Tudor Gheorghe - un olten cum altii nu-s

S-a nascut la 1 august 1945 in comuna Podari, judetul Dolj, intr-o familie de tarani. Copilaria, dar mai ales adolescenta, au fost doua perioade dificile - tatal, cantaret de biserica, fiind arestat si detinut politic la Aiud.
Studii
Liceul `Nicolae Balcescu`, din Craiova
Institutul de Teatru, Bucuresti, clasa de actorie (absolvent in 1966)
Cariera artistica
1966 - angajat la Teatrul National Craiova, devenind, la 21 de ani, unul dintre cei mai tineri actori din tara.
Dupa rolurile jucate in studentie, debuteaza pe scena Nationalului craiovean in Paznicul tanar din `Cocosul negru`, de Victor Eftimiu - un debut destul de modest, marcand, totusi, inceputul unei cariere pe care avea sa o construiasca prin talent, multa munca si abnegatie, ajungand unul dintre cei mai cunoscuti si iubiti actori romani.

Pana la adevarata afirmare, ce a urmat peste cativa ani, continua sa joace roluri de comedie sau drama alaturi de mari actori craioveni ai timpului, reusind ca din roluri, de cele mai multe ori mici, sa obtina adevarate bijuterii interpretative ca in `Visul unei nopti de iarna`, de Tudor Musatescu, `D-ale carnavalului`, de I.L.Caragiale sau `Doamna nevazutã`, de Calderon de la Barca.
In perioadele 1970 - 1980 si 1980 - 1990 a realizat interpretari de mare profunzime artistica in `Mitica Popescu`, de Camil Petrescu, `Filfizonul pedepsit`, de John Vanbrugh, `Unchiul Vanea`, de A.P.Cehov, sau inegalabilul `Pasare` din `Piticul din gradina de vara`, de D.R. Popescu.
In 1969, dupa trei ani de studiu asiduu, iese la rampa cu primul sau recital - `Menestrel la curtile dorului`. Succesul a fost nemasurat, pentru prima data in Romania un om, o chitara, farmecul si poezia tintuind in sala sute de spectatori pentru un timp record: peste doua ore fara pauza
Dupa alti doi ani de studii aprofundate, facute la Institul de folclor, Bucuresti, urmeaza al doilea recital - `Sapte balade`.
Din 1969, anul primului recital si pana in 1996, Tudor Gheorghe a realizat nu mai putin de 22 spectacole-recital de muzica si poezie.
Incepind cu 1996 a lansat un adevarat program cultural, intitulat ` Tudore, deschide poarta!`, care contine sapte noi recitaluri, sase dintre ele fiind deja prezentate publicului, iar cel de al saptelea aflandu-se in lucru. Primul dintre aceste recitaluri - `Reintoarcerea`, a fost inregistrat in vederea realizarii primului CD Tudor Gheorghe, aparut la 1 iunie 1999.
Succesul, cariera si evolutia lui Tudor Gheorghe pot parea `venite de la sine`, dar in spatele uriasului succes se gasesc ani de munca inversunata, de studiu intens si de multe oprelisti si nevoi. Avand nenumarate probleme - adevarate ciocniri - cu organele de represiune din perioada comunista, lui Tudor Gheorghe i s-a interzis aparitia in public pentru aproape zece ani, pina la Revolutia din 89. I-au fost cenzurate, totodata, spectacolele, represiunea culminind in anul 1979, cand spectacolul ` Pe-un franc, poet` pe versuri de I.L. Caragiale a fost oprit imediat dupa premiera.
Astazi Tudor Gheorghe isi continua neobosit cariera inceputa in 1966, sustinand in continuare recitaluri in tara si strainatate si interpretind roluri dintre cele mai diverse pe scena Nationalui craiovean.
Marturii
`De fiecare data cand il ascult - si asta se intampla des- Tudor Gheorghe imi confirma banuiala ca poezia romanesca - populara si culta - poate misca muntii.(...) Problema mea, inhaland prin toti porii melodia fiintei sale, este cum sa-mi stapanesc o lacrima de dragoste, admiratie si mandrie ca poate exista acest fenomen pe care, vorba lui Grigore Vieru, imi e mai usor sa-l pup.` Marin Sorescu (1988)
`Tudor Gheorghe are o memorie fenomenala si asta explica cum a putul sa indeplineasca raptul fara a trezi banuieli, pentru ca atat cat ii stim, batrinii lautari cad la banuiala cand sunt fotografiati pe hartie. Intr-o emisiune am putut auzi de la acest menestrel varianta cea mai cutremuratoare a `Mioritei` si niste cantece haiducesti cum nu mai aflasem( ...) Scriu cu toata raspunderea ca de la Maria Tanase nu am avut o personalitate mai puternica in ce priveste comorile noastre folclorice ca acest tanar si neintrecut actor din Craiova.` Eugen Barbu (1971)

Niciun comentariu: