Maroc: Manifestantii au atacat o sectie de politie si sediile unor companii franceze in Tanger



Violente in Maroc

Sute de marocani au atacat vineri seara o sectie de politie si mai multe cladiri apartinand unor companii franceze in Tanger, intr-o disputa legata de politicile firmelor locale de servicii publice, transmite Reuters, citand organizatorii protestului si localnici. Demonstratiile au venit cu doar o zi inainte unor proteste planificate la nivel national, care cer reforme politice in Maroc.

Organizatia Attac a precizat, pe pagina sa de Internet, ca sute de marocani s-au strans in fata Primariei din Tanger, intr-un protest ce urmarea anularea unui contract de servicii publice, pe care municipalitatea l-a acordat unei filale locale a companiei franceze Veolia.
Reuters precizeaza ca marocanii din orasele unde serviciile publice sunt detinute de companii straine se plang desori de tarifele exagerate parcticate de acestea.
Martorii au afirmat ca manifestantii stransi in fata Primariei au plecat ulterior intr-un mars pe strazile orasului.
Fortele de securitate au intervenit pentru a-i impedica pe demonstranti sa ajunga in centrul orasului. Politistii au folosit bastoane pentru dispersarea multumii.
Tanjanews.com a publicat fotografii care infatiseaza mai multe cladiri cu ferestrele sparte, intre care o sectie de politie, imobile apartinand filialelor locale ale Veolia si Societe Generale. O cladire a bancii franceze a fost incendiata.
Reuters transmite ca un grup de tineri marocani, numit "Miscarea 20 februarie pentru schimbare", a facut apel la organizarea unor proteste duminica, pentru a cere reforme constitutionale ce vizeaza reducerea puterilor constitutionale ale regelui si independenta sistemului de justie. Grupul vrea sa ceara regelui demiterea Guvernului si dizolvarea Parlamentului. Opozitia islamista si militantii de stanga au anuntat ca se vor alatura protestului.
Gruparile pro-monarhie au anuntat organizarea unei contramanifestatii in favoarea dinastiei care conduce Maroc de peste 350 de ani.
Protestele din Maroc intervin in contextul in care Orientul Mijlociu si nordul Africii sunt martorele, in ultimele luni, la ample miscari de protest indreptate impotriva guvernelor.

Niciun comentariu: