Primăria Slatina verifică modul de cheltuire a banilor pentru teatru

Primăria nu poate administra singură teatrul, pentru că nu dispune de personalul necesar şi nu poate face angajăriParteneriatul privind administrarea teatrului din cadrul Complexului Cultural „Eugen Ionescu” se află în impas, neînţelegerile sistând stagiunea.Auditul primăriei se află în pline verificări privind utilizarea banilor alocaţi administratorului teatrului.
Ceea ce se anunţa o stagiune plină de surprize plăcute pentru iubitorii teatrului a fost sistat datorită neînţelegerilor dintre Primăria Slatina şi administratorul desemnat prin parteneriat- Societatea Culturală „Eugen Ionescu” Slatina. Deşi ambele părţi declară că doresc să continue colaborarea, împăcarea întârzie, aşa că în loc de o reprezentaţie săptămânală, pe scena teatrului s-a jucat de la începutul anului o singură piesă.

Erau programate mai multe piese. Am solicitat primăriei pe 22 decembrie 2010 să ne vireze 17.000 de lei, pentru că nu mai puteam continua să aducem trupe neavând bani în cont. Nu am primit niciun răspuns, ci au evitat colaborarea cu noi şi au adus singuri acum două săptămâni Teatrul de Stat Buzău. Înainte de Zilele Slatinei, membrii fondatori ai societăţii am avut o şedinţă şi am decis să găsim o cale de comunicare cu primăria, pentru a se continua activitatea culturală la teatru. Am primit drept răspuns la înştiinţare un control. Le-m pus la dispoziţie toate actele”, declară Dan Stoichicescu, secretarul societăţii.
„Nu vrem să facem impresariat, ci cultură!”
„Ceea ce a ţinut de noi, am asigurat. Acum a venit perioada decontului. Verificăm cum au cheltuit banii alocaţi şi, în funcţie de rezultatul auditului, vom decide dacă vom continua sau nu parteneriatul. Noi nu vrem să facem impresariat, ci cultură. Încercăm să creăm spectacole proprii, să atragem copiii spre activitatea culturală”, declară city-managerul Minel Prina.
Auditul a început după încheierea Zilelor Slatinei şi se va încheia pe 12 februarie.

Actori amatori pe scena teatrului
În locul Teatrului Naţional Bucureşti şi Teatrului Naţional Craiova, ultimul cu o piesă de Shakespeare, contractate de societatea culturală şi incluse în stagiune, slătinenii se vor mulţumi în această perioadă cu teatrele liceelor. Pe 1 şi 8 martie vor urca pe scenă actorii Teatrului „Pro-act”, coordonat de Nicu Popa.
Teatrul se află în incinta Complexului Cultural "Eugen Ionescu", inaugurat în noiembrie 2010, valoarea investiţiei fiind de 11 milioane de lei. Dacă stagiunea noiembrie 2010- iulie 2011 cuprindea 30 de reprezentaţii ale marilor teatre naţionale din Bucureşti, Craiova, Caracal, Braşov şi Râmnicu-Vâlcea, slătinenii nu au putut admira decât şapte: trei reprezentaţii la inaugurare, trei în decembrie şi una în 2011. Neînţelegerile dintre primărie şi societatea culturală au fost generate de introducerea taxei de intrare, regizorul Mihai Lungeanu, directorul societăţii, considerând că societatea sa este una culturală, non-profit, iar vânzarea nu intră în atribuţiile sale. Consiliul local a stabilit că de la începutul anului intrarea la teatru se face pe bază de bilet, nu numai prin invitaţii gratuite. Astfel, se pun în vânzare biletele luni, marţi şi miercuri, iar joia, dacă mai rămân, sunt împărţite gratuit. Costul unui bilet este de 20 de lei pentru reprezentaţii cu producţii proprii, 25 de lei pentru producţii realizate de teatre din ţară şi 30 de lei pentru balet, operă, operetă.

Niciun comentariu: