LPF dă startul licitaţiei pentru drepturile TV ale Ligii 1! Dragomir vrea 50 de milioane de euro pe an

Adunarea Generală a Ligii Profesioniste de Fotbal va aproba caietul de sarcini al licitaţiei privind cesiunea drepturilor audio-vizuale pe următoarele trei sezoane ale Ligii I în cadrul şedinţei programată astăzi. Lucrările Adunării Generale a LPF vor fi urmate de o conferinţă de presă care va începe în jurul orei 15.00.
Dacă la precedenta licitaţie drepturile au fost oferite într-un singur pachet global unui singur participant la licitaţie, acum lucrurile se schimbă, la presiunea Consiliului Concurenţei. În primul rând, drepturile se împart în mai multe pachete în funcţie de difuzor, nu doar pentru TV şi radio, ca până acum: radio, internet, telefonie mobilă, rezumate, extern şi direct. Noua licitaţie este valabilă pentru următoarele trei sezoane, 2011/2012, 2012/2013 şi 2013/2014.
Conform unor surse din piată, lupta pentru drepturile tv se va da între două consorţii: Intact+Digi Sport şi Dolce Sport+TVR.

Pachetele pentru care se va licita la sfârşitul lunii martie:

RADIO
Drepturi de a transmite în direct, prin radiodifuziune, la nivel naţional, a meciurilor Ligii I. Există două pachete, dar cum interesul e mic, probabil tot Radio România va fi unic câştigător.

INTERNET
Dreptul de a realiza clipuri şi a transmite maximum cinci minute din fiecare meci al Ligii 1 via internet. Clipurile vor putea fi difuzate doar după 24 de ore de la terminarea meciului!

TELEFONIE MOBILĂ
Dreptul de a realiza clipuri şi a transmite maximum cinci minute din fiecare meci al Ligii I prin dispozitive utilizând telefonia mobilă. Vor putea fi difuzate doar după 24 de ore de la terminarea meciului.

EXTERN
Drepturile audio-vizuale ale Ligii I pentru a fi transmise sau vândute pe piaţa externă. Premieră şi probabil puţin interes.

REZUMATE VIDEO
Dreptul şi obligaţia (?!) de a realiza rezumatele video ale tuturor meciurilor din Liga I. Rezumatele se vor realiza pentru fiecare etapă şi vor dura cel mult 60 de minute, cu un maximum de 20 de minute din fiecare meci. Acestea vor putea fi difuzate numai după trecerea a cel puţin două ore de la terminarea meciurilor din etapa respectivă (în text e scris "cel mult două ore", probabil o greşeală de tipar). Aici sunt probleme. Dacă ultimul meci, absolut neinteresant, e luni la ora 22:00, cum s-a întâmplat, rezumatele pot intra doar după miezul nopţii? Pachetul pare făcut pentru a NU fi cumpărat. Nu e clar nici de câte ori poate fi difuzat rezumatul.

DIRECT TV
Variantă cu două pachete şi cu nouă pachete, echilibrate, în principiu cu acelaşi număr de opţiuni de aceeaşi valoare fiecare. Nu e clar dacă imaginile pot fi difuzate în direct, respectiv faze şi pe internet, opţiune care nu e inclusă în pachetul de internet.

50 de milioane de euro speră LPF să obţină din drepturile TV în fiecare din următoarele trei sezoane, aproape cu 50% mai mult decât acum


Niciun comentariu: