I, s-a recomandat înscrierea la clasa pregătitoare. În aceste cazuri, copiii au obţinut un procentaj sub 75 %, cauzat de carenţe în achiziţiile individuale dobândite pe parcursul preşcolarităţii, sau datorate unor afecţiuni psihofizice”, a declarat Geanina Pârvu.

În perioada următoare, până pe 29 februarie, vor mai fi evaluaţi 273 de preşcolari, după cum urmează: Şcoala „Nicolae Titulescu” Caracal-40; Şcoala „Virgil Mazilescu” Corabia-30; Liceul „Petre Pandrea” Balş-92, CJRAE Olt-111.

Înscriere în două etape

În mod normal, copiii se vor înscrie în clasa pregătitoare la şcoala cea mai apropiată de locuinţa lor, în circumscripţia căreia sunt cuprinşi. Totuşi, aceştia pot să meargă şi la o altă şcoală aleasă de părinţii lor.

Ca să poată să facă acest lucru, părinţii trebuie să nu-şi înscrie odraslele pentru clasa pregătitoare decât în cea de-a doua etapă. În această fază, dosarele copiilor vor fi analizate de o comisie formată la nivelul unităţii de învăţământ care va ţine cont de mai multe criterii de departajare, altele decât cele din metodologia elaborată de minister. Criteriile vor fi aprobate, pentru fiecare unitate de învăţământ în parte, de ISJ Olt.

„La nivelul fiecărei şcoli a fost constituită o comisie care va elabora criteriile specifice de departajare în situaţia în care sunt mai multe solicitări decât  locuri libere rămase. Criteriile specifice nu pot fi discriminatorii şi trebuie să ţină cont de faptul că toţi copiii au drepturi egale de acces la educaţie, indiferent de condiţiile sociale şi materiale, sex, rasă, naţionalitate sau confesiune”, a precizat Mirela Paraschiv, inspector pentru învăţământ primar în cadrul ISJ Olt.

Niciun comentariu: