Suporterii, scandalizati dupa anuntarea preturilor pentru finala Ligii Campionilor


Federatia Europeana de Fotbal (UEFA) a anuntat joi preturile biletelor pentru finala Ligii Campionilor, ce se va desfasura la Londra, pe Wembley Stadium, in 28 mai. Anuntul forului european a starnit imediat reactia nervoasa a suporterilor, care ii condamna pe oficialii UEFA de "exploatare scandaloasa", preturile pentru finala din acest an fiind cele mai mari din istoria competitiei.
Pe langa cele 50.000 de bilete pentru suporterii celor doua finaliste, UEFA a alocat 11.000 de bilete suporterilor neutri, avand preturile de 150 lire sterline (categoria C), 225 lire sterline (categoria B) si 300 lire sterline (categoria A). Fiecarui bilet i se va adauga insa si o taxa de administrare de 26 de lire sterline pentru suporterii din Europa si de 36 de lire sterline pentru cei din afara Batranului Continent.
Aceste preturi sunt cu aproximativ 15% mai mari fata de cele din finala de anul trecut, de la Madrid, si duble fata de anul 2009. Pentru finala de la Roma din urma cu doua sezoane, cel mai ieftin bilet era de 69 de lire sterline, in timp ce cel mai scump ajungea la 171 lire sterline.
Federatia Suporterilor de Fotbal (FSF) a condamnat atat preturile piperate, cat si taxa de administrare, care este de zece ori mai mare fata de media taxei pentru un meci in Marea Britanie: "Sa ceri fanilor sa scoata din buzunar intre 150 si 300 lire sterline pentru un singur bilet la un meci este absolut scandalos. Pretul unor bilete s-a dublat intr-un singur an si asta fara sa punem la socoteala taxa de administrare de 26 de lire sterline, care este cireasa de pe acest tort destul de dezgustator", a declarat Michael Brunskill, membru FSF.
Parte a rationamentului UEFA pentru a organiza meciul sambata a fost de a incuraja copiii si familiile sa vina la finala. Cum poti sa faci asta cand iei 338 de lire sterline pentru un pachet de familie cu un adult si un copil? Pe site-ul lor oficial avertizeaza fanii sa nu cumpere bilete de la speculanti deoarece vor plati . FSF sugereaza ca cei aflati in case de sticla nu ar trebui sa arunce pietre", a adaugat Brunskill.
"Aceste preturi sunt absolut scandaloase si duc biletele la un nivel stratosferic absurd. Intr-un climat economic dificil, nu numai in aceasta tara, dar in intreaga Europa, aceasta este o exploatare rusinoasa a fanilor. Suporterilor veniti din alte tari le va fi mult mai greu, deoarece la pretul biletelor se vor mai adauga si costurile de calatorie. Nu exista nicio modalitate pentru a justifica aceasta taxa exorbitanta si celor de la UEFA ar trebui sa le fie rusine de ei insisi", a mentionat si Malcolm Clarke, presedinte FSF, citat de The Telegraph.
Giorgio Marchetti, directorul de competitii al UEFA, neaga faptul ca preturile au urcat pentru a exploata piata londoneza: "Preturile sunt in conformitate cu tipul de eveniment si in comparatie cu alte evenimente, ca finalele CM sau EURO, nu credem ca biletele pentru finala Ligii Campionilor sunt prea mari. Nu vrem sa stoarcem fiecare banut din piata. Anul trecut a existat deja o crestere semnificativa in comparatie cu editiile anterioare, dar acum nu e nimic legat de Londra. Preturile sunt inca mai mici comparativ cu alte evenimente".
"Acesta este pretul pietei. Credeti ca am fi avut probleme sa umplem Wembley daca preturile erau mai mari? Incercam sa punem in balanta interesul suporterilor si interesul evenimentului. De ce sa punem un pret mai mic decat credem noi ca e nivelul corect?", a adaugat Marchetti.
UEFA se asteapta la incasari de 14 milioane de lire sterline din vanzarea biletelor, cu 3 milioane de lire sterline mai mult fata de incasarile de anul trecut, de la finala de pe Santiago Bernabeu.

Niciun comentariu: